Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vergiler, pasaport, tapu ve ehliyet harçları, trafik cezaları, yüzde 123 artacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2023’te yeniden değerleme oranının (YDO) yüzde 122,93 olarak uygulanacağını açıkladı. Buna göre yeni yılda yurtdışından getirilen telefonu kaydettirmenin bedeli 2 bin 732 TL’den 6 bin 91 TL’ye, dört yıldan uzun süreli pasaport harcı bin 478 TL’den 3 bin 294 TL’ye, B sınıfı ehliyet bedeli de bin 117 TL’den 2 bin 491 TL’ye çıkacak.  Uygulama 1 Ocak 2023’te başlayacak.

Yeni yılda uygulanacak YDO, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı ekim ayı yurtiçi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile belli olmuştu ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de ilan edilmesi gerekiyordu. Resmi Gazete’de bugün (24 Kasım) yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile, 2023’te sabit parasal değeri olan maktu vergiler, harçlar, cezalar yüzde 122,93 oranında artırılacak. Bu oran sabit ancak vergi ve harçlar için belirlenen oranları artırma ya da indirme yetkisi cumhurbaşkanına ait.

HABER: 2023 yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 123 oldu | Vergiler, harçlar, cezalar ne kadar artacak?

Yeniden değerleme oranına göre noterlerden yapılacak tüm işlemler, tapuda yapılan tüm işlemlerde ödenen harçlar da yüzde 123 oranında artacak. Pasaport ve ehliyet harçları, trafik cezalarında uygulanacak YDO’ya göre gerçekleşecek artışlardan sonra ortaya çıkacak yeni rakamlar şöyle:

Gelir vergisi dilimi de YDO’ya göre belirlenecek

Gelir vergisi dilimlerinin de YDO’ya göre belirlenmesi gerekiyor. Gelir Vergisi Kanunu’na göre Türkiye’de vergi dilimi, yıllık kazanca göre artış gösteriyor. Buna göre ilk vergi dilimi 32 bin TL ile başlıyor ve yıllık kazancı 32 bin TL’den az olan bir kişi, kazancının yüzde 15’ine denk gelen 4 bin 800 TL gelir vergisini ödüyor. YDO yüzde 122,93 olarak uygulandığında, en düşük vergi diliminin 71 bin 338 TL’den başlaması gerekiyor. 

Asgari ücrete temmuz ayında yapılan zamla birlikte, gelir vergisi dilimlerinde değişiklik olmaması sendikalardan, ekonomistlerden ve siyasetçilerden tepki çekmiş ve güncellenmesi gerektiği söylenmişti. Aylık kazancı 5 bin 500 TL asgari ücret olan bir kişi 66 bin TL’lik yıllık kazanç ile yüzde 20’lik ikinci vergi dilimine girerken, asgari ücretin biraz üzerinde geliri olan birisi yüzde 27’lik dilime giriyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.