Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altılı Masa en uzun toplantısını yaptı – Bir sonraki toplantı 28 Kasım’da, anayasa değişikliği önerileri açıklanacak

Altılı Masa’nın ikinci turunun ikinci toplantısı DEVA Partisi ev sahipliğinde gerçekleşti. Toplantı sekiz saat sürdü. Bir sonraki toplantının 28 Kasım’da yapılacağı belirtilen açıklamada, aynı tarihte güçlendirilmiş parlamenter sistem mutabakat metni doğrultusunda yapılması gereken anayasa değişikliklerinin açıklanacağı da belirtildi. Bağımsız Türkiye Partisi’nin (BTP) katılma talebi ise Altılı Masa’da kabul görmedi.

Altı siyasi partinin genel başkanları öncelikli olarak dün (13 Kasım) İstanbul’da meydana gelen terör saldırısını ele aldı ve toplantı sürerken saldırıyı kınayan bir açıklama yaptı. Toplantıdan sonra yapılan açıklamada da bu konuya ilişkin şöyle denildi:

“Toplantımızın başında yaptığımız özel açıklamada vurguladığımız gibi dün İstanbul Taksim’de gerçekleşen terör saldırısını lanetliyoruz ve hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Türkiye’yi terör saldırılarıyla dizayn etmek isteyenlere asla izin vermeyeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz.”

Yol haritası en kısa sürede tamamlanacak

Toplantıdan sonra yapılan ve altı genel başkanın imzalarını taşıyan iki sayfalık açıklamada, “Bizler, iktidarın tüm ayrıştırma ve kutuplaştırma politikalarına karşı, ortak idealimiz olan yarının özgür ve demokratik Türkiye’si için birlik ve uzlaşı içerisinde çalışmalarımıza kararlılıkla devam etmekteyiz” denilerek, şu görüşlere yer verildi:

“Önümüzdeki seçimle birlikte, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alındığı, hukuk devletinin tüm kurum ve kurallarıyla hayata geçirildiği, özgürlükçü ve demokratik Türkiye’yi vatandaşlarımızın desteği ile inşa edeceğiz. Bugünkü toplantımızda, Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Süreci Yol Haritası ile ortak komisyonlarımızın çalışmalarını değerlendirdik. Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Süreci Yol Haritası konusunda çalışmalarımızı en kısa sürede tamamlayarak kamuoyuyla paylaşacağız.”

Anayasa çalışması 28 Kasım’da açıklanacak

Komisyonların çalışmalarının toplantıda değerlendirildiği vurgulanarak, Anayasal ve Yasal Reformlar Komisyonu’nun Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni doğrultusunda yapılması gereken anayasa değişiklikleri çalışmasını tamamladığı ve bu çalışmanın 28 Kasım’da kamuoyu ile paylaşılması kararının alındığı duyuruldu. Bir sonraki toplantının da aynı tarihte ve Demokrat Parti’nin ev sahipliğinde yapılacağı belirtildi.

Seçim güvenliği için güç ve işbirliği

Seçim Güvenliği Komisyonu’nun, seçim öncesi, seçim dönemi, seçim günü ve seçim sonrası olmak üzere, tüm süreçte atılacak adımları planlama çalışmalarını sürdürdüğüne ve altı partinin seçim güvenliği için güç ve işbirliğini eksiksiz şekilde yürütmek için çalışmalarına devam ettiğine de açıklamada yer verildi.

Altılı Masa genişlemeyecek

BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş’ın Altılı Masa’ya katılmak istemesi üzerine, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Baş’ın talebini toplantıda gündeme getireceğini söylemişti. Altılı Masa’da bu öneri değerlendirildi ve açıklamada Baş’ın ismi zikredilmeden, konuya ilişkin şöyle denildi:

“Bugün Altılı Masa’nın genişlemesiyle ilgili önerileri de görüştük. Bizler toplumu en geniş yelpazede temsil eden ve 85 milyon vatandaşımızın tamamını kucaklayan bir anlayışla 12 Şubat 2022’de tarihi bir ilke imza attık. Belirlediğimiz ortak ilke ve değerler zemininde beraber çalışma kültürü oluşturduk. Çalışmalarımızı planlı ve programlı bir biçimde sürdürüyoruz. Altı siyasi parti olarak bu çalışmalarda büyük bir mesafe kaydettik ve bundan sonraki süreçte de Altılı Masa zemininde en kısa zamanda bu çalışmaları tamamlamaya odaklandık.”

Ortak politikalar metni

Açıklamada, ekonomik durum, enflasyon, istihdam, yoksulluğun ortadan kaldırılması konularının da değerlendirildiği belirtilerek, “Bu hedeflere ulaşmak için gerçekleştireceğimiz tüm reformları kamuoyuna açıklayacağımız Ortak Politikalar Metni ile ortaya koyacağız” denildi. 

Altılı Masa’dan başörtüsü mesajı

CHP’nin yasa değişikliği önerdiği, AKP’nin ise “Anayasa değişikliği yapalım” dediği başörtüsü konusuna da açıklamada yer verildi. Başörtüsü denmeden yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Kamuoyunun açıkça bilmesini isteriz ki temel hak ve özgürlüklerin siyasi bir kavga konusu olmasına izin vermeyeceğiz. Anayasayı ve hukuk devletini yok sayan ve herkesin temel hak ve özgürlüklerini kendi tasarrufunda gören bir iktidarın vaatlerinin kimseye güven veremeyeceğinin bilincindeyiz. Bizler Anayasayı, temel hak ve özgürlükleri parçalanamaz bir bütün olarak görüyoruz. Yarının Türkiye’sinde hiç kimse düşüncesinden ve inancından, özellikle hiçbir kadın kıyafetinden ve giyim tarzından dolayı ayrımcılığa maruz kalmayacaktır. Bizler, toplumun bir kesimini siyasi rehine gibi kendi saflarında tutmaya ve özgürlüklerinin ellerinden alınmasıyla tehdit etmeye kalkışan bu çarpık siyasi anlayışa son vereceğiz.”

Sansür yasası

İktidarın dezenformasyon, muhalefetin ve basının ise “sansür yasası” diye tanımladığı düzenleme konusu da açıklamada yer aldı ve bu konuda şöyle denildi:

“Sansür yasasıyla gerçeği dahi kendi tekeline almaya çalışan, basını susturan, sivil toplumu ve sosyal medyayı tehdit olarak gören, demokrasinin nefes borusu olan düşünce ve ifade özgürlüğünü ayaklar altına alan bu otoriter yönetim anlayışına hep birlikte son vereceğiz. Bu inanç ve azimle Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında konuşan, tartışan, kendini özgürce ifade eden, güçlü, demokratik ve müreffeh bir Türkiye’yi; adalet, liyakat ve istişare ile inşa edeceğiz.”

Altılı Masa’nın adayı 13. cumhurbaşkanı

“Altılı Masanın ortak adayı 13. Cumhurbaşkanı olacak” ifadesi yinelenen ve parlamentoda sağlanacak çoğunlukla kısa zamanda güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçileceği belirtilen açıklamada, “Anayasadan ve milletten kopmuş bu otoriter yönetime son vererek milletimizi özgür ve müreffeh yarınlara kavuşturacağız” denildi.

İletişim komisyonu çalışmaları duyurmak için web sitesi kurdu

Altılı Masa’nın çalışmalarını kamuoyuna daha etkili duyurmak için www.altilimasa.biz başlıklı web sitesi kuruldu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.