Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 280. gün: NATO’dan Ukrayna’ya silah desteği ve enerji altyapısını onarma sözü

Rusya’nın Ukrayna’nın enerji altyapısını hedef alan saldırıları devam ediyor. Dün (29 Kasım) Romanya’nın başkenti Bükreş’te toplanan NATO Dışişleri Bakanları, Ukrayna’ya daha fazla silah gönderme ve ülkenin hasar gören enerji altyapısını onarma taahhüdünde bulundu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’yı ve Rusya lideri Vladimir Putin’i kış mevsimini bir savaş silahı olarak kullanmakla suçladı. Moskova’nın son haftalarda füzelerle ve drone’larla Ukrayna’nın çok sayıda kentini hedef almasıyla milyonlarca Ukraynalı elektriksiz ve susuz kaldı. Ülkenin elektrik operatörü Ukrenergo, şu an ülkedeki elektrik ihtiyacının yüzde 30’unun karşılanamadığını açıkladı. Kış aylarına girilmesi, karın bastırması ve birçok bölgede sıcaklığın sıfırın altına düşmesi nedeniyle insanların hipotermiden hayatını kaybedeceğine dair endişeler var.

Romanya’nın başkenti Bükreş’te dün (29 Kasım) tapılan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın açılışında konuşan Stoltenberg, “Rusya cephede başarısız. Toprak kazanamıyorlar. Bu yüzden sivil hedeflere saldırıyorlar” dedi.

Daha sonra yazılı bir açıklama yapan NATO, Rusya’nın devam eden saldırıları nedeniyle Ukrayna’da milyonlarca kişinin temel insani hizmetlerden mahrum kaldığını belirtti. Öte yandan NATO üyeleri, Ukrayna’nın harap olan enerji altyapısının onarılmasına yardımcı olacaklarına dair söz verdi.

Dimitro Kuleba ve Jens Stoltenberg

Stoltenberg, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile ortak bir basın toplantısı da düzenledi. Kuleba, birçok üst düzey NATO yetkilisiyle görüştüğünü ve bu görüşmelerde hep daha fazla silah talep ettiğini söyledi ve ekledi: “Bugün ise başka üç kelimem var: Daha hızlı, daha hızlı, daha hızlı.” NATO ülkelerinin katkılarına ve yaptıkları yardımlara minnettar olduklarının bir kez daha altını çizen Kuleba, “Savaş hâlâ sürüyor. Silahlar ile ilgili daha hızlı karar alınmalı” dedi.

Daha önce NATO, Moskova ile büyük bir çatışmaya neden olacağı endişesiyle Kiev’e uzun menzilli füze vermeyi reddetmişti. Eski Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, NATO’yu Ukrayna’ya Patriot füze sistemleri göndermemesi konusunda uyardı. Medvedev, “NATO Ukrayna’ya Patriot sistemi gönderirse, bu sistemler silahlı kuvvetlerimizin meşru hedefleri haline gelir” diye konuştu.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.