Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NASA, 50 yıl aranın ardından Ay’a döndü: Artemis 1 roketi fırlatıldı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), iki başarısız denemeden sonra Artemis 1 roketini Ay’a fırlattı. NASA bu misyonla Ay’da kalıcı bir varlık oluşturmayı ve burayı basamak olarak kullanarak Mars’a sefer düzenlemeyi hedefliyor.

Artemis 1, ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Üssü’nden fırlatıldı. Artemis 1 ilk kez ağustos ayının sonunda fırlatılmaya çalışıldı fakat başarısız oldu. Bir sonraki başarısız deneme ise eylül ayının başındaydı. Bu deneme de yakıt sızıntısı nedeniyle olumsuz sonuçlandı. 26 Eylül’de fırlatılması hedeflenen Artemis 1, Florida’da etkisini gösteren Ian Kasırgası nedeniyle bir kez daha ertelendi.

Hava koşullarının “fırlatılmaya uygun” olarak açıklanmasının ardından 100 metre yüksekliğindeki Artemis 1, ABD saatiyle 01:47’de uzaya fırlatıldı. Bu an, NASA için tarihi bir an olarak nitelendirildi. Bir NASA yetkilisi de “Birlikte yükseliyoruz, Ay’a ve ötesine geri dönüyoruz” dedi.

Adını Yunan mitolojisindeki Apollon’un kız kardeşinden alan roket, insanların Ay toprağına ayak basmasından 50 yıl sonra aynı misyonu gerçekleştirecek. Artemis, 25 gün sonra Pasifik Okyanusu’na inecek.

Artemis 1, NASA’nın 1972’deki Apollo 17 roketinden sonra Ay’a gönderdiği ikinci misyonu. Amacı, Ay’ın yörüngesine bir kapsül fırlatmak. Artemis 1’in başarılı olması durumunda, NASA astronotları 2024’te Ay’ın etrafında uçabilir hale gelecek ve 2025’te Ay’a iniş yapabilecek.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.