Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çavuşoğlu’ndan ABD’ye kara harekâtı yanıtı: “Gölge etmeyin”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları toplantıları için bulunduğu Romanya’nın başkenti Bükreş’te gazetecileri sorularını yanıtladı. Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenlemek istediği kara harekâtına başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olmak üzere kırmızı ışık yakan ülkelere seslenen Çavuşoğlu, “Gölge etmesinler yeter” dedi.

Ankara’nın Suriye’ye düzenlemek istediği olası kara harekâtına dair konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “‘Gölge etmesinler yeter’ diyeceğiz. Amerika başta olmak üzere bazı müttefiklerin Suriye’deki terör örgütlerine desteği apaçık ortada. Bu destekleri sonlandırmaları gerektiğini söylüyoruz” dedi. Çavuşoğlu, Bükreş’te ayak üstü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüştüklerini ve bu görüşmede de konuyu ele aldıklarını söyledi.

Kara harekâtına kırmızı ışık yakan ülkelerin bir taraftan da dayanışma açıklamaları yaptığına değinen Çavuşoğlu, “‘Türkiye’nin kendi güvenliğini sağlama, terörle mücadele etme hakkı var ama…’ diyerek hemen uluslararası hukuk, siviller… Havadan vurun da karadan girmeyin gibi Türkiye’yi engellemeye çalışan girişimler görüyoruz. İkili görüşmelerde de bazı muhataplarımız bunu dile getirdiği zaman gerekli cevapları verdik. Müttefiklerden destek bekliyoruz. Biz öyle ‘amalı, mamalı’ teröristleri mağdur göstermeye çalışan açıklamalar duymak istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, Ankara’nın yapacağı bir harekâtın IŞİD ile mücadelede elde edilen kazanımları tehlikeye atabileceğini söylemiş ve itidal çağrısını yinelemişti. “Devam eden çatışma, özellikle de bir kara operasyonu, dünyanın IŞİD’e karşı zorlu bir mücadeleyle elde ettiği kazanımları ciddi şekilde tehlikeye atar ve bölgeyi istikrarsızlaştırır” diyen Tuğgeneral Ryder, bölgede bir kez daha itidal çağrısında bulundu. Türkiye’nin güvenlik taleplerini meşru gördüklerini belirten Ryder, Ankara’nın düzenlemek istediği kara harekâtı konusunda kaygı duyduklarını açıklamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.