Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hengameh Ghaziani ve Katayoun Riahi: İran’da başörtülerini çıkararak protestolara destek veren iki oyuncu gözaltına alındı

İran’da örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle irşad devriyeleri tarafından gözaltına alınan ve gözaltında hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümünün ardından başlayan protestolar devam ediyor. İran medyası, ülkenin önde gelen iki oyuncusunun protestolara kamuoyu önünde destek verdikleri gerekçesiyle gözaltına alındığını yazdı.

İran’ın resmî haber ajansı IRNA’nın aktardığına göre oyuncular Hengameh Ghaziani ve Katayoun Riahi, gizli anlaşmalar yaparak İranlı yetkililere karşı komplo kurmakla suçlanıyor. Çok sayıda ödül alan Ghaziani ve Riahi, İran Savcılığı’nın emriyle dün gözaltına alındı. Oyuncular, Amini’nin ölümünün ardından başlayan ve daha sonra hükümet karşıtı eylemlere dönüşen protestolara başörtülerini çıkartarak destek vermişti.

Ghaziani gözaltına alınmadan önce sosyal medyadan bir mesaj paylaşarak, “Ne olursa olsun, her zaman olduğu gibi İran halkının yanında olacağımı bilin. Bu, belki de son paylaşımım” diye yazdı.

İran’da 16 Eylül’de Mahsa Amini’nin ölümünün ardından başlayan protestolar üçüncü ayına girdi. Birçok sporcu, oyuncu ve ünlü sima protestolara destek vermek için başörtüsünü çıkarıyor, sosyal medyadan paylaşımlarda bulunuyor. Dün (20 Kasım) de Katar’daki Dünya Kupası’nda mücadele eden İran Milli Futbol Takımı’nın kaptanı Ehsan Hajsafi, “Ülkemizdeki koşulların doğru olmadığını ve insanlarımızın mutlu olmadığını kabul etmeliyiz” dedi.

İnsan hakları aktivistleri, 17 Eylül’den bu yana devam eden protestolarda en az 400 kişinin öldürüldüğünü ve 16 bin 800 kişinin tutuklandığını belirtiyor. İranlı yetkililerse, protestoların İran’ın düşmanları tarafından kışkırtıldığını söyleyerek, bu protestoları “isyan” olarak nitelendiriyor.

İran’da Amini protestolarıyla bağlantılı olarak en az beş eylemci idam cezasına çarptırıldı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.