Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

San Francisco’da polisler katil robot kullanabilecek

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kaliforniya eyaletinin San Francisco şehrindeki Denetim Kurulu, yerel polislerin “katil robot” kullanmalarına izin verdi. Böylece üst rütbeli memurlar, “aşırı tehdit içeren” durumlarda katil robot kullanabilecek.

BBC’ye konuşan yerel polisler, San Francisco’da robotların henüz kullanılmadığını söyledi. Ancak polisler, aşırı tehdit içeren durumlarda patlayıcılarla donatılan bu katil robotların kullanılabileceği senaryoların olduğunu açıkladı. Fakat kurul, sınırlı sayıda yüksek rütbeli memurların bu robotları kullanacağının altını çizdi.

Denetim Kurulu’nun bu kararına karşı çıkanlar, bu tarz bir kararın polislerin askerleşmesine yol açabileceğinden endişe ediyor. Kararı destekleyenler ise robotların yalnızca “aşırı tehdit içeren” durumlarda kullanılacağını belirtiyor.

Başka bölgelerde de kullanılıyor

ABD’nin başka eyaletlerinde ve şehirlerinde polisler, katil robot kullanıyorlar. 2016’da Teksas’ta polis, iki memuru öldüren ve birkaç memuru da yaralayan bir keskin nişancıyı öldürmek için C-4 patlayıcsıyla donanmış bir robot kullandı.

Federal hükümet, yerel kolluk kuvvetlerine yardımcı olmak için uzun süredir askeri ekipman, kamuflaj üniformaları, süngüler ve zırhlı araçlar dağıtıyor.

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.