Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alzheimer tedavisinde yeni umut: Lecanemab’ın klinik testlerde bilişsel gerilemeyi yavaşlattığı açıklandı

ABD’li biyoteknoloji şirketi Biogen ile Japon ilaç firması Eisai tarafından Alzheimer hastalığına karşı geliştirilen Lecanemab adlı ilacın klinik sonuçları açıklandı. İlacın hastalığın erken evrelerinde kullanılması durumunda hastaların bilişsel gerilemesinin yavaşlatıldığı tespit edildi. Doktorlar, bu ilacın Alzheimer tedavisinde çığır açabileceğini düşünüyor.

İlacın klinik test sonuçları, New England Journal of Medicine’de yayımlandı. Klinik test sonuçları incelenen bin 800 hastanın 18 ay içinde yüzde 27’sinin mental kapasitelerindeki gerilemenin yavaşladığı görüldü. 

University College London Demans Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Bart De Strooper, klinik test sonuçlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, “İlk defa bir ilaç Alzheimer hastaları için gerçek bir tedavi seçeneği sunuyor. Klinik faydaları şimdilik sınırlı olsa da zamanla daha belirgin olmaları beklenebilir” dedi.

Dünya genelinde 55 milyon insan demansla yaşıyor. Bunların üçte ikisi de Alzheimer. Bu hastalık, İngiltere’de birçok insanın hayatını kaybetmesine neden oluyor. Hastaların, Alzheimer teşhisi konulduktan sonra yedi yıl içinde hayatlarını kaybettikleri görülüyor.

ABD’li ilaç üreticisi Biogen’in geçen yıl piyasaya sürdüğü Alzheimer ilacı Aduhelm başarılı bir sonuç vermemişti. Aduhelm, 20 yılın ardından ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) onay alan ilk Alzheimer ilacıydı. Lecanemab, beyni inşa eden beta amiloid birikintilerini azaltmak için tasarlanan bir intravenöz antikoru.

Daha önce ilacın faz 3 denemeleri açıklanmış ve 18 ay sonra bilişsel gerilemeyi yüzde 27 oranında yavaşlattığını belirtilmişti. Bunun üzerine Eisai ilacın klinik sonuçlarını en kısa zamanda FDA’ya göndereceklerini ve ocak ayında onay almayı beklediklerini bildirmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.