Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (170): 2022 Dünya Kupası’nda son 16 turu maçlarının sonunda akılda kalan beş olay | Fas’ın İspanya’yı elemesi, Ronaldo’suz Portekiz’in görkemli galibiyeti ve niceleri

2022 FIFA Dünya Kupası’nda heyecan devam ediyor. Katar’ın ev sahipliğinde düzenlenen turnuvada son 16 turu karşılaşmalarını geride bıraktık. Medyascope Spor olarak; son 16 turu maçlarının sonunda hafızalara kazınan beş olayı sizin için derledik.

5) Jude Bellingham harikalar yaratıyor

Borussia Dortmund’un 19 yaşındaki süper yeteneği Jude Bellingham, İngiltere’yi Dünya Kupası’nda sırtlamaya devam ediyor. Grup aşamasında İran, Galler ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile karşı karşıya gelen İngiltere, 3 maç sonunda 7 puan toplayarak son 16 turuna yükseldi. Gareth Southgate’in ekibi, son 16 turunda ise Senegal’i 3-0 ile geçerek çeyrek finalde son Dünya Kupası şampiyonu Fransa ile eşleşti. 

Dünya Kupası’nın doğal favorilerinden İngiltere’de teknik direktör Gareth Southgate, turnuva öncesinde gol yollarındaki “üretkenlik problemi” nedeniyle eleştiriliyordu. İngiltere, hücum hattında Harry Kane, Bukayo Saka, Jack Grealish ve Phil Foden gibi sorun çözücü ayaklara sahip olmasına rağmen istediği üretkenliği sağlayamamaktaydı. Duran toplar haricinde rakip savunmaları aşmakta zorlanan İngiltere’de Southgate, bu problemi Jude Bellingham ile çözdü. 

Jordan Henderson ve Declan Rice ile orta saha üçlüsünü oluşturan Jude Bellingham, takımını hücuma taşıyan ilk isim konumunda. 19 yaşındaki yıldız futbolcu, meşin yuvarlağı genellikle Harry Kane ile buluşturarak hücuma çeşitlilik katıyor. Ceza sahası içine koşular da atmaktan çekinmeyen Jude Bellingham, kupada forma giydiği 4 karşılaşmada 2 gole doğrudan katkı sağladı. Bellingham, son 16 turu maçında, Senegal’e karşı takımının bulduğu 3 golde de büyük pay sahibiydi.

Yaklaşık 150 milyon euroluk değer biçilen Jude Bellingham’ın sezon sonunda Avrupa’nın dev kulüplerinden birine transfer olması bekleniyor. Paris Saint-Germain (PSG), Liverpool ve Manchester City, şimdiden oyuncu için rekabet içine girmiş durumda.

https://twitter.com/futbolscan/status/1599602931707543554?s=20&t=XbGVEYmy1kgFdARZByUXRQ

4) Brezilya’dan “Samba”

2022 FIFA Dünya Kupası’nda yoluna doludizgin devam eden Brezilya, son 16 turunda Güney Kore ile karşı karşıya geldi. “Sambacılar”, ilk 36 dakikada gövde gösterisi yaparak adeta “Şampiyonluğun en büyük adayı benim!” dedi. 

Vinicius Junior’un golüyle perdeyi açan Brezilya, Neymar ile henüz 13. dakikada aradaki farkı ikiye çıkardı. Maçın en güzel sekansına ise Richarlison imza attı. Turnuvaya damga vuran Brezilyalı yıldız, Thiago Silva’nın pasında meşin yuvarlağı filelere yolladı.

36. dakikada sahneye çıkan Lucas Paqueta ise ilk yarının skorunu belirledi. Soyunma odasına 4-0 önde giden Brezilya, çeyrek finali düşünerek oyunun temposunu düşürdü. Güney Kore’de 76. dakikada fileleri sarsan Paik Seung-ho, maçın skorunu tayin etti. 

Güney Kore karşısında şov yapan Brezilya, çeyrek finalde son Dünya Kupası finalisti Hırvatistan ile karşılaşacak. 

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

3) Lionel Messi, kupayı istiyor

Arjantin’i Dünya Kupası’nda adeta tek başına sırtlayan Lionel Messi, ilerlemiş yaşına rağmen harikalar yaratmaya devam ediyor. Futbol dünyasındaki en büyük rakibi Cristiano Ronaldo ile Dünya Kupası’nı kazanma mücadelesi veren Messi, “Tangocular”ın gol yollarındaki en büyük silahı konumunda. 

Suudi Arabistan yenilgisiyle Dünya Kupası’na başlamasına rağmen Meksika ve Polonya’yı yenerek son 16 turuna yükselen Arjantin, bu aşamada ise Avustralya engelini 2-1 ile geçti. 35 yaşındaki Lionel Messi, forma giydiği 4 karşılaşmada 3 gol kaydetmeyi başardı. 

Lionel Messi’nin Arjantin’i, çeyrek finalde Hollanda ile karşılaşacak.

https://twitter.com/trtspor/status/1599393080288989185?s=20&t=XbGVEYmy1kgFdARZByUXRQ

2) “Ronaldo’suz” Portekiz’den gol şov

Son dönemde büyük form düşüklüğü yaşayan Cristiano Ronaldo, kariyeri açısından zor günlerden geçiyor. Manchester United’ın teknik direktörü Erik ten Hag hakkında söylediklerinden dolayı Kırmızı Şeytanlar ile yollarını ayırmak zorunda kalan Ronaldo, bu kez de Fernanda Santos’un kurbanı oldu. 

Portekiz’in 68 yaşındaki teknik direktörü Fernando Santos, Cristiano Ronaldo’yu Güney Kore maçında oyundan aldı. Maçın 65. dakikasında oyundan alınan Ronaldo, bu karara tepki gösterdi. Oyundan çıkmasından duyduğu memnuniyetsizlikle saha kenarına gelen 37 yaşındaki futbolcunun görüntüsü de gündeme oturdu. Fernando Santos ise konu hakkında kendisine yöneltilen sorulara “Fotoğrafları gördüm evet. Hoşuma gitmedi, hepsi bu kadar. Hiç hoşlanmadım” diyerek yanıt verdi.  

Fernando Santos, son 16 turu maçında ise Cristiano Ronaldo’yu yedek kulübesinde oturttu. İsviçre maçı özelinde taktiksel bir karar verdiğini söyleyen Santos, Ronaldo’nun mevkisinde Gonçalo Ramos’u değerlendirdi. Benfica’nın 21 yaşındaki yeteneği, İsviçre filelerine 3 gol birden atarak hem Ronaldo’ya hem de Santos’a güçlü bir mesaj vermeyi başardı. 

Ronaldo’suz Portekiz, İsviçre’yi 6-1 yenerek çeyrek finalde Fas’ın rakibi oldu.

https://twitter.com/MedyascopeSpor/status/1600208536796921859?s=20&t=XbGVEYmy1kgFdARZByUXRQ

1) Fas’tan tarihi başarı

Dünya Kupası’nın en büyük favorilerinden İspanya, turnuvanın sürpriz ülkelerinden Fas ile karşı karşıya geldi. 

Son maçta Japonya’ya yenilerek Fas’ın rakibi olan İspanya, 90 dakika boyunca Afrika temsilcisinin kalesinde tehdit yaratmakta zorlandı. Beşiktaş’ın 32 yaşındaki stoperi Romain Saiss önderliğinde müthiş bir savunma anlayışıyla oynayan Fas, rakibini maç boyunca durdurmayı başardı. 90 dakika, golsüz eşitlikle sona erdi. 

Uzatma dakikalarında daha fazla rakip kalede gözükmeye başlayan İspanya, 120+3. dakikada gole çok yaklaştı. Sarabia’nın sol taraftan arka direğe ortalanan topa vuruşunda, kaleci Bounou’yu geçen meşin yuvarlak direkten auta çıktı.

Normal süresi ve uzatma bölümü 0-0 sona eren mücadelede çeyrek finale çıkan takımı seri penaltı atışları belirledi.

Fas’ta Sabiri, Ziyech ve Hakimi atışları gole çevirirken, Banoun atıştan yararlanamadı. İspanya’da ise Sarabia, Soler ve Busquets, üç atışı da gole çeviremedi. Fas’ın 31 yaşındaki kalecisi Yassine Bounou kurtardığı 3 penaltı atışıyla maçın kahramanı oldu.

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

Fas, Dünya Kupası tarihinde çeyrek finale ulaşan dördüncü Afrika ülkesi oldu (Kamerun-1990, Senegal-2002 & Gana-2010).

Dünya Kupası tarihinde seri penaltılar sonucunda en fazla elenen ülke olan İspanya (4), turnuvada penaltı vuruşlarını gol atamadan tamamlayan iki takımdan biri konumunda (0; İsviçre-2006). 

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.