Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya, ilhak ettiği Herson’dan çekiliyor

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Rus ordusu, bu akşam saatlerinde Ukrayna’nın güneyindeki Herson şehrinden çekileceklerini açıkladı. Herson, 24 Şubat’ta başlayan işgalden bu yana Rusya’nın elinde bulundurduğu tek bölge başkentiydi.

Rusya’nın Ukrayna’daki birliklerinin komutanı General Sergey Surovikin, kente giden ikmal hatlarını ellerinde tutmalarının mümkün olmadığını belirterek bölgeden çekileceklerini açıkladı. Surovikin’in bu açıklaması, Dinyeper Nehri’nin batı yakasında bulunan tüm Rus birliklerinin bölgeden ayrılması anlamına geliyor.

General Surovikin üst düzey komutanlarla yaptığı bir toplantıda şu ifadeleri kullandı: “Bu koşullar altında, en anlamlı seçenek Dinyeper Nehri boyunca bir savunma hattı organize etmek.”

Rus birliklerin bölgeden çekilmesini öneren Surovikin “Askerlerimizin hayatını ve birliklerimizin savaşma kapasitesini kurtaracağız. Onları kıyıda tutmak anlamsız. Bazıları başka cephelerde kullanılabilir” dedi.

Sergey Surovikin ve Sergey Şoygu

Ukrayna’nın karşı taarruzu son haftalarda yavaşlasa da özellikle Herson kentinde devam ediyordu. Dinyeper Nehri üzerindeki birkaç köprünün Ukrayna birliklerinin düzenlediği hava saldırıları sonucu kentteki güçlerin ikmali zorlaşmıştı.

Rus birlikleri de geri çekilme kararından önce Herson’daki binlerce sivili tahliye etme kararı almış; Kiev de bu taliyeleri “zorla sınırdışı” olarak nitelendirmişti.

Herson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yasadışı şekilde düzenlediği referandumlar sonucunda ilhak ettiği bölgelerden biriydi.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.