Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022 FIFA Dünya Kupası’nda 13. günün ardından: Uruguay ve Sırbistan’dan veda – Son 16 turu eşleşmeleri belli oldu

2022 FIFA Dünya Kupası’nda heyecan devam ediyor. H Grubu’nun hafta maçında Güney Kore, Portekiz’i 2-1 mağlup ederek son 16 turuna yükseldi. Grubun diğer maçında Uruguay, Gana’yı 2-0 mağlup etmesine rağmen turnuvaya veda etmekten kurtulamadı. G Grubu’nda da iki maç oynandı. İsviçre, Sırbistan’ı 3-2 yenerek gruptan çıkmayı başardı. Kamerun ise Brezilya’yı 1-0 yenerek büyük bir sürprize imza attı. 

Dün (2 Aralık) oynanan karşılaşmaların ardından Dünya Kupası’nda grup aşaması sona erdi. Son 16 turu heyecanı, bugün oynanacak Hollanda-ABD ve Arjantin-Avustralya karşılaşmaları ile başlayacak. 

Uruguay, Gana galibiyetine rağmen gruptan çıkamadı

Katar’ın ev sahipliğinden düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası’nda heyecan devam ediyor. H Grubu’nun son hafta maçında Uruguay, Gana ile karşı karşıya geldi.  Al Janoub Stadyumu’nda oynanan karşılaşmada Almanya Futbol Federasyonu’ndan Daniel Siebert düdük çaldı. 

Maçta alacağı 1 puan gruptan çıkması için yeterli olacak Gana, 20. dakikada penaltı kazandı. Kazanılan penaltı vuruşunda beyaz noktanın başına geçen Andre Ayew, 29 yaşındaki kaleci Sergio Rochet’i geçemedi. Uruguay, Rochet’in kurtarışının ardından oyundaki üstünlüğü eline aldı. Güney Amerika, temsilcisi Giorgian De Arrascaeta’nın 25. dakikadaki golüyle öne geçti. Beş dakika sonra bir kez daha sahneye çıkan De Arrascaeta, nefis bir gole imza atarak aradaki farkı ikiye çıkardı. 

2-0 öne geçmesiyle birlikte rahatlayan Uruguay, Portekiz-Güney Kore maçından gelen skorla yıkıldı. 90+1. dakikada öne geçen Güney Kore, Portekiz’i 2-1 yenerek gruptan çıkan ikinci ülke oldu. 

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

Karşılaşmaya ise Luis Suarez’in gözyaşları damga vurdu. 2010 yılında Gana’nın elenmesinde büyük pay sahibi olan Suarez, bu sefer turnuvanın dışında kalmaktan kurtulamadı.

Dünya Kupası tarihinde ilk kez grup aşamasında 4+ puan toplayan altı takım ikinci tura çıkmayı başaramadı. 

Güney Kore’den müthiş galibiyet

H Grubu’nun diğer maçında Güney Kore ile Portekiz karşı karşıya geldi. Education City Stadyumu’nda oynanan karşılaşmada Arjantinli hakem Facundo Tello görev aldı. 

Son hafta öncesi gruptan çıkmayı garantileyen Portekiz, Güney Kore karşısına oldukça yedek ağırlıklı bir kadroyla çıktı. Ancak Portekiz, bu rotasyona rağmen maçın henüz 5. dakikasında Ricardo Horta’nın golüyle öne geçti. Dakikalar ilerledikçe oyuna ortak olan Güney Kore, 27. dakikada Kim Young-Gwon ile skorda dengeyi sağladı. Portekiz’in dünyaca ünlü yıldızı Cristiano Ronaldo ise kaçırdığı gol pozisyonları ile adeta saç baş yoldurdu. 

Portekizli teknik direktör Paulo Bento’nun çalıştırdığı Güney Kore, 90+1. dakikada ise Hwang Hee-chan ile sürpriz şekilde öne geçti. Portekiz’i yenen Güney Kore, Uruguay’ın Gana’yı 2-0 mağlup etmesinin ardından son 16 turuna yükselmeyi başardı. 

Güney Kore’nin galibiyet golü:

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

İsviçre, Sırbistan’ı turnuvanın dışına itti

G Grubu’nun kader maçında İsviçre ile Sırbistan karşılaştı. 974 Stadyumu’nda oynanan maçta Arjantin Futbol Federasyonu’ndan Fernando Rapallini düdük çaldı. 

Turnuvanın en güzel maçlarından birine sahne olan karşılaşma nefesleri kesti. İsviçre, 20. dakikada 31 yaşındaki yıldız futbolcusu Xherdan Shaqiri ile öne geçti. Ancak Sırbistan, bu gole hemen reaksiyon verdi. Aleksandar Mitrovic’in nefis kafa golüyle skorda dengeyi sağlayan Sırbistan, 35. dakikada ise Dusan Vlahovic ile öne geçti. Mutlak 3 puan için sahaya çıkan Dragan Stojkovic’in ekibi, ilk yarıyı önde kapatmayı başaramadı. 44. dakikada sahneye çıkan Breel Embolo, skora bir kez daha dengeyi getirdi. 

İkinci yarıya hızlı başlayan İsviçre, Freuler ile öne geçmeyi başardı. Sırbistan, kalan dakikalarda oyundan tamamen düştü ve istediği gol pozisyonlarını üretmekte zorlandı. 

İsviçre, grupta 6 puana yükselirken son 16 turunda ise Portekiz’in rakibi oldu. 2 puanda kalan Sırbistan ise Dünya Kupası’nda grubunu sonuncu tamamladı.

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

İlk yarısı 2-2 sona eren Sırbistan-İsviçre maçı, 1998’den (İngiltere-Arjantin) bu yana ilk devresinde iki takımın da iki gol attığı ilk Dünya Kupası maçı oldu.

İsviçre Milli Takımı forması giyen Xherdan Shaqiri, son üç Dünya Kupası’nda da gol atmayı başaran üç oyuncudan biri oldu (Cristiano Ronaldo ve Lionel Messi ile birlikte).

Kamerun, Vincent Aboubakar ile güldü

G Grubu’nun diğer maçında Brezilya, Kamerun ile kozlarını paylaştı. Lusail Stadyumu’nda oynanan karşılaşmada Amerika Birleşik Devletleri’nden Ismail Elfath görev aldı. 

Dünya Kupası’nın mutlak favorisi olarak gösterilen Sambacılar, son hafta maçında Kamerun ile karşılaştı. Maça yedek ağırlıklı bir kadro ile çıkan Brezilya, rakibi karşısında oldukça zor anlar yaşadı. Az da olsa Brezilya karşısına gruptan çıkma umuduyla çıkan Kamerun, aradığı golü 90+2. dakikada Vincent Aboubakar ile buldu. Beşiktaş’ın eski yıldızı, attığı golün ardından formasını çıkarttığı için ikinci sarı kartı gördü ve oyun dışında kaldı. Ancak Kamerun, Brezilya gibi bir devi mağlup etmesine rağmen gruptan çıkmayı başaramadı. 

Vincent Aboubakar’ın Kamerun’a galibiyeti getiren golü:

Vincent Aboubakar, Zinedine Zidane’dan (2006 vs İtalya) bu yana gol attığı bir Dünya Kupası maçında kırmızı kart gören ilk oyuncu oldu. 

Son 16 turu eşleşmeleri belli oldu:

Hollanda-ABD (3 Aralık Cumartesi, TSİ 18.00)

Arjantin-Avustralya (3 Aralık Cumartesi, TSİ 22.00)

Fransa-Polonya (4 Aralık Pazar, TSİ 18.00)

İngiltere-Senegal (4 Aralık Pazar, TSİ 22.00)

Japonya-Hırvatistan (5 Aralık Pazartesi, TSİ 18.00)

Brezilya-Güney Kore (5 Aralık Pazartesi, TSİ 22.00)

Fas-İspanya (6 Aralık Salı, TSİ 18.00)

Portekiz-İsviçre (6 Aralık Salı, TSİ 22.00)

2022 Dünya Kupası’nda üçüncü maçlar sonunda unutulmaz beş olay:

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.