Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Formula 1 yazarı Chris Medland yazdı: “Sprint yarışı geri dönüyor, Mercedes Ferrari’ye yaklaşıyor – Sao Paulo Grand Prix öncesi 5 büyüleyici hikaye”

Formula 1 2022 sezonunun 21. yarış olan Brezilya GP başlıyor. Formula 1 resmi sitesinin editörü Chris Medland’ın kaleme aldığı “Sprint yarışı geri dönüyor, Mercedes Ferrari’ye yaklaşıyor – Sao Paulo Grand Prix’i öncesi 5 büyüleyici hikaye” başlıklı yazıyı Kıvanç Nohutçu sizin için çevirdi.

Sprint yarışı geri dönüyor, Mercedes Ferrari’ye yaklaşıyor – Sao Paulo Grand Prix’i öncesi 5 büyüleyici hikaye 

Formula 1’in 2022’deki son iki yarışına giriyoruz ve bir sonraki yarış Formula 1’in ikonik pistinde olduğu için ekstra heyecan vaat ediyor. İşte Sao Paulo’da padok yeniden toplandığında gündeme geleceğini düşündüğümüz konulardan birkaçı…

1- 2022’deki son Sprint yarışı

2022 sezonunun sonuna yaklaşıyor olabiliriz. Fakat, yılın son iki yarışına girerken sezonun üçüncü Sprint’i bu hafta sonu burada olduğu için Brezilya daha da rekabetçi olacak.

Bu yılın başlarında Imola ve Red Bull Ring’de olan ilgi çekici Sprint yarışlarının ardından cuma öğleden sonra sıralama gerçekleşeceği için Interlagos’ta koşulacak çok şey var (sadece bir antrenman seansından sonra). Cumartesi Sprint yarışı için sıralama belirlendikten sonra Sprint yarışının sonucuna göre Grand Prix’nin sıralaması belirlenecek.

Grand Prix’de, Max Verstappen Meksika’da kırdığı bazı rekorları uzatmaya çalışacak. Birincisi, Meksika’yı kazanarak bu sezon 14. yarış galibiyetini elde etti böylece Michael Schumacher ve Sebastian Vettel’i geride bırakarak bir sezonda en çok yarış kazanan isim oldu. Diğer bir rekor ise bir sezonda en çok puan kazanan pilot unvanı cumartesi günkü Sprint yarışındaki potansiyel 8 puan onu bu rekoru geliştirmek için motive edebilir.

2- Mercedes Ferrari’ye yaklaşıyor

Verstappen, rekorları kırdığı sezonda başka bir zafer arayışına girebilir. O, Red Bull’un takımlar sıralamasındaki şampiyonluğu ile beraber artık çok rahat. Ama arkalarında rekabet kızışmış durumda.

Sergio Perez, Meksika’daki üçüncülüğü ile pilotlar sıralamasında ikincilik mücadelesinde zor bir hafta sonu geçirerek 6. olan Ferrari’nin pilotu Charles Leclerc’in sadece 5 puan önünde. Bu da Mercedes’in Scuderia üzerinde beklenmedik bir baskı oluşturmasının kapısını açtı. 

Mercedes bu sezona ilk iki takımın çok gerisinde başladı ancak yıl ilerledikçe araçlarını geliştirdiler ve hem Lewis Hamilton hem de George Russell Meksika’da pole için bir tehdit oluşturdu. Lewis Hamilton Austin’de kazanmaya yaklaşırken Russel 4. oldu ve sezonun bitimine iki yarış kala Ferrari’nin sadece 40 puan gerisindeler. 

Meksika’ya benzer bir hız avantajına sahip olurlarsa Mattia Binotto’nun takımı, Mercedes’in gerisinde kalabilir. Ferrari’nin güç ünitesi performansı ve aracın yol tutuşuyla mücadele ettiği yerde Sprint, farkı kapatmak için iki yarış fırsatı sunuyor.

3- Ricciardo ve Haas arasındaki belirsizlik devam ediyor

Geçen hafta Autodromo Hermanos Rodriguez’de cesaret verici bir yarış geçirmeyi başaran sadece Mercedes değildi. Daniel Ricciardo, Tsunoda ile çarpışması yüzünden 10 saniye ceza alarak 7. tamamladı. Daniel Ricciardo McLaren’dan önceki alıştığımız performansını göstererek en iyi üç takımının arkasında yer aldı ve McLaren ile yeteneklerini hatırlattı. Ama Avustralyalı gelecek için planlarına hâlâ karar vermediği ve önümüzdeki sezon yarışmayacağı konusunda ısrar ediyor.

Mercedes’te yedek pilot olmak oldukça akıllı bir yatırım. Nyck de Vries’in ve “Gümüş Oklar”dan AlphaTauri’ye geçmesi ardından Stoffel Vandoorne’un gelecek yıl Aston Martin’e katılması bunu kanıtlıyor. 

Haas, önümüzdeki yıl Kevin Magnussen’in yanında ikinci aracında kimin olacağını henüz onaylamadığı için iki yarış kala geleceğini merak eden tek sürücü Ricciardo değil. Mick Schumacher ve Nico Hulkenberg arasında doğrudan bir seçim olacak gibi görünüyor.

İkincisi, Vandoorne duyurusunda Aston Martin oluşumunun bir parçası olarak belirtilmedi. Her iki durum da sezon bitmeden çözülecekse bile önümüzdeki 14 gün içinde bunu duymamız muhtemel.

4- Orta sıra mücadelesi alevleniyor

Haas, takımlar şampiyonasında AlphaTauri’nin önünde bir puan farkla 8. sırada yer alıyor.

Alfa Romeo’dan Valtteri Bottas, Meksika’da 11 yarış sonraki ilk puanını aldı. Aston Martin ise 6. olma mücadelesindeki son iki yarışa girerken Alfa Romeo’nun sadece dört puan gerisinde. Ricciardo’nun performansı (Alpine’nin dayanıklılık sorunları ile birlikte) dördüncülük mücadelesinde McLaren’in Alpine ile arasındaki farkı sadece 7 puana indirmesini sağladı.

Her pozisyon için para ödülü milyonlarca dolar değerinde ve bu hafta sonu Interlagos’ta puanlar Abu Dabi’den sonraki sonuç için çok önemli olabilir.

5- Gasly sınırda

Pierre Gasly, sezonun bitmesine iki yarış kala tatsız bir durumla karşı karşıya. 

İtiraf edeyim, bundan gerçekten heyecanlandığımızı söyleyemeyiz ancak son üç yarışın her birinde ceza almış olan Gasly’nin 12 aylık dönem için 10 ceza puanı alması dikkat çekici. Japonya’da kırmızı bayrak varken hız yaptığı için cezalandırıldı, sonra Austin’de Güvenlik Aracı’nın altında öndeki aracın arkasına on araç boyundan fazla boşluk bıraktı. Daha sonraki cezasını Meksika’da Stroll’a atak yaparken onu pist dışına ittiği için aldı.

Bu, son üç yarışta 5 ceza puanı demek. İki ceza daha alması AlphaTauri sürücüsü için otomatik tek yarış yasağını tetikler. Gasly, Alpine’e gitmeden önce takımıyla son iki yarışına giriyor. Tehdit, mayıs ayı sonuna kadar üzerinde asılı kalacak çünkü ilk ceza puanlarının süresi dolacaktır.

Red Bull ailesinin bir parçası olmaya son verecek olan Fransız sürücü için gergin birkaç yarış olabilir.

Kaynak: Formula1.com

Yazan: Chris Medland

Çeviren: Kıvanç Nohutçu

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.