Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kapatılan Zaman gazetesi yazarlarına hapis cezası – Mümtaz’er Türköne’nin avukatı Figen Çalıkuşu: “Yazıların başlıklarını suça konu yaptılar, başka delil yok”

Kapatılan Zaman gazetesinin eski yazarları Mümtaz’er Türköne, Ali Bulaç, Şahin Alpay ve Ahmet Turan Alkan’ın yeniden yargılandıkları davada karar açıklandı. Mahkeme, Bulaç, Alpay ve Alkan’a “terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan iki buçuk yıl, Türköne’ye ise aynı suçtan 3 yıl 9 ay hapis cezası verdi.

Yazarlar Mümtaz’er Türköne, Ali Bulaç, Şahin Alpay ve Ahmet Turan Alkan’ın “terör örgütüne üye olmak” suçundan ceza aldıkları ve Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nce “eksik inceleme” gerekçesiyle bozulan davanın duruşması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün (28 Kasım) yapıldı. Tutuksuz sanıklar Türköne, Bulaç, Alpay ve Alkan’ın katıldığı duruşmada avukatlar da hazır bulundu.

Türköne savunmasında, Ağustos 2016’dan Eylül 2020’ye kadar tutuklu kaldığını hatırlatıp “Gazete başlıkları delil olarak gösteriliyor. Bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Diğer arkadaşlardan farklı olarak iki buçuk yıl daha hapis yattım. Bunun nedeni ise pişmanlık belirtisi göstermemem olarak belirtildi. Buna da açıklık getireyim; pişmanlık duyacağım herhangi bir şey yapmadım. Beraatimi talep ediyorum” dedi.

Medyascope‘a bilgi veren Türköne’nin avukatı Figen Albuga Çalıkuşu, “Bugün mahkeme nihai kararını verdi. Bu, denetime tabi bir karar. İstinaf ve Yargıtay incelemesi olacak. Ondan sonra süreç tamamlanacak. Ceza sadece 17 yazının başlıklarından verildi. Başlıkları suça konu yaptılar. Bunun dışında başka bir delil yok mesela. Duruşmada da söyledim. Bu bir gazetecilik faaliyetidir. Dosyada yazıdan başka bir delil yok. Suç ne o zaman? Suç yazı yazmak. Bu yazının suç olduğunun delili ne? Yine yazının kendisi. Gazetecilik bir kez daha ceza aldı” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Kapatılan Zaman gazetesinin yazarları Mümtaz’er Türköne ile Ali Bulaç’ın da aralarında bulunduğu dördü tutuklu 11 sanığın yargılandığı dava, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 6 Temmuz 2018’de karara bağlandı. Mümtazer Türköne “silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçundan 10 buçuk yıl, Ali Bulaç ile Şahin Alpay ise aynı suçtan ayrı ayrı 8 yıl 9 ay hapse çarptırıldı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını inceledi ve 25 Haziran 2019’da kararı onadı. Yargıtay 16. Ceza Dairesi ise yaptığı incelemeden sonra, 24 Eylül 2020’de yerel mahkemenin kararını bazı sanıklar yönünden bozdu, bazı sanıklar yönünden ise onadı. Bulaç, Alpay ve Türköne hakkındaki kararlar “eksik inceleme yapıldığı” gerekçesiyle bozuldu. Yargıtay, bozma ilamında, sanıkların eylemlerinin mevcut dosya durumuna göre “örgüte yardım” suçunu oluşturduğu ve dosyadaki eksik incelemeler tamamlandıktan sonra karar verilmesi gerektiğini belirtti. Öte yandan tutuklulukta geçirdiği süreyi göz önünde bulundurularak Türköne’nin tahliyesine karar verildi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.