Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye ile ilişkiler: Bir yanda normalleşme bir yanda harekât sinyalleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sisi ile görüşmesinin ardından Esad ile de ne zaman fotoğraf vereceği en çok merak edilen sorulardan biri. “Siyasette küslük olmaz” diyerek Esad ile görüşmek istediği mesajını veren Erdoğan bir yandan da Suriye’nin kuzeyine kara harekâtı düzenleme isteğini düzenli şekilde dile getiriyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özellikle 13 Kasım Pazar günü İstiklal Caddesi’nde düzenlenen bombalı terör saldırısının ardından Suriye’ye yeni bir kara harekâtının yapılabileceğini pek çok kez vurguladı. Terör saldırısından tam bir hafta sonra Suriye’nin kuzeyine “Pençe Kılıç Hava Harekâtı” düzenlendiği açıklandı. Erdoğan, hava operasyonundan bir gün sonra Dünya Kupası açılışı için gittiği Katar’dan dönüş yolunda kara harekâtı için de sinyal verdi. Erdoğan konuya ilişkin, “Bunun sadece bir hava harekâtıyla sınırlı kalması da söz konusu değil. Burada kara kuvvetlerinden de bir gücün buna katılması gerekir” dedi.

Esad ile görüşme isteği

Öte yandan Erdoğan’ın dış politikada Körfez ülkeleriyle başlayan “U dönüşlerinin” son halkasını Suriye rejiminin oluşturması ihtimali hayli yüksek. Son olarak dokuz yıldan uzun zamandır “katil” diyerek hitap ettiği ve kendisiyle asla görüşmeyeceğini defalarca söylediği Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Sisi ile de el sıkışıp konuşan Erdoğan, bir sonraki amacının Esad ile görüşmek olduğunu gizlemiyor. Siyasette “küslük” olmayacağını belirten Erdoğan, dün yaptığı açıklamada Sisi ile kurduğu teması örnek göstererek, “Nasıl Mısır ile bu iş yoluna girdiyse aynı şekilde Suriye ile de bu iş yoluna girebilir” dedi.

Esad’dan cevap

Esad’ın yanıtı ise gecikmedi. Lübnan’ın Hizbullah yanlısı Al Akhbar gazetesine göre, araştırmacılar ve gazetecilerle üç saatlik bir görüşme yapan Esad, Türkiye ile ilişkiler için “Suriye Türkiye’den laf değil icraat bekliyor” dedi. Şam’ın Ankara’dan pratik adımlar atmasını beklediklerini söyleyen Esad, Türkiye’nin diğer Arap ülkelerinden daha samimi olabileceğini fakat bu konuda da kuşkularının olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin Suriye’ye düzenleyeceğini duyurduğu muhtemel kara operasyonu hakkında ise Esad şu ana kadar konuşmadı.

Son açıklama Kalın’dan

Kara harekâtına ilişkin son açıklama ise Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan geldi. Kalın, katıldığı televizyon programında olası kara harekâtına ilişkin “Yarın, haftaya veya her an farklı şekilde operasyonlar yapılabilir. Zamanını, zeminini ve kapsamını Türkiye belirler” diye konuştu. PYD’nin sadece ABD ile değil Rusya ile de işbirliği yapabildiğini söyleyen Kalın, “PYD/YPG öyle bir örgüt ki işine geldiğinde Rusya, işine geldiğinde rejim ile işine geldiğinde ABD ile işine geldiğinde başka ülkelerle iş tutar. Biz bunu Amerikalılar’a da anlatıyoruz, Ruslar’a da anlatıyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.