Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022 Dünya Kupası takım analizi: Sambacılar, şampiyonluk için Katar’da

Katar’da düzenlenecek FIFA Dünya Kupası, 20 Kasım Pazar günü başlayıp 18 Aralık Pazar günü sona erecek. Gazeteci Tolga Kaplan, Brezilya’nın ve takımın yıldızı Neymar’ın kupa şansını değerlendirdi. 

Sambacılar, şampiyonluk için Katar’da

Rüyalarımızı süsleyen Dünya Kupası, dört yıl aradan sonra nihayet kapımızı çalıyor. Tüm spor organizasyonları arasında tartışmasız zirvede yer alan Dünya Kupaları, futbolseverleri yeniden buluşma heyecanı içine sürüklüyor. 2018 yılında Rusya’nın ev sahipliğinde, Fransa’nın şampiyonluğu ile sonlanan son Dünya Kupası’nın ardından adres bu kez Katar…

Birçok yolsuzluk iddiası ve futbol dışı olaylarla daha müsabakalar oynanmadan kupalar tarihinin en çok tartışılan organizasyonu olan 2022 Katar’da, maçların başlamasına sayılı günler kala saha içine yoğunlaşıp, kupanın favorileri arasında gösterilen Brezilya’yı biraz daha yakından tanıyacağımız bir yazıyla karşınızdayız.

22. kez düzenlenecek Dünya Kupası tarihine baktığımızda, tüm turnuvalara istisnasız katılmış ve hiçbir turnuvayı kaçırmamış tek ülkenin Brezilya olduğunu görüyoruz. Turnuvada bugüne kadar 8 kez final oynayan ve 5 şampiyonlukla kupa kazanan ülke olan Brezilya, en son 2002 yılında bu kupayı müzesine götürdü. Sambacılar, 20 yıldır şampiyonluğa hasret bir şekilde Katar’da mücadele edecek.

Brezilya elde ettiği sayısız başarılarla favori olmaya alışkın bir ülke fakat zaman zaman hak etmediği halde favori gösterildiği turnuvalar da oynadı. 2006 Almanya ve 2014 Brezilya, yakın geçmişte Sambacılar’ın favori olduğu ancak hayal kırıklığı yaşadığı turnuvalardı. Bu kez ise altı yıldır aynı teknik adamla çalışan ve uzun yıllardır birlikte oynama alışkanlığı bulunan bir oyuncu grubuyla, belli bir oyun planının inşa edildiği, temelleri sağlam bir Brezilya olarak Katar’a şampiyonluk hevesiyle geliyorlar.

Tabii Brezilya ile ilgili söylenmesi ve bilinmesi gereken birçok şey var. Futbol tarihinin en önemli takımlarından biri olan “Seçilmişler” (Seleçao), söylendiği gibi bu turnuvanın gerçek favorisi mi?

Brezilya Milli Takımı tarihinin en fazla görevde kalan teknik direktör unvanının sahibi Tite, 2016 Copa America’da teknik direktör Dunga yönetiminde, gruplardan çıkamayan ve artık mantalite olarak değişime ihtiyaç duyan bir takımı devraldı. Tite, o günden bugüne, 2018 Dünya Kupası’nda Belçika karşısında acı tecrübeler yaşadığı bir çeyrek final, 2019 Copa America’da şampiyonluk ve 2021 Copa America’da final oynamış bir Brezilya yarattı. Taktiksel olarak önemli ölçüde gelişen ve yıllar geçtikte oyun olarak üstüne koyan Tite ve takımı, 2022 Dünya Kupası Elemeleri’ni ise yenilgisiz tamamlayarak Katar biletini aldı. Güney Amerika Elemeleri tarihinin en iyi performansını gösteren Brezilya, tek bir maç dahi kaybetmeden 18 maçta 40 gol atıp kalesinde yalnızca 5 gol gördü.  

Katar’da tarihinin altıncı şampiyonluğunu arayacak Brezilya, tam bir teknik direktör takımı olarak bu turnuvaya geliyor ama kadrosunda Vinicius Jr., Neymar ve Marquinhos gibi dünyanın sayılı oyuncularını da bulunduruyor. Yani Brezilya kadrosunda yetenek eksikliğinden kesinlikle bahsedemeyiz. Brezilya ile ilgili soru işaretlerinden biri ise 2018 çeyrek finalinde Belçika’ya kaybettiklerinden bu yana oynadıkları 50 maçın yalnızca birini Avrupa takımlarına karşı oynamış olmaları. Arjantin ve Uruguay dışında çok ciddi test maçları yaptıklarını söyleyemeyiz. Bu açıdan kupanın ilerleyen turlarında ciddi Avrupa takımlarıyla olan eşleşmelerdeki performansları belirleyici olabilir. 

Brezilya’nın Dünya Kupası kadrosu

Kaleci: Alisson (Liverpool), Ederson (Manchester City), Everton (Palmeiras)

Defans: Bremer (Juventus), Eder Militao (Real Madrid), Marquinhos (Paris Saint-Germain), Thiago Silva (Chelsea), Alex Sandro (Juventus), Alex Telles (Sevilla), Dani Alves (Pumas), Danilo (Juventus)

Orta saha: Bruno Guimaraes (Newcastle United), Casemiro (Manchester United), Everton Ribeiro (Flamengo), Fabinho (Liverpool), Fred (Manchester United), Lucas Paqueta (West Ham United)

Forvet: Antony (Manchester United), Gabriel Jesus (Arsenal), Gabriel Martinelli (Arsenal), Neymar (Paris Saint-Germain), Pedro (Flamengo), Raphinha (Barcelona), Richarlison (Tottenham), Rodrygo (Real Madrid), Vinicius (Real Madrid)

Brezilya kadrosuna baktığımızda 26 kişilik kadronun 22’sinin Avrupa’da forma giyen oyunculardan oluştuğunu görüyoruz. Bu futbolcuların 12’si de İngiltere Premier Ligi’nde forma giyiyor. Brezilya Ligi’nde mücadele eden sadece üç futbolcunun kadroda yer alması ise yerel basından eleştiri topladı. Özellikle Flamengo’da forma giyen santrfor Gabriel Barbosa’nın kadroya çağrılmaması şaşkınlıkla karşılandı.

Kaleci olarak Alisson Becker, pozisyonunda dünyanın sayılı isimlerinden biri ve Ederson’un önünde tartışmasız ilk tercih olacak. Marquinhos ve Thiago Silva ikilisi de uzun yıllardır birlikte ve uyumları üst düzeyde isimler. Stoper bölgesindeki ilk alternatif ise Eder Militao. Real Madrid’li oyuncu gerektiğinde sağ bek olarak da görev alabiliyor. Sağ bekin ideal oyuncusu Danilo, sol bekte Alex Sandro ilk tercih gibi görünüyor ancak özellikle sol bekte Alex Telles de ilk 11 oynarsa sürpriz olmaz. Orta sahada Manchester United’da takım arkadaşlığı yapan Casemiro ve Fred, Tite’nin merkez ikilisini oluşturacak. Casemiro stoperlerin önünde sigorta görevi görürken, Fred daha mobil ve rakip ceza sahası çevresinde gezinen, “box to box” görevini gören oyuncu olacak. Bruno Guimaraes ve Fabinho da bu bölgelerdeki diğer alternatifler. Merkez ikilinin biraz önünde Lucas Paqueta, kenarlarda Vinicius Jr. ve Raphinha ve sahte forvet olarak da Neymar ileri uçta görev alabilir. Oynanacak maçlara göre 9 numara pozisyonunda Richarlison, Gabriel Jesus ya da kapanan savunmaları açmak adına gol gereken sürelerde Pedro’nun süre aldığı, orta saha üçlüsünden Paqeuta’nın yerine Neymar’ın serbest 10 numara pozisyonuna geçtiği, zaman zaman Vinicius Jr. yerine Paqueta’nın sol kenar oynadığı anları da görebiliriz. İsimlerin değişkenlik göstereceği ama oyun anlayışının hep aynı olduğu bir Brezilya izlemeye hazırlıklı olmalıyız.

Peki nedir bu oyun anlayışı?

2018 yılından bu yana topa sahip olma oyununu benimseyen Tite, maç içinde oyunun kontrolünü mutlak sağlamak isteyen, rakiplerine toplu oyunda hiçbir şekilde zaman bırakmak istemeyen bir anlayışa sahip. 4-3-3, 4-2-3-1 ya da zaman zaman 4-4-2 gibi dizilişlerle sahaya çıkan Brezilya’da, oyuncu grubu birbirine çok alışkın ve makine gibi işleyen bir sistem var. Saha içinde kim nereye hareketlenmesi gerekiyorsa, herkes rolünü benimsemiş durumda. Tite, topa sahip olduğunda birçok varyasyon denese de en öne çıkan diziliş top ayaktayken 3-2-5 dizilişi.

Brezilya, top kendisindeyken 3-5-2 dizilişine dönüyor.

Guardiola’nın Manchester City’de kullandığı sistemle benzerlik gösteren bu anlayışta, genelde sol bek Alex Telles veya Alex Sandro, stopere yanaşarak savunma hattını 3’ler, sağ bekte Danilo ise orta sahaya gelerek Casemiro ile merkez ikili oluşturur (pozisyona göre merkezi ikileyecek bekler değişir). Böylelikle sağ kenar oyuncusu Raphinha’ya geniş bir alan açılır. Burada bitirici nokta, boştaki kenar oyuncuların savunma arası koşular veya 1’e 1 dripling üzerinden geliştirdiği ataklarla sonuca gitmeye çalışılmasıdır. Bu şablon, Brezilya’nın hücum varyasyonlarından sadece bir tanesi. Raphinha, Vinicius Jr., Rodrygo, Antony gibi meziyetli ve çabuk kanat oyuncularına sahip Brezilya için topu boştaki kenar oyuncularıyla buluşturmak çok önemli. Onun dışında sahte 9 numara anlayışıyla ileri uçtaki oyuncularına rol veren Tite, oradaki boşluğa çok adamla saldırmayı istiyor. Özellikle stoper ve bek arası toplu ve topsuz koşuları sürekli zorluyorlar. Brezilya için genel olarak topu ayakta tutmak, kenar oyuncularının savunma arası koşularını ödüllendirmek, kenar oyuncuların 1’e 1 dripling yeteneklerini kullanmak hayati öneme sahip.

İşin savunma tarafında ise Brezilya için önde baskı ve pres oldukça önemli. Topu olabildiğince erken kazanmaya çalışan takım, savunmayı önde kuruyor. Bu baskıyı yaparken oyuncuların birbirine yakın ve alanı daralttığı bir anlayış var. Savunma anında topun yakınında dört, bazen beş Brezilyalı görmemiz mümkün olabilir. Önde baskının olmadığı ve kendi yarı sahasında savunma pozisyonu alındığında ise Brezilya, 4-4-2’ye dönüyor. Brezilya ile ilgili savunmada soru işaretlerinden biri, beklerin bireysel savunmalarının sorunlu olması. Hem Danilo hem de oynarsa Alex Telles, savunma zaafları taşıyan isimler. Rakip kanat oyuncularının stoperle bek arasına yapacağı koşular, Brezilya için önemli bir test olacak.

Brezilya, genellikle ön alan presiyle topu kazanmaya çalışıyor.

Genel olarak baktığımızda Brezilya’nın çok geniş ve turnuvanın en kaliteli kadrosuna sahip olduğunu söyleyebiliriz. 2018’den sonra geçen sürede iyice olgunlaştıklarını görüyoruz. Çoğu rakip ülkeye göre daha az problemleri olan, birlikte oynamaya daha yatkın ve bireysel kalite olarak çok üst düzey isimlere sahipler. Brezilya’nın uzun yıllar sonra gerçek favori olduğu bir turnuva olduğunu görmek mümkün. Dünya Kupası’nı kazanıp, altıncı kez zafere ulaşmaları kesinlikle sürpriz olmaz.

Yazan: Tolga Kaplan

Editör: Kubilayhan Kavrazlı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler