Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan ve Biden G20’de bir araya geldi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi için bulunduğu Endonezya’nın Bali adasında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi. Görüşme basına kapalı gerçekleşti. Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da yer aldı.

G20 Zirvesi’nde çok sayıda liderle görüşmesi beklenen Erdoğan’ın Biden ile görüşüp görüşmeyeceği merak konusuydu. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın CNN Türk’te yaptığı açıklamada, Erdoğan ile Biden’ın G20’de görüşeceğini açıklamıştı. Erdoğan da Endonezya’ya uçmadan önce gazetecilere yaptığı açıklamada F-16 savaş uçaklarının satışı ve Fethullah Gülen’in iadesini konuşmak istediğini söylemişti.

İki liderin görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı’ndan bilgi notu paylaşıldı. Bilgi notunda şu ifadeler yer aldı:

“Görüşmede ticaret ve güvenlik konuları başta olmak üzere iki ülke ilişkileri ele alındı. ABD Başkanı Biden, G20 Zirvesi’ndeki ikili görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, İstiklal Caddesi’ndeki terör saldırısında yaşamını yitirenler için taziyelerini iletti. Bölgesel gelişmelerin de değerlendirildiği görüşmede, Biden, Rusya-Ukrayna arasında tahıl koridorunda yaşanan sorunun çözülmesi ve sevkiyatın yeniden başlamasını sağlayan çabası için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti. Türkiye ile ABD arasındaki F-16 sürecine yönetim olarak desteklerinin devam edeceğini belirten Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde İsveç’in NATO üyeliği sürecinde Türkiye’nin önemli bir aktör olduğunu ifade etti.”

Beyaz Saray’dan paylaşılan bilgi notunda ise şu ifadelere yer verildi:

“Başkan Biden, İstanbul’da meydana gelen şiddet olayları dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve Türk halkına derin taziyelerini iletti ve NATO müttefikimizin yanında olduğumuzu açıkça belirtti. Biden, Erdoğan’a, Rusya’nın savaşı sırasında küresel gıda güvenliğinin iyileştirilmesi açısından kritik önem taşıyan Karadeniz Tahıl Koridoru’nun devam etmesi gerektiği konusunda hemfikir olduklarını ve bu girişimin yenilenmesi yönündeki çabalarından dolayı takdirlerini ifade etti. İkili ayrıca NATO ittifakı konuları ile bölgesel ve küresel diğer meselelerdeki yakın koordinasyonun sürdürülmesi konusunu da ele aldı.”

Tahıl koridoru krizinin çözülmesinin ardından kendisine “Putin’i nasıl ikna ettiniz?” diye sorulması üzerine Erdoğan şunları söylemişti: “Önce Biden’a, sonra size anlatacağım.”

Biden ile Erdoğan son olarak, haziran ayındaki NATO Liderler Zirvesi’nde görüşmüş ve iki liderin görüşmesinin ardından ABD Başkanı Biden, Türkiye’ye F-16 satışını desteklediğini ve satış için gereken Kongre onayını alacağını söylemişti. Konuyla ilgili olarak bir Türk yetkili, “Biden ile görüşmeden sonra Amerikan yönetimi F-16’lar gibi bazı önemli konularda talep ettiğimiz şekilde adımlar attı. Şimdi de benzer şeylerin olabileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Erdoğan, Biden ile görüşmesinin hemen ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi.

İki liderin dördüncü yüz yüze görüşmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden’ın görüşmesi, Biden’ın göreve başladığından beri dördüncü yüz yüze görüşmeleri olma niteliği taşıyor. İki lider ilk kez 14 Haziran 2021’de NATO Liderler Zirvesi kapsamında bulundukları Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya geldi. Liderlerin bir sonraki görüşmeleri 31 Ekim 2021’de İtalya’nın başkenti Roma’daki G20 Liderler Zirvesi’nde, son görüşmeleri ise 29 Haziran 2022’de NATO Liderler Zirvesi kapsamında bulundukları İspanya’nın başkenti Madrid’deydi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.