Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Düzce’de deprem: İstanbul, Ankara ve çevre illerde hissedildi, 80 kişi yaralandı

Düzce’de saat 04.08’de bir deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 6,0 olarak duyurdu. Deprem İstanbul ve Ankara dahil İç Anadolu ve Marmara bölgelerinde de hissedildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, biri ağır 80 kişinin yaralandığını söyledi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) paylaştığı bilgilere göre 5,9 büyüklüğündeki depremin merkezi Düzce Sarıdere – Gölyaka. Saat 04.08’de meydana gelen depremin derinliği 6,5 kilometre olarak ölçüldü. Deprem, İstanbul, Bolu, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Kütahya, Bilecik, Bursa, Zonguldak, Bartın ve İzmir’de de hissedildi.

Kandilli Rasathanesi ise 5,9 olarak açıkladığı depremin büyüklüğünü daha sonra 6 olarak revize etti.

Kentte bazı ev ve işyerlerinin duvarları yıkıldı.

Yaralı sayısı 80’e çıktı

Depremin merkezi Düzce’ye giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 8 bin konutta hasar tespit çalışması yapılacağını açıkladı.

AFAD’ın internet sitesindeki açıklamaya göre yaralı sayısı 80’e ulaştı. Açıklamada, “Düzce’de 37 kişi, İstanbul’da 2 kişi, Zonguldak’ta 10 kişi, Sakarya’da 26 kişi, Bolu’da 1 kişi ve Bursa’da 4 kişi olmak üzere toplam 80 yaralı olduğu bildirilmiş olup halen 23 kişinin tedavileri hastanelerde devam etmektedir” denildi.

AFAD, en büyüğü 4,3 olmak üzere, toplam 138 artçı deprem meydana geldiğini de bildirdi.

Üç ilde eğitime bir gün ara verildi

Düzce Valisi Cevdet Atay, tedbir amacıyla eğitim ve öğretime bir gün ara verildiğini açıkladı. Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım da ilde eğitime ara verildiğini, “Düzce’de meydana gelen ve İlimizde de hissedilen deprem nedeniyle, tedbir amaçlı ilimiz genelinde tüm eğitim kurumlarında eğitim-öğretime 23 Kasım 2022 tarihinde bir (1) gün ara verilmiştir” sözleriyle duyurdu.

Bolu Valiliği de eğitime bir gün ara verildiğini açıkladı: “Düzce Gölyaka merkezli ve ilimizde de hissedilen deprem nedeniyle, tedbir amaçlı ilimiz genelinde tüm eğitim kurumlarında 23 Kasım 2022 tarihinde bir (1) gün eğitim-öğretime ara verilmiştir.”

Düzce Üniversitesi’nde eğitime 4 Aralık’a kadar ara verildi

Düzce Üniversitesi’nin açıklamasına göre deprem nedeniyle 4 Aralık’a kadar eğitime ara verildi. Okulda ağır hasar meydana gelmediği belirtilen açıklamada, “Küçük çaplı onarımların yapılabilmesi, öğrencilerimizin motivasyonunun olumsuz etkilenmemesi amacıyla, üniversitemizde 23 Kasım-4 Aralık tarihlerinde eğitim öğretime ara verilmiştir. Meydana gelen deprem nedeniyle 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılı Ara Sınav tarihleri, bir hafta süreyle ileri alınmış olup, 5-11 Aralık tarihlerinde yapılacaktır” denildi.

Erdoğan: “Hasar var ama vahim bir durumla karşılaşmadık”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında depreme ilişkin konuştu. Erdoğan, “Geniş bir alanda etkisini hissettiren depremde yaralanan vatandaşlarımıza Allah’tan acil şifalar diliyorum. Deprem Gölyaka’da çok sayıda binada hasara yol açmakla birlikte hamdolsun vahim bir yıkım ve kayıp ile karşılaşmadık” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Düzce’de meydana gelen depremin ardından Twitter hesabından bir mesaj paylaştı. Şentop mesajında “Düzce’de meydana gelen depremi, İstanbul ve Ankara gibi çevre illerde de hissettik. Depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Cenab-ı Hak ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten muhafaza buyursun” dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Merkez üssü Düzce olan İstanbul, Ankara başta olmak üzere birçok ilde hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun. İnşallah can ve mal kaybı yaşamayız” mesajını paylaştı.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Merkez üssü Düzce olan ve birçok ilimizde hissedilen deprem nedeniyle vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Belediyelerimiz can kaybının olmadığını paylaştılar. Allah korusun! Bu deprem afetlere hazırlıklı olmanın önemini tekrar hatırlattı. Geçmiş olsun Türkiye!” dedi.

https://twitter.com/kilicdarogluk/status/1595244837518950405?s=20&t=1Os7rpzPthrvlMM3ZsMAhg

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında depreme ilişkin konuştu. Akşener, “Marmara ve İç Anadolu Bölgesi’nde de hissedilen depremde 46 vatandaşımızın yaralandığı bilgisi iletilmiştir. Yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Yüce Rabbimden daha önce defalarca deprem acısıyla sınanmış milletimizi her türlü afetten sakınmasını hepimiz adına niyaz ediyorum” dedi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) yaptığı açıklamada alınması gereken önlemleri sıraladı:

“Yapı envanterinin taranması, kentsel dönüşümün yapı güvenliği için gerçekleştirilmesi, kamusal bir yapı denetimi sistemin kurulması, mühendislik hizmetlerinin inşa sürecinde maliyet külfeti olarak değil özne olarak görülmesi, mühendislerin meslek odalarınca belgelendirilmesi, imar aflarıyla ruhsatlandırılan kaçak yapılara gerekli inceleme ve uygulamaların yapılması, şantiye şefliğinin tam zamanlı olarak yapılması başlıca önlemlerdir.”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Sabah 04.08’de merkezi Düzce Gölyaka olarak belirlenen 6 büyüklüğündeki deprem sonucu can kaybı olmamasını umuyor, yaralanan tüm yurttaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. Hekimler ve sağlık çalışanları, sağlık hizmetlerinde herhangi bir aksama yaşanmaması için görev başındadır. Düzce Gölyaka’daki deprem vesilesiyle hatırlatıyoruz: Bilim insanları tarafından kaçınılmaz olarak görülen büyük Marmara depremi için gerekli tüm hazırlıkları yapmak yetkililerin sorumluluğudur” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, AKOM’a iletilen herhangi olumsuz bir durum olmadığını belirtti.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da başkentte herhangi kötü bir haber alınmadığını açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.