Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pentagon: “Pençe-Kılıç Hava Harekâtı, ABD personelinin güvenliğini doğrudan tehdit ediyor”

Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) Türkiye’nin Kuzey Suriye’deki hava harekâtına yönelik en sert mesaj geldi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenlediği Pençe-Kılıç Hava Harekâtı’nın ABD’li askeri personelin güvenliğini ve IŞİD ile mücadelede yıllardır sağlanan ilerlemeyi tehlikeye attığını açıkladı.

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder’in yazılı açıklamasında, “Suriye’deki son hava saldırıları, IŞİD’i yenmek için yerel ortaklarla birlikte Suriye’de çalışan ABD personelinin güvenliğini doğrudan tehdit etti” dedi. Ryder, Suriye’nin kuzeyindeki gerginliğin artmasının IŞİD militanları ile mücadelede kaydedilen ilerlemeyi tehlikeye attığını da sözlerine ekledi.

Türkiye’nin “meşru güvenlik kaygılarını” kabul ettiklerini belirten Ryder, “IŞİD’in yenilgiye uğratılması misyonuna odaklanılması ve bölgedeki personelin güvenliğinin sağlanması için gerilimin derhal azaltılması gerekiyor” dedi.

Patrick Ryder

Reuters, Pentagon’dan gelen bu açıklamanın Vaşington’un Türkiye’nin Irak ve Suriye’nin kuzeyindeki hava saldırılarına verdiği en sert mesaj olduğunu yazdı.

Suriye’de 900 askeri bulunan ABD, ülkenin kuzeydoğusunda IŞİD’e karşı Suriye Demokratik Güçleri’yle (SDG) birlikte çalışıyor. Türkiye ise SDG’nin omurgasını oluşturan Halk Savunma Birlikleri’ni (YPG) ve bağlı olduğu, Suriye’nin kuzeyinde geniş bir alanı yöneten Demokratik Birlik Partisi’ni (PYD), PKK’nın uzantısı olarak görüyor ve “terör örgütü” olarak nitelendiriyor.

“Karadan da tepelerine bineceğiz”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün (23 Ksaım) partisinin Meclis’teki grup toplantısında, Pençe-Kılıç Hava Harekâtı’na dair şunları söylemişti: “Uçaklarla, toplarla, SİHA’larla yaptığımız operasyonlar sadece başlangıçtır. Hava harekâtlarımızı kesintisiz sürdürürken bizim için en uygun olan vakitte karadan da teröristlerin tepesine tepesine bineceğiz.”

ABD ve Rusya ise yaptıkları açıklamalarda olası bir kara harekâtına kırmızı ışık yakmış ve “Koordinasyonsuz askeri harekâta karşıyız” mesajı vermişti.

Kaynak: Reuters, BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.