Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Elon Musk’ın Twitter’ından kim kaçtı, kim geri döndü?

Tesla ve SpaceX’in CEO’su ve dünyanın en zengin iş insanlarından Elon Musk’ın Twitter’ı satın almasının ardından platformda başlayan kaos sürüyor. Musk’ın, çalışanların birçoğunu kovması, daha sonra çalışma koşullarına dair verdiği ültimatom, şirketin çekirdek ekibinin istifa etmesi, Musk’ın ofisleri kapatması bu kaosun en çarpıcı örnekleriydi. Musk’ın platformda hangi değişiklikleri yapacağı tartışılırken, merak edilenlerden biri de “yasaklı” kişilerin geri dönüşüydü. İşte Musk’ın Twitter’ının üç haftalık bilançosu.

Geri dönenler

  1. Donald Trump

Kendisini “ifade özgürlüğünün savunucusu” olarak ilan eden Musk, Twitter’ı satın almadan önce verdiği bir röportajda, platformda yasaklı olan kişilerin yasağını kaldıracağını söyledi. Musk’ın bu açıklaması, akıllara eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ı getirdi. Destekçilerinin 6 Ocak 2021’de Kongre binasını basmasının ardından, Trump’ın Twitter ve Facebook gibi sosyal platformlardaki hesapları süresiz olarak askıya alınmıştı.

Ve beklenen oldu. Musk önce Twitter hesabından konuya dair bir anket düzenledi ve ankete katılanların yüzde 51,8’i “Trump’ın hesabı geri verilmeli” dedi. 24 saat süren anketin tamamlanmasının ardından Musk, şunları söyledi: “İnsanlar, ne istediğini söyledi. Trump’ın dönmesine izin verilecek. Vox Populi, Vox Dei (Halkın sesi, Tanrı’nın sesi).”

Musk’ın açıklamasının ardından Trump’ın kapalı olan @realDonaldTrump isimli hesabı erişime açıldı.

Trump ise platforma dönme konusunda istekli değil. “Twitter’a geri dönmek için bir neden görmüyorum” diyen eski başkan, Trump Media & Technology Group (TMTG) tarafından geliştirilen kendi platformu Truth Social’ı kullanmaya devam edecek. 

  1. Kanye West

Musk’ın Twitter’ı satın almasından sonra platforma yeniden merhaba diyenlerden biri de Kanye West. İsmini yasal olarak “Ye” şeklinde değiştiren dünyaca ünlü rapçinin Twitter hesabı, Yahudi karşıtı paylaşımlar nedeniyle geçici bir süre askıya alınmıştı. Birçok ajans ve marka, söz konusu açıklamalarının ardından West ile ortaklıklarını sonlandırmış, ünlü şarkıcı bu ortaklıkların sona ermesi nedeniyle bir günde 2 milyar dolar kaybetmişti.

Daha sonra 30 gün süreyle arınma sürecine girdiğini açıklayan West, kimseyle konuşmayacağını ve hiçbir paylaşım yapmayacağını söylemişti. West, o sessizlik orucunu bozdu. Önce Twitter hesabının tekrar açılıp açılmadığını görmek için platformu test eden bir tweet attı, daha sonra da İbranice’de “Merhaba” anlamına gelen “Shalom” kelimesini yazdı. 

Musk da West’in paylaşımlarına şöyle yanıt verdi: “Nefret ettiğin şeyi öldürme, sevdiğin şeyi sakla.”

  1. Andrew Tate

Musk, 18 Kasım’da attığı bir tweette platformun yeni politikasını duyurdu: “Konuşma özgürlüğü fakat erişim özgürlüğü değil.” 

Bir sonraki tweetinde de Musk, cinsiyetçi ve aşırı sağcı söylemleri nedeniyle Twitter hesabı askıya alınan kickboksçu Andrew Tate’nin hesabının da aktifleştirildiğini duyurdu. Tate de bu haberin ardından sosyal medya hesabından uçakta olduğu bir videosunu paylaştı ve şöyle yazdı: “Twitter’ın genel merkezine gitmeye ve Musk’a onun bir efsane olduğunu söylemeye karar verdim.”

  1. Jordan Peterson

Kanadalı klinik psikolog ve akademisyen Jordan Peterson da yasağı sona erdirilenlerden. Twitter’ın, cinsiyet değiştiren LGBTİ+ oyuncu Elliot Page hakkındaki transfobik gönderisini kaldırmasını talep ettiği Peterson, “Bu tweeti silmektense ölmeyi tercih ederim” demişti. Bunun üzerine şirket, Peterson’un tweetini engellemiş ve hesabını askıya almıştı. Musk ise şirketin o günkü yöneticilerine “Muhalif görüşleri ezmekte çok ileri gidiyorlar” diyerek tepki göstermişti.

  1. The Babylon Bee

Musk’tan sonra Twitter’a geri dönen hesaplardan biri de muhafazakârlara yakınlığı ile bilinen hiciv sitesi The Babylon Bee. Sitenin resmi hesabından yapılan açıklamada da “Geri döndük” denildi. 

Babylon Bee, Twitter’ın nefret söylemi kurallarını ihlal ettiği için 2022 yılının başında yasaklanmıştı.

  1. Kathy Griffin

Komedyen Kathy Griffin’in de platforma dönüşü oldukça olaylıydı. Twitter adını “Elon Musk” olarak değiştirip, profil resmine de Musk’ın fotoğrafını koyunca Griffin’in hesabı askıya alınmıştı. Fakat Griffin pes etmedi, hayatını kaybeden annesinin Twitter hesabında girdi ve “Ölü annemin hesabından tweet atıyorum. O aldırmaz” dedi. 

Griffin ve Musk’ın atışması buradan da devam etti. Önce Griffin, “Lütfen bu şirketi daha iyi yönet. Eskiden bir anlam ifade ederdi” dedi; Musk daha sonra Twitter’ın 8 dolarlık Blue modeline atıf yaptı ve “8 dolar ödeyerek hesabını gerçekten geri istiyorsa alabilir” dedi. 

Bu yaşananların ardından Griffin, 18 Kasım’da platforma geri döndü. 

Koşarak uzaklaşanlar

  1. Shonda Rhimes

Musk’ın Twitter’ı almasına ilk tepki verenlerden biri Amerikalı film yapımcısı ve senarist Shonda Rhimes oldu. “Grey’s Anatomy” dizisinin yapımcısı Rhimes, Musk’ın Twitter’ı satın aldığı açıklandıktan iki gün sonra son tweetini attı. Rhimes, “Musk’ın planı her neyse bunun için burada vakit geçirmeyeceğim” sözleriyle Twitter’a veda etti.

  1. Sara Bareilles

Twitter paylaşımlarına nokta koyan bir başka isim ise Grammy ödüllü şarkıcı ve söz yazarı Sara Bareilles. Bareilles, Twitter’a veda mesajında başka platformlarda paylaşımlarına devam edeceğini söyledi.

https://twitter.com/SaraBareilles/status/1586570471067320320?s=20&t=hX8Lp-BthAGDSB5UoWBGBQ
  1. Toni Braxton

Bir başka Grammy ödüllü şarkıcı Toni Braxton da Twitter kullanmayı bıraktı. Yaklaşık iki milyon takipçisi bulunan Braxton, son paylaşımında nefret söyleminin “ifade özgürlüğü” olarak görülmesini kabul edilemez bulduğunu dile getirdi.

  1. Mick Foley

Amerikan eğlence dünyasının bir başka ismi Mick Foley ise Twitter’a ara verenlerden. Profesyonel Amerikan güreşçisi Mick Foley, birkaç hafta sonra dönebileceğini söylese de şimdilik Twitter hesabını kapattı. 

  1. Gigi Hadid

27 yaşındaki ABD’li model Gigi Hadid, bundan böyle Twitter kullanmayacağını Instagram hesabından duyurdu. Hadid, Twitter’ı bırakma nedenini açıklarken platform için “nefret ve bağnazlığın lağım çukuru” nitelemesinde bulundu.

  1. Eric Larsen

Çizgi roman sanatçısı Eric Larsen ise yedi ay önce verdiği sözü tuttu. Nisan ayındaki bir açıklamasında “Musk Twitter’ı satın aldığı gün hesabımı silip Twitter’dan ayrılacağım” diyen Larsen, sözünü tuttu. Kararından pişman olmadığını belirten Larsen, “Irkçılar, ‘vatanseverler’ ve sürüngenler tüm gücüyle geri döndüler” açıklamasında bulundu.

  1.  Bill Morrison

Bir başka çizgi roman sanatçısı Bill Morrison da Twitter’a veda edenler arasında. The Simpsons’ın senaryo ekibinde yer alan Morrison, Trump’ın da Twitter’a dönmesine göndermede bulunarak, “Belki Trump’ın geri dönüp dönmeyeceğini beklerim diye düşünmüştüm ama Trump olmasa bile burayı bırakmak için onlarca sebep var” dedi.

  1. Ken Olin

NBC’de yayınlanan “This is Us” dizisinin yapımcısı Ken Olin, 293 bin takipçisine attığı şu tweetle veda etti:

https://twitter.com/kenolin1/status/1586031904007954433?s=20&t=2U7iJc6UoklpsaYfVUIx9A
  1. Alex Winter

“Bill & Ted” dizisi oyuncularından ABD’li aktör Alex Winter, Elon Musk’ın Twitter’ı satın almasıyla platformun nefret söylemine ve dezenformasyona daha açık hale geleceğini söylerken veda mesajında, “Eğer Twitter tekrar rasyonel aktörler tarafından yönetilen bir kamu şirketi haline gelirse pek çoğumuz geri döner” dedi.

Komplo teorisyeni Alex Jones geri dönecek mi?

Peki, Amerikalı aşırı sağcı komplo teorisyeni Alex Jones’un durumu ne olacak? 

Jones, 2012’de Sandy Hook İlkokulu’na düzenlenen ve 26 kişinin hayatını kaybettiği saldırının “aldatmaca” olduğu yönünde yayın yaptı. Saldırının, hükümetin Amerikalılar’ın elinden silahlarını almak için hazırladığı bir senaryo olduğunu, aslında kimsenin ölmediğini iddia etti. Hayatını kaybedenlerin ailelerini de “rol yapmakla” suçladı. Bunun üzerine Twitter, şirketin politikasını ihlal ettiği için Jones’un ve şirketi Infowars’ın hesaplarını Eylül 2018’de kalıcı olarak askıya aldı. 

Musk ve West’in Twitter’a geri dönmesinin ardından “Acaba Jones’un durumu ne olacak?” diye düşünmeye başlamıştık ki, yazar ve podcaster Sam Harris, Musk’a bunu sordu: “Alex Jones’un Twitter’a geri dönmesine izin vermenin zamanı geldi mi?”

Musk ise bu soruya şöyle yanıt verdi: “İlk çocuğum kollarımda öldü. Son kalp atışlarını hissettim. Çocukların ölümlerini çıkar, siyaset ya da şöhret için kullanan hiç kimseye merhamet etmem.”

Musk’ın ilk oğlu Nevada Alexander Musk, bu yıl henüz 10 haftalıkken hayatını kaybetmişti. 

Kim geri dönebilir?

Hesabı yasaklananlar arasında Trump’ın eski danışmanı Steve Bannon ve aşırı sağcı aktivizm grubu Project Veritas’ın kurucusu James O’Keefe de bulunuyor. Musk, Bannon ve O’Keefe’in platforma olası dönüşlerine dair bir açıklama yapmadı. 

Derleyenler: Senem Görür & Okan Yücel

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.