Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Plaza de Mayo Anneleri’nin lideri Hebe de Bonafini hayatını kaybetti, ülkede üç günlük yas ilan edildi

Güney Amerika ülkesi Arjantin’de askeri diktatörlük döneminde kaybedilen çocukların izini süren Plaza de Mayo Anneleri (Mayıs Meydanı Anneleri) Derneği’nin lideri Hebe Maria Pastor de Bonafini 93 yaşında hayatını kaybetti. Bonafini’nin ölümünün ardından ülkede üç günlük ulusal yas ilan edildi.

Hebe de Bonafini’nin ölümünü kızı duyurdu ve annesinin dün (20 Kasım) sabah saatlerinde hayatını kaybettiğini açıkladı. Arjantin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cristina Fernandez de Kirchner de Twitter hesabından Bonafini’nin ölümüne dair açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Sevgili Hebe, Mayıs Meydanı’nın annesi, insan hakları mücadelesinin dünya çapındaki sembolü, Arjantin’in gururu. Tanrı seni Ulusal Egemenlik Günü’nde çağırdı… Bu bir tesadüf olamaz.”

Arjantin hükümeti, Bonafini’nin ölümünün ardından üç günlük ulusal yas ilan etti. Hükümetten yapılan açıklamada, “Zor anlarda daima bir rehber olacak Hebe’nin hatırasını ve mücadelesini saygıyla anıyoruz” denildi.

Hebe de Bonafini

Bonafini, 13 kadınla birlikte askeri diktatörlük döneminde güvenlik güçleri tarafından kaçırılan çocuklarını aramaya başladı, 1977 yılında Plaza de Mayo Anneleri Derneği’ni kurdu ve zaman içinde ülkedeki en ünlü insan hakları aktivistlerinden biri haline geldi. Bonafini’nin büyük oğlu Jorge Omar ile küçük oğlu Raul Alfredo, 30 bin kişinin kaybedildiği “Kirli Savaş” adı verilen dönemde ortadan kayboldu. Omar ve Alfredo’nun öldürüldüğü düşünülüyor.

30 Nisan 1977’deki ilk protestolarından bu yana başkent Buenos Aires’te her hafta yürüyüşler düzenleyen ve eylemlerinde beyaz başörtü takan Plaza de Mayo Anneleri, Arjantin’de insan haklarının savunulmasında çok önemli bir rol oynadı. Defalarca ölüm tehdidi alan Bonafini, 2007’de Reuters’a verdiği demeçte, “Bizi gözaltına aldılar, dövdüler, kimliğimizi bulamasınlar diye perukla geldik” dedi.

Plaza de Mayo Anneleri, adalet aramak için toplantılar ve protestolar düzenlemeye devam ediyor.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.