Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gökkuşağı tişörtü gerekçe gösterildi, gazeteci Grant Wahl ABD-Galler maçına alınmadı

Katar’da düzenlenen 2022 Dünya Kupası’nda LGBTİ+ topluluğuyla dayanışma göstermek isteyenlere uygulanan yasaklar devam ediyor. Dün akşam (21 Kasım) FIFA Dünya Kupası B Grubu’nda Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Galler, Ahmed bin Ali Stadyumu’nda karşı karşıya geldi. Amerikalı gazeteci Grant Wahl, giydiği gökkuşağı tişörtü nedeniyle stada alınmadı.

Twitter hesabından açıklama yapan gazeteci Grant Wahl, güvenlik güçlerinin stada girmesine izin vermediğini söyledi ve şöyle yazdı: “Güvenlik görevlisi ABD-Galler için stadyuma girmeme izin vermiyor. ‘Tişörtünü değiştirmelisin. Buna izin veremeyiz’ dediler.”

CBS Sports için çalışan Wahl, yaşadıklarını tweet atarken telefonunun bir güvenlik görevlisi tarafından zorla elinden alındığını açıkladı. 25 dakika boyunca gözaltında tutulduğunu söyleyen Wahl, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Bir güvenlik görevlisi bana tişörtümü çıkarmam gerektiğini çünkü tişörtün siyasî olduğunu söyledi. Ayrıca İngiltere’den gelip gelmediğim de soruldu.”

Daha sonra Wahl’ın stadyumda maçı izlemesine izin verildi. Yaşadıklarını bölgeden geçen bir New York Times muhabirine anlatan Wahl, başından geçenleri bir köşe yazısında da kaleme aldı.

Galler’deki bir LGBTİ+ taraftar grubu da bazı üyelerinin aynı maçta gökkuşağı şapkası takmasının yasaklandığını söyledi.

Katar’da eşcinsellik yasak. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Katar’ın ev sahipliği yapacağı Dünya Kupası öncesinde ülkedeki LGBTİ+’ların keyfî olarak gözaltına alındığını ve tacize maruz bırakıldığını açıklamıştı. Kupaya katılacak bazı futbolcular ise maçlarını izlemek için Katar’a gelecek eşcinsel hayranlarının güvenliklerine dair endişe duyuyordu.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.