Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Merkez Bankası’nın cari işlemler hesabı revizyonuyla dokuz aylık açık, sekiz aylıktan az çıktı

Merkez Bankası’nın Ödemeler Dengesi İstatistikleri’nde yaptığı revizyonla, cari denge Eylül 2022’de 3 milyar dolar açık verdi. 12 aylık cari açık 39,2 milyar dolar oldu. Revizyonla birlikte 38 milyar dolar olan dokuz aylık cari açık, 39,7 milyar dolarlık cari açığın altında kaldı. 

Merkez Bankası (MB), bugün (11 Kasım) eylül ayına ait Ödemeler Dengesi İstatistikleri ile birlikte, istatistiklerde revizyon yapıldığını açıkladı. Cari denge Eylül 2022’de 3 milyar dolar açık verdi. Cari açık, 12 aylık 39,2 milyar dolar, Ocak-Eylül 2022 döneminde ise 38 milyar dolar olarak açıklandı.

Ocak-Eylül 2022 döneminde 38 milyar dolar olan cari açık, önceki yılın aynı döneminde verilen 6 milyar dolar düzeyindeki açığa göre yüzde 526 arttı. Cari açık ve kaynağı belli olmayan girişleri ifade eden net hata ve noksan kalemi eylülde büyüdü ancak dokuz aylık büyüklükler, sekiz aylık olanlardan daha küçük açıklandı. 

10 yılda 26,8 milyar dolar artı yönlü güncelleme

MB tarafından yapılan açıklamada, “Hizmetler Dengesi/Seyahat/Gelir” ile “Birincil Gelir Dengesi/Ücret Ödemeleri/Gider” kalemlerinde yapılan revizyon sonucunda, Ödemeler Dengesi Cari İşlemler Hesabı’nın 2012-2202 Ocak-Ağustos döneminde toplam 26,8 milyar dolar artı yönlü güncellendiği belirtildi. MB açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Turizm istatistiklerinin iyileştirilmesine yönelik olarak Türkiye İstatistik Kurumu tarafından T.C. Ticaret Bakanlığı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Bankalararası Kart Merkezi işbirliğiyle yürütülen revizyon çalışması kapsamında yeni veri kaynakları sisteme entegre edilmiş, metodolojik iyileştirmeler gerçekleştirilmiş ve 2012 yılına kadar geriye dönük olarak turizm istatistikleri güncellenmiştir.

Kavcıoğlu, net hata ve noksan kaleminde güncelleme olacağını söylemişti

Turizm ve yatırım giderlerindeki revizyonla net hata ve noksan kaleminde son 12 aylık toplam 8,6 milyar dolar azaltıldı. MB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2022’nin dördüncü enflasyon raporu bilgilendirme toplantısında, net hata ve noksan kaleminin ilk defa bu yıl yüksek olmadığını belirterek güncelleme olacağını söylemişti. Kavcıoğlu, “Net hata ve noksanın en önemli nedenlerinden biri turizm rakamlarının sonradan güncellenerek doğruya yakınsaması, bunun daha da azalması için TÜİK’le ortak çalışmamız var. TÜİK sabah turizm gelirlerini açıkladı, 5 milyar dolara yakın düzeltme söz konusu” diye konuşmuştu.

Haber: Kavcıoğlu: “Net hata ve noksanın en önemli nedeni, rakamların sonradan güncellenerek doğruya yakınsaması”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.