Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD ve Rusya’dan Türkiye’nin kara harekâtına kırmızı ışık: “Koordinasyonsuz askeri harekâta karşıyız”

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Irak ve Suriye’nin kuzeyine düzenlediği Pençe-Kılıç Hava Harekâtı’nın ardından Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Rusya, Türkiye’nin Suriye’deki olası kara harekâtına dair açıklama yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı ve Moskova, Ankara’dan Suriye’deki durumu istikrarsızlaştıracak askeri hamlelerden kaçınılmasını talep etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), İstanbul-Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi’nde düzenlenen bombalı saldırının ardından geçen cumartesi (19 Kasım) gecesi Irak ve Suriye’nin kuzeyindeki çeşitli hedeflere hava harekâtı düzenledi. Dün (21 Kasım) Dünya Kupası açılışı için gittiği Katar dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlayan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye ve Irak’ın kuzeyine düzenlenen operasyonların devam edebileceğini söylerken kara harekâtı sinyali de verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Türkiye’nin olası kara harekâtına dair açıklama yapıldı. Sözcü Ned Price imzalı bilgi notunda, “Sivil hayatı korumak ve IŞİD’i yenme ortak hedefini desteklemek için Suriye’de gerilimi azaltma çağrısında bulunuyoruz. Irak’ın egemenliğini ihlal eden herhangi bir koordinasyonsuz askeri harekâta karşı çıkmaya devam ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

Öte yandan hem Türkiye’de hem de Suriye’de hayatını kaybedenler için taziye mesajı da paylaşıldı.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) yapılan açıklamada da, bu tür eylemlerin IŞİD’e karşı mücadeleyi sürdürmek ve örgütün bir daha asla dirilemeyeceğinden emin olmak gibi ortak hedefleri tehdit ettiği vurgulandı. Yazılı açıklama şöyle:

“Hafta sonu boyunca Türkiye’nin Suriye ve Irak’ın kuzeyinde hava saldırıları düzenlediğini ve Suriyeli Kürt güçlerin Türkiye’nin güneyine yeni saldırılar düzenlediğini gördük. Savunma Bakanlığı, Suriye’deki durumu istikrarsızlaştıran ya da Irak hükümetiyle koordine edilmemiş askeri eylemler yoluyla Irak’ın egemenliğini ihlal eden her türlü askeri eyleme karşı çıkmaya devam etmektedir.’’

Bir kırmızı ışık da Rusya’dan

Rusya’nın Suriye Büyükelçisi Alexander Lavrentyev de “Türkiye, Suriye’de aşırı askeri güç kullanmaktan çekinmeli ve Kürt sorunu için barışçıl bir çözüm aramalı” dedi. Lavrentyev, Moskova’nın çatışmaya bir çözüm bulmak için ortaklarıyla birlikte çalışacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Reuters, VOA

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.