Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD ara seçimleri: Kim önde? Biden 2024’te aday olacak mı?

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) düzenlenen ara seçimler öncesi birçok analist, Cumhuriyetçi Parti’nin bir “kırmızı dalga” yaratacağı görüşündeydi. Fakat Demokrat Parti, birçok noktada oylarını korudu. New York Times’ın (NYT) seçim projeksiyonlarına göre Cumhuriyetçiler hem 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nde 207’ye 189 hem de 100 sandalyeli Senato’da 49’a 48 önde. Peki bu sonuçlar Başkan Joe Biden tarafından nasıl karşılandı? Eyaletlerde son durum ne? Medyascope Dış Haberler Servisi sizin için derledi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Kongre’nin alt kanadı olan 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamı ve üst kanadı olan 100 üyeli Senato’nun da 35 üyesi için seçim yapıldı. ABD Başkanı Joe Biden ve yönetiminin düşük görev onayı ve ülkedeki enflasyon sebebiyle pek çok analist, ara seçimlerde bir “kırmızı dalga” bekliyordu.

Cumhuriyetçi Parti’nin Temsilciler Meclisi’ndeki lideri Kevin McCarthy, Demokratlar’a 60 sandalye fark atabileceklerini söylemişti. Cumhuriyetçiler’in Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elde etmesi muhtemel görünse de sandalye sayılarının birbirine çok yakın olması bekleniyor.

Özellikle Pensilvanya’daki senatörlük seçimini kazanan Demokratlar, Race to the WH verilerine göre, Senato’da çoğunluğu yüzde 75,5 ile kazanabilir. Şu an BBC’nin seçim projeksiyonlarına göre Senato’da durum 48’e 48. Senato’da kimin kazandığını Georgia, Arizona ve Nevada’dan gelen sonuçlar belirleyecek. Dün akşam gelen haberlere göre Georgia eyaletinde seçimler ikinci tura kaldı. CBS’in seçim projeksiyonlarına göre Arizona’daki yarışı Demokratlar kazanabilir, Nevada’da ise durum kafa kafaya.

Biden aday olacak mı?

Genellikle ara seçimlerde iktidar partisi Kongre’yi kaybeder. Bu yüzden Demokratlar, Temsilciler Meclisi’nde beklenenden çok daha az sandalye kaybetmenin ve Senato’da kazanmanın sevincini yaşıyor. Sonuçları değerlendiren ABD Başkanı Joe Biden, dün (9 Kasım) Beyaz Saray’da ara seçimlere ve 2024 başkanlık seçimlerine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Joe Biden

Beklenen kırmızı dalganın gerçekleşmediğini belirten Biden, ara seçimlerin sonuçlarının kendisine derin bir nefes aldırdığını söyledi. Konuşmasına “Demokrasi için güzel bir gün” diyerek başlayan Biden, sonuçların Demokratlar için çok önemli olduğunu vurguladı: “Amerikan halkı bir kez daha demokrasinin bizler için ne kadar önemli olduğunu kanıtladı.”

“Daha yeni başlıyoruz” diyen Biden, 2024 yılındaki başkanlık seçimleri için de konuştu. Bugüne kadar, iki yıl sonra düzenlenecek başkanlık seçimlerinde yeniden aday olup olmayacağına dair net bir açıklama yapmayan 79 yaşındaki Biden, dün niyetini açık etti ve “Niyetim yeniden yarışmak. Kararımızı yeni yılın ilk aylarında açıklarız” diye konuştu.

Biden’a basın toplantısında eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 2024’teki olası adaylığı da soruldu. Biden bu soruya, gülerek “Eğer aday olursa, yeni başkan olmaması için elimizden geleni yaparız” yanıtını verdi.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.