Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pentagon’dan Ankara’ya “Suriye’ye kara harekâtından vazgeç” çağrısı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenleyeceği kara harekâtına bir kırmızı ışık daha geldi. Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, Ankara’nın yapacağı bir harekâtın IŞİD ile mücadelede elde edilen kazanımları tehlikeye atabileceğini söyledi ve itidal çağrısını yineledi.

“Devam eden çatışma, özellikle de bir kara operasyonu, dünyanın IŞİD’e karşı zorlu bir mücadeleyle elde ettiği kazanımları ciddi şekilde tehlikeye atar ve bölgeyi istikrarsızlaştırır” diyen Tuğgeneral Ryder, bölgede bir kez daha itidal çağrısında bulundu. Türkiye’nin güvenlik taleplerini meşru gördüklerini belirten Ryder, Ankara’nın düzenlemek istediği kara harekâtı konusunda kaygı duyduklarını açıkladı.

Patrick Ryder

Öte yandan Ryder, Suriye’nin kuzeydoğusunda konuşlanan Amerikan birliklerinin Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile ortak devriyelerinin sayısının azaltıldığını söyledi ve buna gerekçe olarak şunu gösterdi: “Devriye sayılarını azalttık çünkü bu devriyeleri SDG ile ortak yapıyoruz. Dolayısıyla onlar yaptıkları devriye sayısını azalttı.”

Tuğgeneral Ryder, yakın bir zamanda da ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar ile görüşeceğini kaydetti. Daha önce de Ryder imzasıyla yapılan bir açıklamada, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenlediği Pençe-Kılıç Hava Harekâtı’nın ABD’li askeri personelin güvenliğini ve IŞİD ile mücadelede yıllardır sağlanan ilerlemeyi tehlikeye attığını açıklanmıştı.

Suriye’de 900 askeri bulunan ABD, ülkenin kuzeydoğusunda IŞİD’e karşı SDG çalışıyor. Türkiye ise SDG’nin omurgasını oluşturan Halk Savunma Birlikleri’ni (YPG) ve bağlı olduğu, Suriye’nin kuzeyinde geniş bir alanı yöneten Demokratik Birlik Partisi’ni (PYD), PKK’nın uzantısı olarak görüyor ve “terör örgütü” olarak nitelendiriyor.

Bir yanda normalleşme bir yanda harekât sinyalleri

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 Kasım Pazar günü İstiklal Caddesi’nde düzenlenen bombalı terör saldırısının ardından Suriye’ye yeni bir kara harekâtının yapılabileceğini pek çok kez vurguladı. Terör saldırısından tam bir hafta sonra Suriye’nin kuzeyine “Pençe Kılıç Hava Harekâtı” düzenlendiği açıklandı.

Kara harekâtına ilişkin son açıklama ise Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan geldi. Kalın, katıldığı televizyon programında olası kara harekâtına ilişkin “Yarın, haftaya veya her an farklı şekilde operasyonlar yapılabilir. Zamanını, zeminini ve kapsamını Türkiye belirler” diye konuştu. PYD’nin sadece ABD ile değil Rusya ile de işbirliği yapabildiğini söyleyen Kalın, “PYD/YPG öyle bir örgüt ki işine geldiğinde Rusya, işine geldiğinde rejim ile, işine geldiğinde ABD ile, işine geldiğinde başka ülkelerle iş tutar. Biz bunu Amerikalılar’a da anlatıyoruz, Ruslar’a da anlatıyoruz” dedi.

Kaynak: BBC, ABD Savunma Bakanlığı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.