Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Elon Musk, Apple’a meydan okuyor: “Burada neler oluyor Tim?”

Dünyanın en zengin iş insanlarından, Twitter’ın sahibi Elon Musk ile Apple arasında yaşanan reklam gerilimi sürüyor. Musk, Apple’ın Twitter’daki reklamların çoğunu durdurduğunu söyleyerek, Apple’ın Twitter’ı App Store’dan kaldırmakla tehdit ettiğini öne sürdü.

Elon Musk, Twitter’da yaptığı paylaşımlarla Apple’ı kendilerine sansür uygulamakla suçladı, Apple CEO’su Tim Cook’un politikalarını eleştirdi. Musk, “Apple, Twitter’da reklam vermeyi büyük ölçüde durdurdu. Amerika’da ifade özgürlüğünden nefret mi ediyorlar” dedi ve Apple CEO’su Tim Cook’a “Burada neler oluyor?” diye sordu.

Musk, ifade özgürlüğünün engellendiğine ilişkin Twitter’daki dosyaların yayımlanacağını da açıkladı.

Paylaşımlarına devam eden Musk, “Apple ayrıca Twitter’ı App Store’dan kaldırmakla tehdit etti ancak nedenini söylemedi” dedi. Daha sonra da finans haberleri yayınlayan Watcher Guru’nun tweet’ini alıntılayan Musk, “Apple’ın App Store’dan satın aldığınız her şeye gizli bir şekilde yüzde 30 vergi koyduğunu biliyor muydunuz?” diye sordu.

Neler oluyor?

Musk ile Apple arasındaki bu tartışma, Twitter’ın yeni patronunun şirkette yapmak istediği bir dizi değişiklik nedeniyle reklam harcamalarının durduğu bir dönemde başladı. Twitter’ı geçen ay 44 milyar dolara satın alan, satın aldıktan sonra da şirketteki binlerce çalışanın görevine son veren Musk, şirketlerin reklam harcamalarını durdurmasıyla baskı altında.

Teknoloji sitesi The Verge’e göre Apple’ın medya ajansı Omnicom, marka güvenliğinden duyduğu endişeler nedeniyle Twitter’daki reklamları durdurmasını tavsiye etti. Bu yüzden Musk, Apple ile bir savaş başlattı.

Musk, Twitter’daki mavi tik uygulamasından para kazanmayı umut ediyor ancak şu anda sosyal medya platformun gelirinin büyük bir kısmı reklamlardan geliyor. Washington Post gazetesine göre Apple, Twitter’a başlıca reklam veren şirketlerden biri. Apple, 2022’nin ilk üç ayında reklamlara 48 milyon dolar harcadı. General Mills ve Volkswagen’ın de aralarında bulunduğu pek çok şirket, son haftalarda reklam harcamalarını durduran şirketler arasında yer alıyor.

Apple’ın uygulama mağazası App Store’daki tüm şirketler, Apple’ın kurallarına uymak ve ücretlerini ödemek zorunda. Aksi takdirde mağazadan atılıyor ya da askıya alınıyorlar.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.