Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gaziantep-Karkamış’a havan saldırısı: Beş yaşındaki Hasan Karataş ile öğretmen Ayşenur Alkan yaşamını yitirdi, beş aylık hamile Büşra Karataş entübe edildi

Gaziantep’in Karkamış ilçesine havan saldırısı düzenlendi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Ayşenur Alkan öğretmenimiz şehit oldu. Bir duvarın içine girmek suretiyle 5 yaşında Hasan Karataş şehit oldu. Aynı yerde Büşra Karataş, o da 5 aylık hamileydi, karnından ağır bir yara aldı. İlk anda ölü bilgisi geldi, şu anda entübe. Dualarımız onunla birlikte, çocuğunu da yaşatmaya çalışıyorlar” dedi. Bakan Soylu ilk açıklamasında ise üç kişinin yaşamını yitirdiğini açıklamıştı. 19 kişinin de yaralandığı saldırının ardından ilçede eğitime bir hafta ara verildi.

İlk açıklama Vali Gül’den

Gaziantep’in Karkamış ilçesine öğle saatlerinde havan saldırısı düzenlendi.

Yerleşim yerine düşen havan mermileri nedeniyle yaralananlar ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.

İlçe merkezindeki bir lise ve iki ev ile Karkamış Sınır Kapısı yakınındaki bir TIR saldırıda isabet aldı.

Havanların düştüğü bölgelerdeki ev ve işyerleri ile araçların camları kırıldı.

Gaziantep Valisi Davut Gül, sosyal medyadan yaptığı ilk açıklamada,“Terör örgütü tarafından Fırat’ın doğusundan Karkamış ilçe merkezine 5 adet havan/roket atılmıştır. Sivil yerleşim merkezlerine isabet eden saldırıda; 2 hemşehrimiz vefat etmiştir. 2’si ağır olmak üzere 6 vatandaşımız yaralanmıştır” dedi.

Sınır birlikleri karşılık verdi

Saldırıya sınırdaki birlikler karşılık verdi.

Suriye’deki hedeflere obüs ve çok namlulu roketatarlarla ateş açıldı.

İçişleri Bakanı Soylu: “Biri çocuk, biri öğretmen üç vatandaşımız hayatını kaybetti”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile katıldığı “Ailelerde Trafik Bilincinin Geliştirilmesi İş Birliği Protokolü” imza töreninin ardından saldırıya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Altı yaralımız vardı, onlar hastaneye intikal ettirildi. Maalesef ilk aldığımız bilgiler çerçevesinde üç vatandaşımız hayatını kaybetti. Bunlardan biri çocuk, biri öğretmen. Yerleşim yerine isabet eden, mahalleye isabet eden bir havan sonucunda böyle bir kaybımız söz konusu. Allah rahmet eylesin. Yaralılarımız var, onlar da hastanelerde tedavileri devam ediyor. Dün gerçekleştirilen ve terör örgütünün büyük kayıplar verdiği operasyondan sonra, buna yönelik gerçekleştirilen saldırılara da cevabı en güçlü şekilde verilecektir. Bu konuda gerekli bütün adımlar atılacaktır.”

Soylu, havanın okulun bahçesine düştüğünü belirterek, “Okulun bahçesine bir atış geldi. İlk aldığımız bilgiler çerçevesinde bir çocukla bir öğretmen ve ilgili mahallede ağır yaralı olan bir vatandaşımız hayatını kaybetti” diye konuştu.

Okullar hasar gördü, eğitime ara verildi

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise havan saldırısında Nigar Tiryakioğlu Çok Programlı Anadolu Lisesi’nin isabet aldığını, top atışlarının yarattığı basınçtan ötürü Kocatepe İlkokulu ve Karkamış Anaokulu’nun camlarının kırıldığını belirtti.

Bakan Özer, saldırıda sınıf öğretmeni Ayşenur Alkan’ın yaşamını yitirdiğini de açıklayarak, “Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.

İlçede eğitime bir gün ara verildiği açıklandı.

Yaralı sağlık çalışanı saldırı anını anlattı

Saldırıda yaralanan sağlık çalışanı Mehmet Gören, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada yaşananları şöyle anlattı:

Enkazın altında kalan vatandaş vardı, ona müdahale ediyorduk. Bu sırada bir bomba daha geldi. Sarsıntının etkisiyle kendimi merdiven boşluğunda buldum. Daha sonra hastaneye getirildim. Sanırım ayağımda kırık var.

Vali Gül: “Misliyle karşılık veriliyor”

Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İl Emniyet Müdürü Mustafa Emre Başbuğ ve yetkililerle birlikte patlamanın olduğu bölgelerde incelemelerde bulundu.

10 yaralı olduğunu ve bunlardan ikisinin durumunun ağır olduğunu söyleyen Vali Gül, şöyle devam etti:

”Bazen patlamalar devam edebiliyor. Özetle iki tane okulumuzda sıkıntımız var. Doğrudan bu okula isabet etmedi ama sesten ve basınçtan dolayı zarar gördü. Camları kırıldı ve arkadaki evlerde zarar var. Başımız sağ olsun, geçmiş olsun. Arkadaşlarımız çalışmalarına devam ediyor. Şehit ve yaralılarımız var. Bakanımız süreci baştan sona takip ediyor. Onlar gelecekler buraya. Dolayısıyla biz yaralıları ziyaret ediyoruz ve olayın olduğu bölgeleri ziyaret ederek tedbir alıyoruz. TSK misli ile karşılık veriyor, atışlar devam ediyor. Biraz sabırla süreci takip etmemiz lazım. Yaralılardan ikisinin durumu ağır. Bizler de süreci takip ediyoruz. Karşılıklı atışlar devam ettiği için hasar gören ev ve iş yerleri ile ilgili sayılar da değişebiliyor.”

Vali Davut Gül ile beraberindekiler daha sonra hastanedeki yaralıları ziyaret etti.

Bakan Soylu duyurdu: Can kaybı iki, 5 aylık hamile kadın entübe edildi

Karkamış’ta açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saldırıyla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Bugün 11.15 sularında, o saatten bu saate kadar 10 adet atım gerçekleşti. Bugün Milli Eğitim Bakanımız ile de protokol programımız söz konusuydu. O esnasında aldığımız haberle sayın valimizle de kurduğumuz temasla değerlendirmeleri alabilme imkânına sahip olduk. Karkamış’ta sivil yerleşim yerlerine hem de okullarımızda saldırı oldu. Okulun hemen bahçe duvarının dışına bir düşüm söz konusu oldu. Oradan oluşan basınçla da maalesef öğretmen odasının camları kırılması suretiyle bir kardeşimizi, bir öğretmenimiz 22 yaşında Ayşenur Alkan öğretmenimiz şehit oldu. Bir duvarın içine girmek suretiyle 5 yaşında Hasan Karataş şehit oldu. Aynı yerde Büşra Karataş, o da 5 aylık hamileydi. Onun ilk anda karnından ağır bir yara aldı. İlk anda ölü bilgisi geldi, şu anda entübe. Dualarımız onunla birlikte. Çocuğunu da yaşatmaya çalışıyorlar, 5 aylık bebeği de. İnşallah çocuk da hayata tutunur, bütün duamız onlarla birlikte.

“Bedelini ödeyecekler”

Hatay ve Kilis’te dünden bu yana yaşanan saldırılara dikkat çeken Soylu, şöyle devam etti: “Bu meselenin bir tek karşılığı var. Atamayacakları yere, atamayacakları hale kadar terörü temizlemektir. 5 yaşındaki çocukların, masum sivil halkların üzerine bomba yağdıranlar havan atanlar elbette ki bedelini ödeyeceklerdir. Ödüyorlar da, ödemeye devam edeceklerdir. Hesabını çok net şekilde görecektir. Biz bu alandaki değerlendirmelerimizi arkadaşlarımızla yaptık. Hangi tedbirleri alabileceğimizi… Ona göre de atacağımız adımları da belirledik. Yaralı vatandaşlarımıza özellikle hamile olan kardeşimize ve doğmamış bebeğine inşallah kurtulmalarını niyaz ediyorum. Bu mesele sona erene kadar mücadele ettiğimiz arkadaşlarımıza tek talimatımız var: Teyakkuz halindeyiz.

Bakan Özer: “İlçede okullar bir hafta tatil”

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de şunları söyledi

“Acılıyız. İki şehidimiz var, 10’a yakın yaralımız var. Okula terör saldırısının isabet etmesi bizi çok yaraladı. Öğrencilerin kitaplarını bırakarak sığınağa gitmeleri bizi çok hüzünlendirdi. Ayşenur Alkan’a Allah’tan rahmet diliyorum. Hızlı bir şekilde toparlanacağız. Bu hafta Karkamış’ta tüm okullarımızı tatil edeceğiz. Hızlı bir şekilde okullarımızı onaracağız.”

Yaralı sayısı 19

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, akşam saatlerinda yaptığı açıklamada Karkamış’taki saldırıda 19 kişinin yaralandığını duyurdu.

Bakan Koca, “Gaziantep Karkamış’a, hain terör örgütü tarafından yapılan havan topu saldırısı sonucu, biri çocuk olmak üzere, 2 vatandaşımız hayatını kaybetti, 19 kişi yaralandı. Tedavisi tamamlanan 12 yaralı taburcu oldu. 7 kişinin tedavisi ise devam ediyor, 2’sinin durumu ağır. Saldırının akabinde 18 ambulans, 5 UMKE Timi, toplam 84 sağlık personeli olay yerine görevlendirilmiş, acil müdahalelerin ardından yaralılar hastanelere yetiştirilmiştir. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet; milletimize başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.

ABD Büyükelçiliği’nden taziye mesajı

ABD Büyükelçiliği, saldırının ardından sosyal medya hesabından taziye mesajı yayımladı.

Büyükelçiliğin taziye mesajında, “ABD’nin Türkiye’deki diplomatik temsilciliği olarak, bugün Karkamış’ta üç masum insanın hayatını kaybetmesinden dolayı yas tutan Türk halkına katılıyoruz. Bu şiddeti ve haklı görülemeyecek saldırıyı güçlü bir şekilde kınıyoruz” denildi.

Soylu, ABD’nin taziyesini kabul etmemişti

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, altı kişinin yaşamını yitirdiği, 81 kişinin yaşamını yitirdiği İstiklal Caddesi’ndeki saldırının ardından “Amerikan Büyükelçiliğinin taziye dilemesini kabul etmiyoruz, reddediyoruz. Kobani’yi, terör bölgelerini besleyen ve oradan Türkiye’nin huzurunu bozmaya çalışan bu anlayışa, kendi senatolarından para gönderen bir devletle müttefikliğimiz elbette tartışılmalıdır” açıklaması yapmıştı.

Kilis’e yine roket düştü

Öğleden sonra Kilis’teki Öncüpınar Sınır Kapısı bölgesine, Suriye’nin kuzeyinden atılan üç roket düştü.

Saldırıda, herhangi bir can kaybı ya da yaralanma olmadı.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan açıklama

Milli Savunma Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ise “Çocuk, yaşlı; öğrenci-öğretmen demeden, masum sivillere yönelik saldırılarını sürdüren, okulları dahi hedef alma alçaklığını gösteren hainlerden yaptıklarının hesabı soruldu, sorulmaya devam ediyor. TSK, saldırılara misliyle karşılık veriyor” denildi.

Öncüpınar ve Karkamış’a dün gece de saldırı düzenlenmişti

Kilis-Öncüpınar Sınır Kapısı bölgesine dün (20 Kasım) saat 17.00 sıralarında düzenlenen roket saldırısı sonucu bir asker ve yedi polis yaralanmıştı.

Dün gece saat 22.00 sıralarında ise Gaziantep’in Karkamış ilçesine roket saldırısı düzenlenmişti.

Karkamış’ı hedef alan roketlerin boş alana düştüğü belirtilmişti.

İçişleri Bakanlığı, saldırıların PKK/PYD tarafından düzenlendiğini açıklamıştı.

Siyasilerden taziye mesajları

https://twitter.com/meral_aksener/status/1594632949328187393?s=20&t=YaIinKNp2YxQ2MJPmGGJGw
https://twitter.com/mansuryavas06/status/1594622430047240193?s=20&t=YaIinKNp2YxQ2MJPmGGJGw

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.