Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyanet’ten İsmailağa Cemaati’ndeki cinsel istismara ilişkin açıklama: “Konunun Müslümanların itham edildiği bir sürece dönüştürülmesi son derece rahatsız edici”

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, kızını altı yaşındayken Kadir İstekli isimli tarikat üyesinin cinsel istismarına maruz bıraktığı ortaya çıkmıştı. Tepkiler üzerine açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanlığı, “Konunun yüce dinimiz İslam ile bağdaştırılarak Müslümanların itham edildiği bir sürece dönüştürülmesi son derece rahatsız edicidir” dedi.

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, kızı H.K.G.’yi altı yaşından beri Kadir İstekli isimli tarikat üyesinin cinsel istismarına maruz bıraktığı ortaya çıkmıştı. Yıllarca cinsel istismara maruz bırakılan H.K.G, şikayetçi olarak konuyu yargıya taşıdı. İstanbul Anadolu Başsavcılığı, 30 Ekim 2022 tarihli iddianamede H.K.G.’nin anne ve babasının istismara göz yumduğunu belirtti. Savcı, Kadir İstekli, tarikat lideri baba Yusuf Ziya Gümüşel ile anne Fatma Gümüşel’in zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı suçunu işlediklerini öne sürdü, Kadir İstekli hakkında ayrıca cinsel saldırı suçundan da ceza istedi.

“Bir kız çocuğunun erken yaşta evlendirildiğine ilişkin iddialar”

Konuya ilişkin kamuoyu tepkisinin artması üzerine açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanlığı, yargıya intikal eden süreci “bir kız çocuğunun erken yaşta evlendirildiğine ilişkin iddialar” olarak tanımladı. Açıklamada, çocuğun cinsel istismarı suçu “Aile kurmanın anlam ve sorumluluğunu idrak edecek rüşt yaşına gelmeden evlendirilmeleri söz konusu olamaz” sözleriyle değerlendirildi.

Okuyun: Hiranur Vakfı’ndaki çocuk istismarına tepkiler çığ gibi büyüyor

Çocuk haklarının korunmasının dini, hukuki ve insani sorumluluk olduğunu hatırlatan Diyanet İşleri Başkanlığı, çocuğun cinsel istismarı konusuna ilişkin açıklamasına “ancak” diyerek şu şerhi düştü:

“Son günlerde kamuoyunu meşgul eden ve medya organlarının gündemine giren kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesi hususunda devletimizin ilgili kurumlarının konuyu hassasiyetle takip ettiklerine ve adaletin tecelli edeceğine inancımız tamdır. Ancak konunun yüce dinimiz İslam ile bağdaştırılarak Müslümanların itham edildiği bir sürece dönüştürülmesi son derece rahatsız edicidir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.