Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eylem yapan Uygurlar’a polisten “sınır dışı” tehdidi | İçişleri Bakanı Soylu özür diledi, soruşturma başlatıldı

Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Urumçi’de çıkan yangında yaşamını yitirenler için İstanbul’daki Çin Konsolosluğu önünde bir araya gelen Uygurlar’a polis müdahale etti. Polis amiri olduğu belirtilen bir kişi, Uygurlar’ı sınır dışı etmekle tehdit etti. Akşam saatlerinde açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Üzüntümüzü ve özrümüzü tekrar belirtiyor, konuyla ilgili tahkikatın başladığını ifade etmek istiyoruz” dedi.

Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi’de 24 Kasım Perşembe günü, karantinaya alındığı belirtilen bir apartmanda çıkan yangında resmi rakamlara göre 10 kişi hayatını kaybetti. Yangının ardından koronavirüs tedbirlerine yönelik protesto ve tepkiler ülke genelinde artıyor.

Türkiye’de yaşayan Uygurlar da sabah saatlerinde İstanbul’daki Çin Konsolosluğu önünde bir araya geldi.

Çin Konsolosluğu önünde nöbet başlatmak isteyen Uygurlar, “Zalim Çin hesap ver” pankartı ile “Yangında 10 değil 44 insan öldü” yazılı dövizler taşıdı.

Uygurlar’ı sınır dışı etmekle tehdit etti

Polis, açıklama yapmak isteyen Uygurlar’a izin vermedi ve dağılmamaları halinde zor kullanacaklarını söyledi.

Polis amiri olduğu belirtilen bir kişi ise Uygurlar’ı sınır dışı etmekle tehdit etti. Polis amiri, “Bağırma” diyen bir kadın göstericiye “Birazdan hepinizi süpüreceğiz aşağıya” diyerek karşılık verdi. Çevik kuvvet polislerini çağıran amir, oturma eylemine başlayan Uygurlar’a “Gözaltına al, sınır dışı edeceğiz sizi” tehdidinde bulundu. “Benim muhatabım Çin” diyen Uygur’a ise “O zaman Çin’e git” diye bağırdı. Polis yetkilisi daha sonra çevik kuvvet polislerine “Gazla müdahale et” talimatını verdi.

Uygur protestocular bir süre oturma eylemi yaptıktan sonra açıklamalarını okudu. Açıklamada, Çin’deki Uygurlar’ın karantina koşullarında aç bırakıldıkları ve dünya ile iletişimlerinin kısıtlandığı belirtildi.

İçişleri Bakanı Soylu özür diledi

Yaşananların ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter hesabından açıklamada bulundu.

Soylu, bazı güvenlik güçlerinin sözlerinin “kastı aştığını” belirterek, “Bu vesileyle üzüntümüzü ve özrümüzü tekrar belirtiyor, konuyla ilgili tahkikatın başladığını ifade etmek istiyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.