Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Beşar Esad’dan normalleşme açıklaması: “Şam, Türkiye’den laf değil, icraat bekliyor”

Lübnan’ın Hizbullah yanlısı Al Akhbar gazetesi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, araştırmacılar ve gazetecilerle üç saatlik bir görüşme yaptığını yazdı. Esad’ın Suriye’nin endişelerini anlattığı bu kapalı toplantıda, Türkiye ile ilişkilerin yeniden tesis edilmesi de gündeme geldi. Esad, Ankara ile yapılan görüşmelerin istihbarat seviyesinde olduğunu fakat bu görüşmelerin seviyesinin yakın zamanda yükselebileceğini söyledi.

Türkiye’nin Suriye’nin taleplerini karşılamaya hazır olduğunu söyleyen Beşar Esad, görüşmede gazetecilere ve araştırmacılara, “Suriye, Türkiye’den laf değil, icraat bekliyor” dedi. Şam’ın Ankara’dan pratik adımlar atmasını beklediğini söyleyen Esad, Türkiye’nin diğer Arap ülkelerinden daha samimi olabileceğini fakat bu konuda da kuşkularının olduğunu dile getirdi.

Gazetenin haberine göre Esad, şöyle konuştu:

“Ankara, siyasî yöneliminde bazı Arap ülkelerine göre daha kararlı olabilir. Ancak Türkiye’nin tavrının samimi mi yoksa siyasî bir manevra mı olduğunu anlamak mümkün değil.”

Şam’ın Suriye’nin kuzeyinde bulunan Kürtler ile yaşam koşulları ve günlük hizmetler hakkında temas kurduğunu belirten Esad, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile kurulan ilişki için de “aşiretçilik” benzetmesini yaptı. SDG ile diyalog halinde olduklarını belirten Esad, herhangi bir gelişme olmadığının da altını çizdi.

“ABD ile bir diyaloğumuz yok”

Esad, Suriye’nin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile ilişkisine dair de konuştu. Vaşington ile herhangi bir temasın olmadığını vurgulayan Esad, “İşgal ettikleri Suriye topraklarından ayrılmaları için Amerikalılar üzerindeki halk baskısının artacağına güveniyoruz” dedi.

“Siyasette küslük olmaz”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta partisinin TBMM’deki grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlamış ve Esad ile masaya oturabileceğinin sinyallerini vermişti. “Esad ile görüşme olabilir mi?” sorusunu Erdoğan, “Olabilir. Siyasette biliyorsunuz küstük dargınlık olmaz. Eninde sonunda en uygun şartta adımlar atılır” diyerek yanıtlamıştı.

Kaynak: Syrian Observer

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.