Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin Devlet Başkanı Şi ile Kanada Başbakanı Trudeau, G20’de tartıştı

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun Endonezya’nın Bali Adası’nda düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’ndeki diyaloğu gündem oldu. Zirvenin kapanış oturumunda bir araya gelen iki lider arasında geçen sert konuşma kameralara yansıdı. Şi, Trudeau’yu samimiyetsiz olmakla suçladı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile bir önceki günkü 10 dakikalık görüşmelerinin basına yansımasına tepki gösterdi. Şi, “Konuştuğumuz her şey gazetelere sızdırılmış. Bu doğru değil, böyle görüşme olmaz” dedi ve Trudeau’yu samimiyetsiz davranmakla suçladı.

Trudeau ise Şi’nin bu sözlerine karşılık gülümseyip, kafasını salladıktan sonra şöyle dedi: “Biz Kanada’da açık, özgür ve dürüst diyaloğa inanıyoruz ve bunu sürdürmeyi istiyoruz. Umarım yapıcı şekilde birlikte çalışmayı sürdürürüz fakat anlaşamadığımız noktalar olacaktır.”

Trudeau’nun sözünü bitirmesine izin vermeyen Şi, “O halde önce koşulları oluşturalım” diyerek konuşmayı noktaladı. Daha sonra iki lider el sıkışarak ayrıldı.

Ne olmuştu?

Şi ve Trudeau, G20 zirvesinde 10 dakikalık bir görüşme yaptı. Bu görüşmede Kanada tarafı, Pekin’in Kanada’daki demokratik süreci etkilemeye yönelik girişimlerinden duyduğu endişeleri dile getirdi. Kanada istihbarat yetkilileri, bu ayın başında, Çin’in, 2019’daki federal parlamento seçimlerine etki etmeye çalıştığını öne sürmüştü. Kanada basınında çıkan haberlerde de Pekin yönetiminin parlamento seçimlerindeki bazı adayları üstü kapalı bir şekilde finanse ettiği iddiaları ortaya atılmıştı.

İki lider arasındaki bu gergin diyalog da Kanada’nın en büyük elektrik üreticisi Hydro-Quebec’te çalışan Çinli bir araştırmacının ülkenin ticari sırlarını çalmaya çalıştığı suçlamasıyla gözaltına alınmasının ardından geldi. Daha önce de Huawei’nin Mali İşler Direktörü Mıng Wanzhou, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmeye çalışmakla suçlanmış ve 1 Aralık 2018’de Vancouver’da tutuklanmıştı. Bu tutuklama da Çin-Kanada ilişkilerinde gerginliğe yol açmıştı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.