Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki “adrese teslim” ilanlara üst mahkemeden de ret

Boğaziçi Üniversitesi’nde cumhurbaşkanı kararı ile kurulan Hukuk Fakültesi için açılan “adrese teslim” öğretim üyesi ilanları üst mahkeme tarafından da iptal edildi.

Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne personel alımına yönelik 16 Temmuz 2021’de Resmi Gazete’de kadro ilanları yayımlandı.

İlanda Özel Hukuk, Medeni Hukuk ve Ticaret Hukuku bölümleri için toplamda üç doktor öğretim üyesi, Milletlerarası Özel Hukuk bölümü için bir doçent ve ayrıca üç araştırma görevlisi alınacağı belirtildi.

İlanlardaki spesifik şartların kadrolara kimin getirileceğinin önceden belli olduğunu gösterdiği gerekçesiyle ilanlara karşı İstanbul 8. İdare Mahkemesi’nde dava açıldı.

Mahkeme, “Yurtdışı şartının bilimsel bir kanıt olmadığını” ve “davalının idarece spesifik olarak belirlenen doktora eğitimi alanları ve lisansüstü tez konusuna ilişkin ihtiyacın varlığını ortaya koyacak somut bir gerekçeyi ortaya koymadığını” belirterek ilanı iptal etti.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü mahkeme kararını üst mahkemeye taşıdı ve kararın yürütmesinin durdurulmasını talep etti.

Davacılar ise araştırma görevlisi ilanları yönünden ve diğer bazı hukuki gerekçelerle karara kısmen itiraz etti.

Dosyayı inceleyen İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 7. İdari Dava Dairesi, rektörlüğün kararın yürütmesinin durdurulmasına yönelik talebini de reddetti.

Avukat Kuyurtar: “Atamalar iptal edilmeli”

Üst mahkemenin kararını duyuran avukat Fırat Kuyurtar, “Mahkeme şimdi dosyayı sırası gelince esastan inceleyecek. İdari Yargılama Usulü Kanunu’na göre idareler, iptal kararının gereğini kararın tebliğinden itibaren en geç 30 gün içinde uygulamak zorunda. Aksi takdirde görevlerini kötüye kullanmış olurlar. Mahkeme kararının yürütmesinin durdurulması talebi reddedildiği için bu ilana dayalı olarak yapılan atamaların gecikmeksizin iptal edilmesi gerekiyor. Kararın takipçisi olacağız. Kadrolar iptal edilmezse süre sonunda kadroların iptali ile ilgili hukuki yollara başvuracağız” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.