Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan’dan kara harekâtı sinyali

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Kupası açılışı için gittiği Katar’dan döndü. Uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Suriye ve Irak’ın kuzeyine düzenlenen operasyonların devam edebileceğini söylerken kara harekâtı sinyali de verdi. Erdoğan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e de tekrar seslendi.

İstiklal Caddesi’nde geçen hafta yaşanan bombalı terör saldırısının ardından cumartesi gecesi (19 Kasım) Irak ve Suriye’nin kuzeyine düzenlenen hava harekâtı hakkında konuşan Erdoğan, “Acaba kim ne der, nasıl olur diye düşünülerek yapılmış bir harekât değil” derken sınır ötesi bir kara harekâtının yapılması gerektiğini de vurguladı:

“Bunun sadece bir hava harekâtıyla sınırlı kalması da söz konusu değil. Burada ne kadarlık bir güç kara kuvvetlerinden de buna katılması gerekir; bunu da zaten ilgili birimlerimiz, Savunma Bakanlığımız, Genelkurmayımız birlikte kararını verirler; istişaremizi yaparız, ondan sonra da adımlarımızı buna göre atarız.”

“Bu harekâtın sürekliliği söz konusu”

Operasyonların devam edebileceğine dair mesaj veren Erdoğan, Rusya’nın, Suriye’nin kuzeyindeki örgütlerle ilgili 2019’daki Soçi zirvesinde alınan kararları uygulamadığını dile getirdi:

“Ruslarla da 2019’da Soçi’de yapılan bir anlaşmamız var. Onların bölgedeki teröristleri temizleme sorumlulukları vardı. Maalesef birçok kez kendilerine tekrar tekrar hatırlatmamıza rağmen bunu yapmadılar, yapamıyorlar. Biz de bunlara karşı sessiz kalmayacağımızı, herhangi bir şekilde kendileri yapamadığı takdirde oradaki teröristlere karşı adım atacağımızı söyledik. Dün de bu çerçevede Kobani’de yuvalanan teröristlere karşı 12 hedefi vurmak suretiyle orada etkisiz hale getirdik. Burada herhangi bir tahdit yok. Bu harekâtın sürekliliği söz konusu. Karadan ve havadan gereken neyse yaptık. Bundan sonra da yapacağız.

Erdoğan, saldırının ardından yapılan bazı eleştirilere cevap verirken İçişleri Bakanlığı’na da sahip çıktı:

“Muhalefetin İçişleri Bakanlığımızı yermesi, ‘Sizin bunlardan haberiniz yok muydu?’ gibi ifadelerle eleştirilmesi tam bir garabet. Yani düşünün, öyle bir güvenlik teşkilatı ki 12 saat içerisinde işin failini ve bunların bağlantılı olduğu bütün kişileri, iltisaklı olduğu 50’ye yakın kişiyi evlerinde, bulundukları yerlerde, çalıştıkları yerlerde yakalamış, hepsini toplamıştır. İşin bir numaralı faili aynı şekilde hemen alınmıştır. Bütün bunlar yapıldığı halde kalkıp parlamentoda konuyla ilgili abuk sabuk böyle garip garip açıklamalar yapıyorlar.”

Erdoğan ayrıca, operasyon için Biden ya da Putin ile görüşmediklerini de sözlerine ekledi: “Bizim her an bu bölgede bu tür şeyleri yapabileceğimizi zaten Sayın Biden da Sayın Putin de biliyor. Nitekim bu olayda da olduğu gibi, her zaman söylüyoruz ya, bir gece ansızın gelebiliriz.”

“Sayın Akşener’in kendisini ve yanındakileri gözden geçirmesinde fayda var”

Erdoğan, geçen hafta Altılı Masa’dan kalkması yönünde çağrıda bulunduğu İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’den “Kumar masasında oturmayız” yanıtını almıştı. Akşener’in bu sözlerine yanıt veren Erdoğan, “Altılı Masa alışveriş yapmıyor mu? Bir bana, bir sana demiyor mu? Hatta ‘Şu kadar bakanlık filancaya verilebilir’ denmiyor mu? Kumar budur. Sayın Akşener’in kendisini ve yanındakileri bir gözden geçirmesinde fayda var” dedi.

Sisi ile görüşme: “Yeniden niye olmasın?”

Erdoğan, uzun yıllardır “katil” dediği ve asla görüşmeyeceğini söylediği Mısır Devlet Başkanı Sisi ile Dünya Kupası açılışında el sıkıştığı fotoğrafı ve sonrasındaki diyalogları için ise şunları söyledi:

“Böyle bir sürecin başlaması için burada bir adım atılmış oldu ve hayırlısıyla görüşmeleri yaptık. Temennim odur ki, önce bakanlarımızla başlayan bir süreci, daha sonra inşallah üst düzey görüşmelerle iyi bir noktaya taşıyalım istiyoruz. Çünkü olaya ben şöyle bakıyorum: Türkiye-Mısır arası, bir liderler buluşması değildir, Türk milleti ile Mısır halkının geçmişteki birlikteliği bizim için çok önemlidir. Yeniden niye olmasın, yeniden niye başlamasın?

Katar’daki Dünya Kupası’na yaptıkları ev sahipliği için Katar’ı tebrik eden Erdoğan, “Aziz kardeşim Katar Emiri Şeyh Temim’in davetine icabetle gerçekleştirdiğimiz Doha ziyaretimizi tamamladık” derken çoğunluğu çevik kuvvet olmak üzere 2 bin 242 Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin Katar’da görevlendirildiğini söyledi.


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.