Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’deki protestolar sonuç verdi: Salgın kısıtlamaları gevşetildi, ev karantinasına izin verilecek

Çin’de uygulanan sıfır koronavirüs politikasının ardından ülke çapına yayılan protesto gösterileri sonuç verdi. Hükümet, koronavirüs salgını için uygulanan sert önlemleri ülke genelinde gevşetme kararı aldı. Çin’in ev karantinasını izin verme kararı, Pekin yönetiminin üç yıldır uyguladığı sıfır koronavirüs politikasını yumuşatması anlamına geliyor.

Çin hükümeti, koronavirüsü hafif veya sıfır semptomla geçiren vatandaşların evde karantinaya girebileceğini ilan etti ve virüs ile yaşam konusunda büyük bir adım attı. Çin’in Ulusal Sağlık Komisyonu tarafından tebliğ edilen yönergelerde, yetkililere de geçici kapanmalar uygulamayı bırakmaları yönünde tavsiyede bulunuldu.

Komisyon ayrıca, ülke içindeki bölgeler arası göçmenlerin tabi tutulduğu test ve sağlık kodu zorunluluklarına da son verdi. Bu hamle, Çin yeni yılında ülkede serbest dolaşıma izin verileceği şeklinde yorumlandı. Daha önce hastalar ve hastalarla temaslı kişiler merkezi karantina merkezlerine gitmeye zorlanıyor, apartmanlardan kentlere kadar geniş bölgeler aylarca kapatılabiliyordu.

Yeni bir döneme geçildi

Bazı kentler ve bölgeler geçtiğimiz günlerde kısıtlamalarını gevşetmiş olsa da bugün (7 Aralık) günü açıklanan değişiklikler, salgının yönetilmesinde ulusal düzeyde yeni bir yaklaşıma geçildiğini gösteriyor. Komisyonun açıklamasında, “Semptomsuz kişiler ve hastalığı hafif geçirenler sağlık gözlemlerini arttırarak evde izole edilebilir, durumları kötüleşir ise de tedavi için uygun bir zamanda belirli hastanelere sevk edilebilir” ifadeleri yer aldı.

Kararnamede ayrıca, yerel yöneticilere keyfi biçimde karantina bölgelerini genişletmeyi bırakma ve “risk bölgeleri”ni “daha bilimsel ve daha isabetli” bir biçimde belirleme çağrısında bulunuldu. Bunun yanında yüksek riskli ilan edilen bölgelerin vakasız geçen beş günden sonra açılması gerektiği belirtildi.

PCR zorunluluğu kaldırıldı

Test konusunda da çeşitli düzenlemeler getirildi. Geniş çaplı test hizmetleri yüksek riskli bölgelere odaklanırken tıbbi kurumlar, bakım evleri, huzurevleri, ilk ve ortaokullar dışındaki mekanlar için negatif PCR testi zorunluluğu kaldırıldı.

Yaşlıların aşılanması ve riskli gruplar için ilaç ve testlerin erişilebilirliği de kararnamede altı çizilen önceliklerden biri oldu.

Salgın başlangıcından beri Çin, koronavirüs ile kolera ve veba gibi tehlikeli hastalıklar için hazırlanmış protokolleri kullanarak mücadele etmişti. Yoğun kaynak talep eden oldukça katı bu politika, beraberinde büyük ekonomik ve sosyal sonuçlar getirdi.

Söz konusu değişiklikler ülkedeki sıfır koronavirüs politikasına karşı geniş çaplı protestoların bir hafta ardından duyuruldu. Otoriter hükümete ve lideri Şi Cinping’e öfkelerini yönelten eylemciler, kısıtlamalara son verilmesini talep etmişti.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.