Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BİM CEO’su Galip Aykaç’ı tehdit eden suç örgütü lideri Yakup Kürşad Yılmaz kimdir?

İktidar ile BİM arasında yaşanan kriz giderek büyüyor. Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı ve BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç iktidara yakınlığıyla bilinen medya kuruluşlarını sert sözlerle eleştirdikten sonra MHP’li Semih Yalçın tarafından hedef alındı. Son olarak organize suç örgütü lideri Kürşad Yılmaz, “Tuttuğunuz köşe başları mezarınız olur” diyerek Aykaç’ı tehdit etti. Aykaç da Gıda Perakendecileri Derneği Başkanlığı’ndan istifa etti. Peki bu sözleriyle kamuoyuna tekrar gelen Kürşad Yılmaz hakkında neler biliniyor?

Yakup Kürşad Yılmaz, 3 Mart 1960’da Giresun’da doğdu. 12 Eylül darbesi öncesi Ülkücü Gençler Derneği’nde (ÜGD) yöneticilik yaptı. 12 Eylül darbesinden sonra ÜGD de kapatılan kurum ve kuruluşlar arasındaydı. Bu süreçte arkadaşlarıyla zor kullanarak çek-senet tahsilatı yapma gibi işlerle adı anılan Yılmaz, kısa sürede mafya organizasyonu oluşturdu.

Yakup Kürşad Yılmaz’ın ismi 16 Mayıs 1995’te Kuşadası Belediye Başkanı Lütfi Suyolcu’nun öldürülmesiyle tekrar gündeme geldi. Cinayetin ardından Yılmaz ve adamlarına açılan dava sonucunda tetikçi Fırat Erdoğan ömür boyu hapis cezasına çarptırılırken azmettirici olduğu iddiasıyla yargılanan Yılmaz ve yardımcısı Yavuz Kaşıkçı 16 yıl hapse mahkûm edildi. Temyiz sürecinde Yargıtay, mahkemenin verdiği cezayı az buldu. Tekrar görülen davada Kürşad Yımaz müebbet haps cezasına çarptırıldı.

1994 ve 1997 yıllarında iki kere hapisten kaçıp yakalanan Yılmaz, 1998’de Uzman Çavuş Numan Güvenir yardımıyla cezasını çektiği Burdur Cezaevi’nden tekrar kaçtı. Kaçışla ilgili açılan davada ifade veren cezaevi müdürü, Yılmaz’ın torpilli bir mahkûm olduğunu ve üst düzey yöneticiler tarafından sık sık ziyaret edildiğini söyledi. Bulgaristan’a kaçan Yılmaz, aynı yıl yakalandı ve 17 Nisan 1999’da Türkiye’ye iade edildi.

2005 yılından itibaren “çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, yönetmek, nitelikli yağma, tehdit, kasten yaralama, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” gibi suçlardan toplam 66 yıl 3 ay 15 gün hapis cezası alan ve cezaevinde bulunan Yılmaz’ın 2021 yılında yeniden yargılanma talebi kabul edildi. Cezası düşürülen Yılmaz, yattığı süre göz önüne alınarak 31 Ekim 2021’de serbest bırakıldı.

Bahçeli, “kahramanlarımız” demişti

2018 yılında cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan Selahattin Demirtaş’ın tahliyesi için o dönem kampanya başlatılmıştı. Bu kampanyayı eleştiren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Peki, ülkü ve ülke sevdalısı olan, davalarının gözü kara yiğitleri olarak bilinen mesela Alaattin Çakıcı, mesela Kürşad Yılmaz, 100 bin ülkücünün imzasıyla aday gösterilseydi, bu kahramanlarımız için de cezaevinden çıkarılmaları için bir kampanya yapılacak mıydı?” demişti.

Yılmaz cezaevinden çıktıktan sonra 3 Kasım 2021’de Devlet Bahçeli’yi makamında ziyaret etti. MHP’nin resmî Instagram hesabından yapılan açıklamada, “Ülkü ve ülke sevdalısı olan, davalarının gözü kara yiğitlerinden Yakup Kürşad Yılmaz, tahliye olmaları münasebetiyle Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli Beyefendiyi ziyaret etmişlerdir” denildi.

3 Mayıs 2022’de Bahçeli’yi makamında tekrar ziyaret eden Yılmaz, Bahçeli’ye kılıç hediye etti.

Yılmaz son olarak, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli’nin zincir marketlerle ilgili sözlerine, “FETÖ terör örgütüyle bizi tehdit eden parti liderlerine söyleyeceklerimiz var. Bu gazetecileri himaye edenlere, bizi hedef gösterenlere başaramayacaksınız diyorum. Bizim ülkeyi yönetenlerle bir sorunumuz yok. Biz bu ülkenin temel taşlarıyız, bu temel taşları yerinden oynatmaya da bunların güçleri yetmez. Bize bakarak ya bir tuğla da ben koyayım bu binanın temel taşına demeyen, bir tane dikili ağacı olmayan insanlar sizlere ve bizlere bu yakıştırmayı yapıyorlar. Bre ahlaksızlar, bre densizler sizlere bundan sonra sizin tonunuzda cevap vereceğim bilesiniz” diye yanıt veren BİM CEO’su Galip Aykaç’ı tehdit ettiği için gündeme geldi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.