Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 282. gün: Savaşta 13 bin Ukrayna askeri hayatını kaybetti

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları dokuz ayı aşkın bir süredir devam ediyor. Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy’nin danışmanı Mikhail Podolyak, Rusya ile devam eden savaşta 13 bine yakın Ukrayna askerinin hayatını kaybetmiş olabileceğini söyledi.

Ukrayna’daki Channel 24’e konuşan Podolyak, “Zelenskiy ve ordunun yaptığı resmî değerlendirmeler var. Bunlara göre 10 bin ile 13 bin arası Ukrayna askeri savaşta hayatını kaybetti” dedi.

Ukrayna savaşın ilk günlerinden bu yana çok az zayiat açıkladı. Bu yüzden Podolyak’ın yaptığı açıklama, Ukrayna ordusu tarafından doğrulanmadı. Daha önce Podolyak, günde 100 ila 200 Ukraynalı askerin savaşta öldüğünü açıklamıştı.

Podolyak ayrıca savaşta 100 bin Rus askerinin öldürüldüğünü, 100 bin ila 150 bin Rus askerinin de yaralandığını, kaybolduğunu ya da savaşa dönemediğini iddia etti. BBC Rusça Servisi de savaşta 9 bin 311 Rus askerinin öldürüldüğünü tespit etmişti. Gerçek sayı 18 bin 600’den fazla olabilir.

Geçen ay General Mark Milley, savaşın başladığı 24 Şubat’tan bu yana yaklaşık 100 bin Rus ve 100 bin Ukraynalı askerin öldürüldüğünü ya da yaralandığını söylemişti. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de 100 bin Ukrayna askerinin öldüğünü belirtmişti. Fakat daha sonra von der Leyen’in sözcüsü bu sayının bir hata olduğunu ve 100 bin askerin içinde yaralanan askerlerin olduğunu belirtrek açıklamayı revize etmişti.

BBC News’in yaptığı araştırmaya göre, haziran ortası itibarıyla savaşta 3 bin 600 sivil hayatını kaybetti.

Savaştaki diğer gelişmeler ise şöyle:

  • ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u ağırladı. İki lider ortak bir basın toplantısı düzenledi. Biden, Ukrayna’daki savaşı bitirmeye niyetli olması durumunda Rusya lideri Vladimir Putin ile konuşmaya hazır olduğunu söyledi. Hem Biden hem Macron bir kez daha Ukrayna ile dayanışma mesajı verdi.
  • Rusya, birliklerinin Ukrayna’nın Herson kentinden geri çekilmesinden üç hafta sonra Herson’u bombaladı. Herson’daki yetkililer, Herson’un üçte birinin elektriğinin olmadığını söyledi. Bölgede yaşayanlar, ısınma, yemek ve cep telefonlarını şarj etmek için devlet destekli çadırlarda toplandı.
  • Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Klitschko, Rus füzelerinin yol açacağı elektrik kesintileri nedeniyle bölgede yaşayanlara su, yiyecek ve giysi stoklamaları çağrısında bulundu.
  • Ukrayna lideri Zelenskiy, 24 Şubat’tan bu yana bin 300’den fazla savaş esirinin Ukrayna’ya iade edildiğini söyledi.

Kaynak: BBC, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.