Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kulis: Altılı Masa’da cumhurbaşkanı adayının “A”sı bile konuşulmadı, her konuda mutabakat sağlanarak çalışmalar ilerliyor

Altılı Masa, parlamenter sistem için anayasa değişikliği çalışmalarına ilişkin metnin 28 Kasım’da açıklanacağını duyurdu. Dünkü (14 Kasım) toplantıda, Altılı Masa’nın cumhurbaşkanı adayının nasıl belirleneceği ve kim olacağının ele alınıp alınmadığı konusunda ise Medyascope‘a konuşan bir yetkili “ Cumhurbaşkanı adayının ‘A’sı bile konuşulmadı” dedi.

Altılı Masa, sekizinci toplantısını dün Ankara’da yaptı. Toplantı sonunda kamuoyuna yapılan açıklamada anayasa değişikliği çalışmalarının tamamlandığı, değişikliğe ilişkin metnin 28 Kasım’da somut olarak ortaya koyulacağı duyuruldu. Altı genel başkan, 28 Kasım’da Demokrat Parti’nin ev sahipliğinde yapılması kararlaştırılan toplantıdan önce “Anayasal ve Yasal Reformlar Komisyonu” çalışmasının sonucunu açıklayacak. Seçimlere kadarki süreç, seçim günü yapılması gerekenler ve seçim kazanıldıktan sonra yapılması gerekenleri kapsayan “yol haritası” çalışmaları ile Seçim Güvenliği Komisyonu ve İletişim Komisyonu çalışmaları da devam ediyor. Bu komisyonların çalışmalarının ise 2022 yılı bitmeden, aralık ayı içinde kamuoyu ile paylaşılması hedefleniyor.

Cumhurbaşkanı nasıl seçilecek ve aday kim?

Altılı Masa toplantısında cumhurbaşkanı adaylığı konusunda ise yeni bir gelişme yok. Genel başkanların adaylığa ilişkin bugüne dek sorulan sorulara verdiği “Seçim tarihi belli olduğunda adayımızı açıklayacağız” yanıtı dışında bir açıklama yapılmadı. Medyascope‘a konuşan Altılı Masa yetkilisi, dün yapılan toplantıda ortak cumhurbaşkanı adayının ne zaman belirleneceği ve aday ya da adayların isminin gündeme gelip gelmediği konusunda şu bilgileri verdi:

“Bu toplantıda da cumhurbaşkanı adayının ‘A’sı bile konuşulmadı. Tüm çalışmalarımızı tamamlayacağız, kamuoyuna mutabık kalınan metinleri açıklayacağız. Ondan sonra sıra, bu mutabık kalınan metinlere uyacak, uygulayacak ve kazanacak bir adayın belirlenmesine gelecek. Şu an liderlerin gündeminde böyle bir şey yok. Önceki Altılı Masa toplantılarının birinde, cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda, adayda aranan vasıflar açıklanmıştı, onun dışında yeni bir şey yok.”

“Cumhurbaşkanı tamamen sembolik bir yapıda olmayacak”

Çalışmalarını tamamlayan ve sonucu 28 Kasım’da açıklanacak olan Altılı Masa Anayasal ve Yasal Reform Komisyonu raporunda, cumhurbaşkanının halk tarafından yedi yıllığına bir kez seçilmesi öngörülüyor. Medyascope’un komisyon çalışmalarına ilişkin aldığı bilgiye göre cumhurbaşkanının yürütme yetkisiyle TBMM’nin yasama yetkisi çok net olarak düzenlenecek. Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek. Mevcut anayasal sistemde olduğu gibi cumhurbaşkanı, geniş yürütme yetkilerine sahip olmayacak ancak başkanlık sistemine geçilmeden önceki anayasada olduğu gibi tamamen sembolik bir yapıda da olmayacak. Yürütmenin başı başbakan olacak ve daha önce parlamenter sistemde de olduğu gibi yasamaya karşı sorumluluğu olan, yasama tarafından denetlenebilecek ve sorgulanabilecek bir bakanlar kurulu bulunacak.

Cumhurbaşkanı adayında aranacak özellikler

24 Nisan’da Demokrat Parti’nin ev sahipliğinde yapılan üçüncü toplantıda, altı genel başkan tüm çalışmalar tamamlanıp kamuoyuna açıklanmadan ve seçim tarihi belli olmadan aday belirlemenin gündeme alınmayacağını açıklamıştı. Aynı toplantının sonunda yapılan açıklamada ise adayın nasıl biri olması gerektiği konusunda şu görüşlere yer verilmişti:

“Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda liderler olarak birçok kez vurguladığımız gibi uzlaşmacı, özgürlükçü, demokratik değerleri içselleştirmiş, milletimizin tamamını kucaklayan, siyasi ahlak ilkelerini benimseyen, liyakat sahibi bir aday belirleyeceğiz.”

Hüseyin Baş’ın talebi Masa’da nasıl konuşuldu?

Çalışmalarını yaklaşık bir yıldır sürdüren Altılı Masa’da, “Yedinci ortak mı geliyor?” tartışmalarına neden olan Bağımsız Türkiye Partisi’nin (BTP) masaya dahil olması konusunun üzerinde çok fazla durulmadığı öğrenildi. Medyascope’un farklı kaynaklardan doğrulattığı bilgilere göre, BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş’ın masaya dahil olma talebini ilettiği İYİ Parti lideri Meral Akşener, konuyu masaya kendisinin ve partisinin “önerisi” olarak getirmedi. Sadece, “BTP’nin masaya katılma talebi var” diyerek talebe aracılık ettiğini belirtti.

“Babacan-Akşener görüşmesinde sonuca bağlanmıştı”

DEVA Partisi’nden bir yetkili, bu konunun Ali Babacan’ın gündem belirlemek için Altılı Masa parti genel başkanlarıyla yaptığı ikili toplantılarda değerlendirildiğini, diğer parti genel başkanlarının ve DEVA Partisi’nin görüşünün Babacan-Akşener görüşmesinde de ele alınarak zaten sonuca bağlandığını aktardı. Akşener’e Altılı Masa’nın bir yıldır çalıştığı, birçok konuda mutabakata varıldığı, şu aşamadan sonra başka bir partinin katılımının çalışmaları uzatacağı görüşü ve diğer genel başkanların yeni katılıma sıcak bakmadığı iletildi. 

Akşener’in de bu gelişme üzerine dün yapılan toplantıda konuyu “BTP’nin talebi” olarak sunduğu, çok kısa bir değerlendirmeyle, toplantı sonunda açıklanacak ortak metin üzerinde mutabık kalındığı ve konunun Altılı Masa’da çok kısa sürede konuşularak karara bağlandığı öğrenildi.

Çalışmalar uyum içinde sürüyor

Çalışmalarda yer alan siyasetçilerden biri, Altılı Masa’daki çalışmaların seyrini Medyascope’a şöyle anlattı.

“Altı genel başkan, şu ana kadar çok uyumlu, mantıklı bir süreç yürütüyorlar. Alt komisyonlarda yapılan çalışmalarda uzlaşılamayan konular bu masaya geldiğinde çok kısa sürede sonuca bağlanıyor. Liderlerin hepsi uzlaşılamayan konulara çözülemez konular olarak bakmak yerine, ‘Bu konuda nasıl ortak bir karar alırız’ yaklaşımı ve arayışı içinde. Böyle olunca da toplantılar daha verimli oluyor. Bunların sonuçlarını zaten kısa süre içinde biz de, siz de, kamuoyu da görecek. Tek amacımız var, seçimi kazanmak. Hem cumhurbaşkanlığını kazanmak hem de parlamentoda çoğunluğu sağlamak hedefimiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.