Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022 FIFA Dünya Kupası’nda 11. günün ardından: Lionel Messi’nin penaltı kaçırdığı maçta Arjantin, Polonya’yı rahat geçti – Avustralya’dan tarihi başarı 

2022 FIFA Dünya Kupası’nda heyecan devam ediyor. C Grubu’nun son hafta maçında Arjantin, Polonya’yı Alexis Mac Allister ve Julian Alvarez’in attığı gollerle 2-0 mağlup ederek son 16 turuna yükseldi. Arjantin’e yenilen Polonya, Meksika’nın Suudi Arabistan’ı 2-1 yenmesinin ardından gruptan çıkan diğer takım oldu. D Grubu’nda da iki maç oynandı. Avustralya, Danimarka’yı 1-0 mağlup ederek tarihinde ikinci kez son 16 turuna yükseldi. Tunus ise büyük sürprize imza atarak daha önce gruptan çıkmayı garantileyen Fransa’yı 1-0 ile geçti. Ancak bu sonuç Afrika temsilcisinin tur atlamasına yetmedi.

Avustralya’dan tarihi başarı 

2022 FIFA Dünya Kupası’nda heyecan devam ediyor. D Grubu’nun son hafta maçında Avustralya, Danimarka ile karşı karşıya geldi. Al Janoub Stadyumu’nda oynanan maçta Cezayirli hakem Mustapha Ghorbal görev aldı. 

Avustralya karşısına mutlak 3 puan parolasıyla çıkan Danimarka, maç boyunca etkisiz bir oyun ortaya koydu. Teknik direktör Kasper Hjulmand’ın oyuncu tercihleri adeta Avustralya’nın ekmeğine yağ sürdü. İlk yarı oyunu tutmayı başaran “Kangurular”, 60. dakikada Mathew Leckie’nin golüyle öne geçti. Son dakikalarda tüm riskleri alarak Avustralya kalesine yüklenen Danimarka, aradığı golü bulmayı başaramayınca Dünya Kupası’na veda etti. 

Danimarka’yı 1-0 yenen Avustralya, 2006’nın ardından, tarihinde ikinci kez gruptan çıkmayı başardı. 

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

Tarihinde ikinci kez Dünya Kupası’nda gruptan çıkan Avustralya, daha önce Guus Hiddink yönetiminde 2006’da son 16 turuna yükselmişti. İtalya ile eşleşen Avustralya, 90+5’te gelen tartışmalı penaltı kararı ile turnuvaya veda etmişti.

Avustralya’da taraftarlar, son 16 turuna kalmanın sevincini yaşadılar.

Tunus’tan sürpriz galibiyet

D Grubu’nun diğer maçında Tunus ile Fransa karşı karşıya geldi. Education City Stadı’nda oynanan müsabakayı Yeni Zelandalı hakem Matthew Conger yönetti. 

Son Dünya Kupası şampiyonu Fransa, son hafta öncesi gruptan çıkmayı garantilemişti. Bunun bilincinde olan teknik direktör Didier Deschamps, Tunus karşısına yedek ağırlıklı 11 ile çıktı. Fransa’nın söz konusu kadrosundan faydalanan Tunus, rakibine oldukça zor anlar yaşattı. Afrika temsilcisi, 58. dakikada ise öne geçti. Rakiplerinden sıyrılarak ceza sahası içine giren Wahbi Khazri, sol ayağıyla yaptığı vuruş sonrası meşin yuvarlağı kaleci Mandanda’nın yanından ağlarla buluşturarak takımını öne geçiren isim oldu. Maçta başka gol olmadı ve Tunus, Fransa’yı 1-0 mağlup etti.

Tunus, Avustralya’nın Danimarka’yı 1-0 mağlup etmesinin ardından Dünya Kupası’na veda etti. Fransa ise grubunu lider tamamladı. 

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

Tunus forması giyen Wahbi Khazri, Dünya Kupası tarihinde ilk 11’de çıktığı üst üste üç maçta gol atan ilk Afrikalı oyuncu oldu (vs Belçika, Panama & Fransa).

Arjantin, Dünya Kupası’nda “Ben de varım!” dedi

C Grubu’nun son hafta maçında Arjantin, Polonya ile kozlarını paylaştı. 974 Stadyumu’nda oynanan karşılaşmada Hollanda Futbol Federasyonu’ndan Danny Makkelie düdük çaldı. 

Suudi Arabistan yenilgisinin ardından Meksika’yı Lionel Messi’nin liderliğinde mağlup eden Arjantin, grubun kader maçında Polonya karşısına çıktı. Tangocular, maç boyunca rakibini adeta sahadan sildi. İlk yarıda Acuna’nın olduğu sol taraftan tehlikeler yaratan Arjantin, 39. dakikada öne geçme fırsatından faydalanamadı. Kazanılan penaltı vuruşunda topun başına geçen Lionel Messi, Polonya’nın yıldız kalecisi Wojciech Szczesny engeline takıldı. İlk 45 dakika golsüz eşitlikle sona erdi. 

Arjantin, ikinci yarıya fırtına gibi başladı. Dakikalar 49’u gösterirken; Molina’nın pasında topla buluşan Alexis Mac Allister, nefis bir tek vuruşa imza atarak kaleci Szczesny’yi avladı. Polonya, kalesinde gördüğü golün ardından oyundan tamamen koptu. Moral kazanan Arjantin ise 67. dakikada Julian Alvarez ile aradaki farkı ikiye çıkardı. Tangocular, karşılaşmadan 2-0’lık galibiyetle ayrıldı.

Polonya’yı 2-0 yenen Arjantin, C Grubu’nu lider olarak tamamladı. Son dakikalarda ecel terleri döken Polonya ise Meksika’nın Suudi Arabistan’ı 2-1 yenmesinin ardından gruptan çıkan diğer takım oldu.

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

Szczesny, Messi’nin penaltısını müthiş çıkardı.

Lionel Messi’nin kullandığı penaltıda gol izni vermeyen Wojciech Szczesny, 1986’dan (Joel Bats vs Brezilya) bu yana bir Dünya Kupası maçında sebep olduğu penaltıyı kurtaran ilk kaleci oldu.

Meksika’ya galibiyet yetmedi

C Grubu’nun diğer maçında Meksika ile Suudi Arabistan karşılaştı. Lusail Stadyumu’nda oynanan karşılaşmada İngiliz hakem Michael Oliver görev aldı.

Kupaya Arjantin galibiyetiyle başlayarak büyük sükse yapan Suudi Arabistan, Meksika’yı yenmesi durumunda son 16 turuna yükseleceği maçta büyük hayal kırıklığı yarattı. Oyun üstünlüğünü elinde bulunduran Meksika, rakibi karşısında sayısız gol fırsatına girdi. Tata Martino’nun ekibi, aradığı golleri ise ikinci yarıda buldu. Henry Martin ile 47. dakikada öne geçen Meksika, Luis Chavez ile 52. dakikada aradaki farkı ikiye çıkardı. Chavez’in serbest vuruştan kaydettiği gol, 2022 Dünya Kupası’nın şu ana kadar atılmış en güzel gollerinden biri olarak kayıtlara geçti. Averaj olarak Polonya’nın gerisinde kalan Meksika, maçın son bölümlerinde tüm riskleri alarak rakip kaleye yüklendi. Ancak Suudi Arabistan, 90+5. dakikada Salim ed-Devseri’nin golüyle Meksika’nın umutlarını yıktı.

Suudi Arabistan’ı 2-1 mağlup eden Meksika, C Grubu’nu 3. sırada tamamladı. Suudi Arabistan ise son sırada kaldı. 

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

Luis Chavez’in nefis golü:

Şu ana kadar belli olan son 16 turu eşleşmeleri

󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧İngiltere-Senegal (4 Aralık Pazar)

Hollanda-ABD (3 Aralık Cumartesi)

Arjantin-Avustralya (3 Aralık Cumartesi)

Fransa-Polonya (4 Aralık Pazar)

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.