Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Amazon, 10 bin çalışanının işine son verecek

Jeff Bezos’un kurucusu olduğu ABD merkezli çevrimiçi perakende şirketi Amazon, azalan satışlar ve ekonomideki durgunluğu gerekçe göstererek yaklaşık 10 bin çalışanını işten çıkarmaya hazırlanıyor. Haberi ilk olarak New York (NYT) duyurdu. İşten çıkarılması planlanan 10 bin kişi, şirket çalışanlarının yüzde 3’ünü oluşturuyor.

İşten çıkarmalar ses asistanı Alexa, perakende satış ve insan kaynakları gibi departmanları da etkileyecek. Reuters’a konuşan kaynaklar, yetkililerin önceliklerini gözden geçirmeleri halinde 10 bin kişilik sayının artabileceğini söyledi. Şirketin personele işten çıkarıldıklarını ne zaman bildireceği ise belirsizliğini koruyor.

30 Eylül itibarıyla şirket genelinde 1,5 milyondan fazla çalışan bulunuyor. Bu çalışanların birçoğu saat başına ücret alıyor. İşten çıkarılacak kişi sayısı bu küresel işgücünün yüzde 1’ine tekabül ediyor.

Amazon koronavirüs salgını döneminde aşırı işe alım yaptı, akabinde de işe alımları dondurdu. Öte yandan kişisel teslimat robotu gibi projeleri de iptal etti ve şirketin bazı bölümlerini kapatma yoluna gitti. Şirket geçen hafta yaptığı açıklamada, masrafları azaltmaları gerektiğinin altını çizerek, “Mevcut makro ortamı dikkate alıyoruz ve maliyetleri optimize etme fırsatlarını değerlendiriyoruz” dedi.

Jeff Bezos

Amazon’un hisseleri bu yıl yüzde 40’tan fazla değer kaybetti. Wall Street Journal’ın geçen hafta aktardığına göre Amazon’un cihazlar birimi de yıllık 5 milyar dolardan fazla zarar bildirdi. CEO’luk görevinden ayrılan fakat yönetim kurulu başkanlığını devam ettiren Jeff Bezos da şirkette yaşananları göz önünde tutarak, “Gemiyi fırtınaya hazırlamanın zamanı geldi” demişti.

Son haftalarda birçok teknoloji şirketi, ekonomide yaşanan durgunluğu gerekçe göstererek çalışanlarını işten çıkaracağını duyuruyor. En son Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın çatı şirketi Meta, işgücünün yüzde 13’ünü oluşturan 11 bin kişiyi işten çıkaracağını açıkladı.

ABD’de hazırlanan bir rapora göre de teknoloji şirketleri bu yıl şimdiye kadar 28 bin çalışanını işten çıkardı. Geçen yıl bu sayı 14 binden de azdı.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.