Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TİHV 2021 Türkiye İnsan Hakları Raporu: “Erdoğan’ın ‘daha demokratik Türkiye’ sözü verdiği 2021 yılında, 2 bin 170 kişi çalışırken öldü”

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), 2021 Türkiye İnsan Hakları Raporu’nu yayımladı. Rapora göre AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Özgür birey, güçlü toplum; daha demokratik bir Türkiye” sloganıyla İnsan Hakları Eylem Planı’nı açıkladığı 2021 yılında, 2 bin 170 kişi çalışırken hayatını kaybetti. En az 152 kişi işkence ve kötü muameleye maruz bırakıldı, 152 olayın 112’sinde fail, toplumun güvenliğinden sorumlu devlet görevlisi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), 2021 Türkiye İnsan Hakları Raporu’nu yayımladı. Rapora göre AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 Mart 2021’de “Daha demokratik bir Türkiye” vaadiyle açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı kâğıt üzerinde kaldı. Türkiye, 2021 yılında Erdoğan’ın imzasıyla kadınları ve kız çocuklarını şiddetten korumayı amaçlayan İstanbul Sözleşmesi’nden çıktı. O günden bu yana erkekler, en az 339 kadını öldürdü. Fiili OHAL uygulamaları sürdü, insan hakları savunucuları, gazeteciler, siyasetçiler yargılandı ve tutuklandı. Rapora göre 2021 yılında, hak ve özgürlüklerin sistematik biçimde ihlal edildi.

“En az 14 kişi askerlik hizmetini yaparken şüpheli biçimde öldü”

TİHV Dokümantasyon Merkezi’nin verilerine göre, 2021 yılında 2 bin 991 kişi yaşam hakkı ihlalleri sonucunda öldü. Yaşam hakkı ihlallerinin başında iş cinayetleri geldi. 2 bin 170 kişi çalışırken hayatını kaybetti. 2021 yılı içinde 19 ayrı olayda yargısız infaz, dur ihtarı, rastgele ateş açma sonucu biri çocuk, dört kişi başka ülke vatandaşı veya mülteci dokuz kişinin yaşamını yitirdiği, ikisi çocuk, 13’ü başka ülke vatandaşı veya mülteci 23 kişinin ise yaralandığı tespit edildi. Rapora göre 2021 yılında en az 14 kişi askerlik hizmetini yaparken şüpheli biçimde hayatını kaybetti.

“152 olayın 112’sinde işkence ve diğer kötü muamelenin faili polis”

Rapora göre 2021 yılı içinde tespit edilebilen en az 152 ayrı olayda 19’u çocuk, 14’ü mülteci, en az 449 kişi işkence ve  kötü muameleye maruz bırakıldı. Tespit edilebilen bu 152 olayın 19’u ev baskınları sırasında, 87’si açık alanlarda, 44’ü ise resmi gözaltı merkezlerinde oldu. İnsan hakkı ihlaliyle sonuçlanan iki ayrı olayda ise zorunlu askerlik görevini yapan iki kişi işkence ve diğer kötü muameleye maruz bırakıldı. Kayıtlara geçen 152 olayın 112’sinde işkence ve diğer kötü muamelenin failinin polis olduğu tespit edildi. Faillerin, 19 olayda asker, 10 olayda bekçi, 11 olayda ise zabıta/özel güvenlik birimleri olduğu belirlendi. En az 30 olayda ise 32 kişi, polisin veya kendini polis/istihbaratçı olarak tanıtan kişilerin ajan olmaları yönünde baskılarına ve tehditlerine maruz bırakıldı.

Raporda yer alan veriler şöyle:

En az 2991 kişi yaşam hakkı ihlalleri sonucu öldü.

En az 449 kişi işkence ve diğer kötü muameleye maruz kaldı.

En az 303 eyleme polis müdahale etti, 91 toplantı ve gösteri kolluk güçleri tarafından engellendi. Bu müdahalelerde en az 3 bin 701 kişi fiziksel şiddet kullanılarak gözaltına alındı, 55 kişi yaralandı.

En az 54 gazeteci ve basın çalışanı gözaltına alınırken, ikisi tutuklandı. Süren davalarda 41 gazeteciye 87 yılı aşkın hapis cezası verildi.

16 kişi kaçırıldı.

Seçilmiş milletvekilleri, belediye başkanları ve diğer yerel yöneticiler gözaltına alındı, tutuklandı. Sendika, siyasi parti, dernek, vakıf yöneticilerinin evleri basıldı.

Raporda, siyasal iktidarın Kürt sorununa güvenlikçi yaklaşımının yaşam hakkından toplantı ve gösteri özgürlüğüne, ifade özgürlüğünden örgütlenme özgürlüğüne pek çok temel hak alanında yoğun ihlallerin yaşanmasına zemin hazırladığı değerlendirmesi yapıldı.

Operasyon ve saldırılarda sekizi sivil, 98’i asker, toplam 405 kişi hayatını kaybetti. 244 kişi Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içerisindeki, 17 kişi ise Suriye sınırları içerisindeki operasyonlarda yaşamını yitirdi.”

Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın raporuna buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.