Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’da darbe planladıkları iddia edilen 25 kişi gözaltına alındı

Almanya’da hükümeti devirmeyi planladıkları iddia edilen 25 kişi, polisin 11 eyalette düzenlediği eşzamanlı baskınlar sonucunda gözaltına alındı. Aşırı sağcı ve emekli askerlerden oluşan grubun, Federal Meclis Reichstag’a baskın yapmayı ve yönetimi ele geçirmeyi planladığı öne sürüldü.

Planın merkezinde “Prens 13. Heinrich” lakabıyla bilinen 71 yaşındaki bir kişi olduğu bulunuyor. Savcılar, bu kişinin bu sabah düzenlenen baskınlarda gözaltına alınan grup liderlerinden biri olduğunu söylüyor.

Almanya’daki baskınların yanı sıra Avusturya ve İtalya’da da iki kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişilerin sorgusunun bugün yapılması planlanıyor.

Gözaltına alınanlar arasında muvazzaf bir asker de var

Reuters’a konuşan Askeri İstihbarat Teşkilatı’ndan bir sözcü, gözaltına alınanlar arasında görevdeki bir askerin de bulunduğunu ve bu askerin Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda çalıştığını belirtti. Gözaltına alınanlar arasında aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi’nin (AfD) eski milletvekili Birgit M.-W de bulunuyor.

Darbeyi planlayanlar arasında ırkçı komplo teorileri yüzünden Alman polisi tarafından uzun süredir takip edilen “Reichbürger Hareketi’nin (Reich Vatandaşları)” üyeleri de yer alıyor. 50 üyeli bu hareket, modern Alman devletini tanımıyor, 1871 Alman İmparatorluğu’nu örnek alan bir devlet kurmak istiyor.

Almanya Adalet Bakanı Marco Buschmann, Twitter’dan konuya dair bir açıklama yaptı. Buschmann, “Anayasal kurumlara silahlı saldırı düzenlenmesi şüphesi var ve büyük bir terörle mücadele operasyonu düzenleniyor” diye yazdı.

Savcılık, söz konusu grubun Kasım 2021’den bu yana bir darbe planladığını ve grup üyelerinin o dönemden bu güne düzenli toplantılar yaptığını açıkladı. Grubun halihazırda, sağlık, adalet ve dışişleri gibi departmanlarla Almanya’yı yönetmek için plan yaptıkları belirtildi.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.