Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD ara seçimleri: Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi’nde kontrolü ele geçirdi

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) geçen hafta düzenlenen ara seçimlerde Cumhuriyetçi Parti, Temsilciler Meclisi’nin kontrolünü ele geçirmeyi garantiledi. CBS News’un seçim projeksiyonuna göre, çoğunluk için gerekli olan 218 sandalyeye ulaşan Cumhuriyetçiler, 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nde 218 ila 223 sandalye kazanacak.

Cumhuriyetçiler’in az farkla Temsilciler Meclisi’ni ele geçirmesi 2024’e kadar Başkan Joe Biden’ın hareket alanının kısıtlanması anlamına geliyor. Öte yandan Demokratlar’ın Senato’da kontrolünü korumasıyla ABD’de bölünmüş bir hükümet olacak.

Cumhuriyetçi Parti’nin daha önce Temsilciler Meclisi’nde 213 sandalyesi bulunuyordu.

Ara seçimler öncesi Cumhuriyetçiler, Kongre’nin her iki kanadının da kontrolünü ele geçirmek istiyorlardı. Fakat bu beklenti gerçekleşmedi. Cumhuriyetçi Parti’den aday olanlar, beklentilerin altında bir performans sergiledi. 8 Kasım’daki ara seçimlerde başarısızlığın suçu da iki isme yüklendi: Eski ABD Başkanı Donald Trump ve Senato’nun azınlık lideri Mitch McConnell. Trump, kendisine çok sert eleştiriler yapıldığı esnada, Florida’daki Mar-a-Lago malikânesinde 2024 seçimleri için başkan adayı olacağını resmen duyurdu.

Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi azınlık lideri Kevin McCarthy, Demokrat Nancy Pelosi’nin yerine bir sonraki Temsilciler Meclisi Başkanı olmak için aday gösterildi. McCarthy’nin başkan seçilebilmek için 435 sandalyeli Meclis’te çoğunluğun desteğini alması gerekiyor.

Kevin McCarthy

ABD Başkanı Biden da, partisindeki çoğunluğu kazanarak Temsilciler Meclisi başkanlığına aday gösterilen McCarthy’yi tebrik etti. Biden, “Benimle çalışmaya istekli olan Cumhuriyetçi veya Demokrat herkesle çalışacağım” dedi.

Kongre’nin 3 Ocak 2023’te göreve başlaması bekleniyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.