Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yargıtay, Selçuk Mızraklı’ya verilen cezayı bozdu

Yargıtay, 2019 yılında dokuz yıl dört buçuk ay hapis cezasına çarptırılan eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı hakkındaki kararı bugün (6 Aralık) bozdu.

Yargıtay, görevden alınıp yerine kayyum atanan ve tutuklanarak dokuz yıl dört buçuk ay hapis cezasına çarptırılan eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı hakkındaki kararı eksik inceleme ve yetersiz gerekçelere dayandığı için bozdu. Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi’nde kalan Mızraklı için yapılan tahliye başvurusu ise reddedildi.

Mızraklı’nın avukatı Muhsin Bilal, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin bugün (6 Aralık) verdiği kararda; Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararının eksik inceleme ve yetersiz gerekçeye dayandığının vurgulandığını belirtti. Bilal, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin bozma kararının sebeplerini şöyle açıkladı:

  • “Dr. Adnan Selçuk Mızraklı’nın mahkeme salonunda hazır bulundurulmaksızın SEGBİS yöntemiyle savunma alınmak istenmesinin savunma hakkının kısıtlanması niteliğinde olduğu,
  • İlk Derece Mahkemesi sıfatıyla karar veren Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin cezalandırma kararına dayanak yapılan olgulardan biri olan ‘Mezopotamya Üniversitesi’nin kurulması çalışmasını yürüten Mezopotamya Vakfı’nın faaliyetine devam edip etmediği, örgütle irtibatının bulunup bulunmadığının tespit edilmesi’ gerektiğinin gözetilmemesi,
  • Dosya içeriğinde yer alan ‘tape’ kayıtlarının ve dijital materyallerin inceleme yapılmaksızın ve bu konuda alınacak rapora karşı sanık ve müdafilerin beyanı alındıktan sonra karar verilmesi gerekirken bunun yapılmamasının kanuna aykırı olduğu ifade edilerek kararın bozulmasına karar verilmiştir.”

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin temyiz incelemesinde de bulunduğunu belirten Bilal, aynı kararda Mızraklı’nın tahliye edilmesine ilişkin talebin reddedildiğini söyledi.

Ne olmuştu?

Mızraklı, 19 Ağustos 2019’da İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınmış ve yerine kayyum atanmıştı. 21 Ekim 2019’da gözaltına alınan Mızraklı, ertesi gün tutuklanmıştı. “Örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılanan Mızraklı’ya dokuz yıl dört buçuk ay hapis cezası verilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.