İran Devrim Muhafızları Ordusu’nda görev yapan Albay Davud Caferi, Suriye’nin başkenti Şam yakınlarında öldürüldü. İran medyası Caferi’nin dün sabah saatlerinde Şam’da yol kenarına yerleştirilen bombanın infilak ettirilmesi sonucu hayatını kaybettiğini yazdı. Tahran yönetimi, Caferi’nin ölümünden İsrail’i sorumlu tutuyor.
Albay Davud Caferi, İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava ve Uzay Kuvvetleri’nde görevliydi. İran, Suriye’de “danışman” olarak görev yapan Caferi’nin ölümünden İsrail’i sorumlu tuttu ve Caferi’yi öldüren el yapımı bombanın “Siyonist rejimin ortakları” tarafından yerleştirildiğini öne sürdü.
İranlı yetkililer saldırının ardından yaptığı açıklamada, “Suçlu Siyonist rejimi bu suça karşılık olarak gereken cevabı alacak” dedi. İsrail ise Tahran yönetiminin bu suçlamalarına yanıt vermedi.
IRGC Aerospace Colonel Davoud Jafari has been killed in an explosion in Syria, the Revolutionary Guard announced, blaming Israel for the killing and vowing to retaliate. pic.twitter.com/t8PYGgmnnP
— Iran International English (@IranIntl_En) November 23, 2022
İran, 11 yıldır iç savaşın devam ettiği Suriye’de Beşar Esad yönetiminin en güçlü müttefiklerinden biri. İran destekli binlerce asker, Suriye’ye savaşmak için gönderildi ancak Tahran, Suriye’de askerleri olmadığını, bu kişilerin Devrim Muhafızları’na bağlı çalışan “askeri danışmanlar” olduğunu iddia ediyor.
İsrail, son yıllarda Suriye’de hükümet kontrolündeki hedeflere çok sayıda hava saldırısı düzenledi. Fakat Tel Aviv, Suriye’ye düzenlenen saldırılar hakkında yorum taleplerini reddediyor.
Kaynak: Al Arabiya, AP