Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TCMB açıkladı: Piyasa katılımcıları yıl sonunda yüzde 68 enflasyon ve 49 milyar dolar cari açık bekliyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kasım 2022 Piyasa Katılımcıları Anketi’nin sonuçlarını açıkladı. Ankete göre, cari yıl sonunda yüzde 68,06 enflasyon, 48,8 milyar dolar cari açık, yüzde 5,1 büyüme ve 19,5 Türk Lirası’na (TL) ulaşan dolar kuru bekleniyor.

Finansal ve reel sektördeki karar alıcı ve uzmanlardan oluşan 41 kişinin beklentilerini yansıtan Piyasa Katılımcıları Anketi’nde, kasım ayı sonuçları, ekim ayında yayımlanan anket sonuçları ile benzerlik gösterdi. Ekimde yüzde 67,78 olan 2022 yıl sonu enflasyon beklentisi, kasımda yüzde 68,06’ya yükseldi. Ekonomik büyüme tahminleri önceki üç ayda yüzde 3,7, yüzde 4,8 ve yüzde 5,1 olarak yükselen bir trend izlerken, kasım ayında da yüzde 5,1 oldu. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TCMB faizlerinin yıl sonuna kadar tek hanelere ineceğini söylemesi ve üç ay üst üste yapılan faiz indirimlerinin ardından, piyasa katılımcılarının yıl sonu faiz beklentisi yüzde 9’a geriledi. 20 Ekim’de politika faizini 150 baz puan indiren Para Politikası Kurulu kararında “Kurul, takip eden toplantıda da benzer bir adım atıldıktan sonra faiz indirim döngüsünün sona erdirilmesini gündeme almıştır” denilmişti. Buna göre piyasa, 24 Kasım’da TCMB’den yine 150 baz puanlık indirim bekliyor.

Dolar kurunun 2022 yılı sonunda alacağı değer için piyasa katılımcılarının beklentisi, ağustos 19,65 TL, eylülde 19,51 TL ve ekimde 19,82 TL olarak açıklanmıştı. Kasım ayında dolar kuru beklentisi gerileyerek 19,54 TL oldu. 12 ay sonra ise doların 23,35 TL’ye çıkacağı tahmin edildi.

Cari fazla vermeyi hedefleyen yeni ekonomi modelinin politikalarıyla yılın ilk dokuz ayında 38 milyar dolara ulaşan ve 12 ayda 39,2 milyar dolar olan cari açığın, 2022 yılı sonunda 48,8 milyar dolar olması bekleniyor. Yıl sonu cari açık tahmini, ekimde 49,2 milyar dolar olarak açıklanmıştı. TCMB’nin cari işlemler hesabına yaptığı revizyonla dokuz aylık açık, sekiz aylık açıktan daha az çıkarken, piyasa katılımcılarının cari açık beklentisi de azaldı.

HABER: Merkez Bankası’nın cari işlemler hesabı revizyonuyla dokuz aylık açık, sekiz aylıktan az çıktı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.