Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mahsa Amini protestolarına destek: İranlı futbolcular Dünya Kupası’ndaki ilk maçta milli marşlarını okumadı

İran’da örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınan ve gözaltında hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümünün ardından başlayan protestolara bir destek de İran Milli Futbol Takımı’ndan geldi. Katar’da düzenlenen 2022 Dünya Kupası’ndaki ilk maçında İngiltere ile karşı karşıya gelen İran Milli Takımı’nın futbolcuları milli marşlarını okumadı.

Katar’ın başkenti Doha’daki Khalifa Uluslararası Stadı’nda oynanan maç öncesinde İran milli marşı çalınırken, ilk 11’deki tüm futbolcular sessiz kaldı. Futbolcuların protestosu kısa süre içinde sosyal medyada viral oldu.

Öte yandan tribündeki İranlı taraflar da Amini protestolarına destek verdi. Taraftarlar ellerinde “Women, Life, Freedom (Kadın, Yaşam, Özgürlük)” başlıklı dövizler taşıdı.

“Halkımızın mutlu olmadığını kabul etmeliyiz”

İngiltere ile oynayacakları ilk maç öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan takım kaptanı Ehsan Hajsafi, milli takımda oynayan futbolcuların İran’da devam eden protestolarda hayatını kaybedenleri desteklediğini söylemişti. Hajsafi, “Ülkemizde koşulların doğru, halkımızın da mutlu olmadığını kabul etmeliyiz” demişti.

Ehsan Hajsafi

Yunanistan’ın AEK takımında forma giyen Hajsafi, protestolarda hayatını kaybeden ailelere başsağlığı diledi ve şöyle konuştu:

“Onların yanında olduğumuzu, onlara destek verdiğimizi bilmelerini isterim. Biz buradayız ama bu, onların sesi olamayız anlamına gelmiyor. Mücadele etmeli, elimizden gelen en iyi performansı göstermeli, goller atmalı ve aldığımız iyi sonuçlarla İran’ın cesur insanlarını temsil etmeliyiz.”

Protestolara destek veren iki oyuncu gözaltında

İran medyası, ülkenin önde gelen iki oyuncusunun protestolara kamuoyu önünde destek verdikleri gerekçesiyle gözaltına alındığını yazdı. İran’ın resmî haber ajansı IRNA’nın aktardığına göre oyuncular Hengameh Ghaziani ve Katayoun Riahi, gizli anlaşmalar yaparak İranlı yetkililere karşı komplo kurmakla suçlanıyor. Çok sayıda ödül alan Ghaziani ve Riahi, İran Savcılığı’nın emriyle dün gözaltına alındı. Oyuncular, Amini’nin ölümünün ardından başlayan ve daha sonra hükümet karşıtı eylemlere dönüşen protestolara başörtülerini çıkartarak destek vermişti.

58 çocuk öldürüldü

İran’da üçüncü ayına giren rejim karşıtı protestolarda en az 58 çocuk öldürüldü. İran’daki insan hakları aktivistlerinin açıkladığı rakamlara göre, 18 yaş altı 46 erkek ve 12 kız çocuğu hayatını kaybetti. Protestoların başlamasından bu yana 380’den fazla protestocu öldürüldü, 16 binden fazla kişi gözaltına alındı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.