Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Twitter’da nefret söylemi artıyor, Elon Musk inkâr ediyor

Tesla ve SpaceX’in CEO’su ve dünyanın en zengin iş insanlarından Elon Musk’ın 44 milyar dolarla Twitter’ı satın almasının ardından şirkette başlayan kaos devam ediyor. New York Times’ın haberine göre Twitter yönetiminin el değiştirmesinden sonra platformdaki nefret söylemi arttı. Musk ise kendisine ve Twitter’a yöneltilen bu iddiaları reddediyor.

New York Times’ın haberine göre, Elon Musk satın almadan önce Twitter’da günde ortalama bin 282 defa siyahlara yönelik nefret söylemi yer alıyordu. Musk’ın platformu satın almasından sonra bu sayı günde 3 bin 876’ya ulaştı. Musk’ın platformu satın almasının ardından LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemi de artış gösterdi. Örneğin Musk’tan önce Twitter’da günde ortalama 2 bin 506 kez LGBTİ+’lara yönelik hakaret içeren tweetler atılıyordu. Platformdaki yönetim değişikliğinden sonra bu sayı 3 bin 964’e yükseldi.

Öte yandan Yahudilere ve Musevilere yönelik antisemitik söylemler de artış gösterdi. Musk’ın Twitter’ı satın almasıyla birlikte bu oran yüzde 62 arttı.

Dijital Nefretle Mücadele Merkezi (CCDH) ve diğer çevrimiçi platformların bulguları, Musk’ın Twitter’ı satın almasının ardından platformdaki tweetlerin nasıl değiştiğine dair en kapsamlı çerçeveyi çiziyor. Araştırmacılar, platformdaki nefret söylemi artışının “alışılmadık derecede” yüksek olduğuna dikkat çekiyor.

Platformu satın aldıktan sonra Twitter’daki nefret söylemi miktarının üçte bir oranında azaldığını öne süren Elon Musk ise gazetenin bu haberini “Tamamen yanlış” diyerek yalanladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.