Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Zelenskiy açıkladı: Rus birliklerinin geri çekildiği Herson’da 400’den fazla savaş suçu işlendi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus birliklerinin geçen hafta terk ettiği Herson’da yürüttükleri soruşturmalarda bölgede 400’den fazla savaş suçunun işlendiğine dair kanıtlar bulduklarını açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus birliklerinin geri çekildiği Herson’da müfettişlerce yürütülen soruşturmalar kapsamında sivil ve asker cesetlerinin bulunduğunu açıkladı. Zelenskiy her akşam ulusa seslendiği video konuşmasında şunları söyledi: “Rus ordusu Herson’da ve ülkemizin diğer bölgelerinde olduğu gibi bize bir vahşet bıraktı. Her katili bulup adalete teslim edeceğiz. Şüpheniz olmasın.”

Volodimir Zelenskiy

Zelenskiy’nin bu iddiaları BBC tarafından doğrulanamadı. Moskova da birliklerinin sivilleri hedef aldığı iddialarını reddediyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali 24 Şubat’ta başladı. Rus birliklerinin geri çekildiği Buça, İzyum ve Mariupol’de de toplu mezarlar bulunmuştu. Birleşmiş Milletler (BM) komisyonu geçen ay, Ukrayna’da savaş suçları işlendiğini ve bu insan hakları ihlallerinden büyük bir kısmından Rus güçlerinin sorumlu olduğunu açıklamıştı.

İşgalden bu yana Rusya’nın elinde tuttuğu tek bölge başkenti olan Herson, eylül ayında Kremlin’de düzenlenen görkemli bir törenle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından ilhak edilen dört bölgeden biriydi. Rus birliklerinin ilhak töreninden tam 41 gün sonra çekileceğini açıklamasının ardından Herson, Ukrayna birlikleri tarafından geri alındı. Herson’da yaşayan halk, ellerinde Ukrayna bayrakları ile Ukrayna askerlerini karşıladı.

Rus askerlerinin kılık değiştirerek Herson’da kalmış olabileceğine dair birtakım korkular var. İşgal sırasında Rus birliklerine yardım edenlerin ise yargılanması bekleniyor. Öte yandan Dinyeper Nehri’nin diğer kısmına geçen ve bu bölgeyi kazmakta olan Rus birliklerinin de bombardımana devam edeceğine dair endişeler de bulunuyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.