Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Jacinda Ardern ve Sanna Marin’i kızdıran soru: “Kadın olduğunuz ve ortak şeyleriniz olduğu için mi görüşüyorsunuz?”

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, Yeni Zelanda’ya düzenlediği ilk ziyaretinde Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern ile bir araya geldi. Görüşmeleri sırasında bir gazetecinin “Bazı kişiler, görüşmenizin ikinizin de genç kadın liderler olduğu için düzenlendiğini iddia ediyor” demesi üzerine iki lider buna sert tepki gösterdi.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Finlandiyalı mevkidaşı Sanna Marin’i Auckland’daki Devlet Evi’nde ağırladı ve iki lider bir basın toplantısı düzenledi. Liderler, basın toplantısında kendilerine yöneltilen “Genç kadın başbakanlar oldukları için görüşüyorlar” söylemine tepki gösterdi.

Auckland’da düzenlenen basın toplantısında bir gazeteci, “Pek çok insan, ikinizin sırf yaş olarak benzer olduğunuz ve pek çok ortak şeyiniz olduğu için mi görüştüğünüzü merak ediyor” deyince, Ardern şöyle yanıt verdi: “Merak ediyorum. Acaba kimse Barack Obama ve John Key’e aynı yaşta oldukları için mi buluştular diye sordu mu?”

Finlandiya Başbakanı Marin de gazetecinin bu yorumuna “Görüşüyoruz çünkü başbakanlarız” diyerek tepki gösterdi.

Siyasette erkek oranının çok fazla olduğunu ve bunun bir gerçek olduğunu vurgulayan Ardern, “İki kadın görüşüyorsa bunu sadece cinsiyetleri nedeniyle yapmıyorlardır” açıklamasını yaptı. Ardern, iki kadın lider olarak, en temel insan haklarının baskı altına alındığını ve ihlal edildiğinin görüldüğü bazı ülkeleri konuştuklarını da sözlerine ekledi. Marin de “Dünyanın her noktasındaki tüm kadın ve kızların erkeklerle aynı haklara sahip olması için yan yana duruyoruz” diye konuştu.

42 yaşındaki Ardern ve 37 yaşındaki Marin, dünyadaki en genç hükümet başkanları arasında yer alıyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.