Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hiranur Vakfı’ndaki çocuk istismarına tepkiler çığ gibi büyüyor

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızını altı yaşındayken bir tarikat üyesiyle “imam nikahıyla evlendirdiği” ortaya çıktı. Yıllarca cinsel istismara uğrayan H.K.G, hukuk mücadelesi başlattı. Yaşananlar Türkiye’nin gündeminde.

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi altı yaşında “imam nikahıyla evlendirdiği” ortaya çıktı. Yıllarca cinsel istismara maruz bırakılan H.K.G hukuk mücadelesi başlattı.

Olayı kamuoyuna duyuran Birgün gazetesi yazarı gazeteci Timur Soykan, iddianameye giren fotoğrafları ve ses kaydını paylaştı. Cemaat vakfında yaşanan cinsel istismara tepkiler çığ gibi büyüdü.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı davaya müdahil oldu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, açılan davaya müdahil olunduğunu duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Bazı basın yayın organlarında yer alan ‘H.K.G’nin altı yaşındayken cinsel istismara maruz kaldığı’ yönündeki haberlere ilişkin aşağıdaki açıklamanın yapılması gereği duyulmuştur. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak tarafımızdan İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘çocuğun nitelikli cinsel istismarı’ iddiasıyla açılan davaya müdahil olunmuştur. Bakanlığımızca süreç yakından takip edilerek bundan önce olduğu gibi ilerleyen dönemde de mağdura her türlü hukuksal destek verilecektir” denildi.

AKP Sözcüsü Çelik: “Çocukların istismar edilmesi asla affedilmeyecek lanetli bir suçtur”

AKP’den ilk açıklama Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik’ten geldi.

Sosyal medyadan açıklama yapan Çelik, şöyle dedi: “Basın yayın organlarında bir çocuğun 6 yaşındayken cinsel istismara maruz kaldığı yönündeki haberleri çok yakından takip ediyoruz. Çocukların istismarını lanetliyoruz. Çocukların istismar edilmesi asla affedilmeyecek lanetli bir suçtur.

Mağdurun yanında olacağız ve her türlü desteği vereceğiz. Mağdur her kimse yanındayız; suçlu her kimse karşısındayız. Devam eden hukuki süreçte çocuklarımızın üstün yararının gözetileceğine eminiz. Hukuki süreci en yakın şekilde takip edeceğiz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız da konuyla ilgili açıklama yapmış, İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davaya müdahil olmuştur…”

Bakan Ersoy: “Müfettiş görevlendirildi, hassasiyetle takip ediyoruz”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, konuyu takip ettiklerini ve müfettiş görevlendirildiğini belirterek, “Olayı şiddetle kınıyorum. Sorumluların tamamı en ağır cezayı almalıdır, Aile Bakanlığımız davaya müdahil oldu, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün görevlendirdiği müfettiş göreve başladı, detaylı inceleme yapılıyor. Hassasiyetle konuyu takip ediyoruz” diye konuştu.

Bakan Bilgin: “Bu tür alçaklıklara müsamaha göstermeyiz”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de “Ortak insanlığımızın değerleri konusunda hiçbirimiz taviz vermeyiz. Bu tür alçaklıklara müsamaha göstermeyiz. İlgili soruşturma ilgili kurumlar ve yargı tarafından yürütülüyor. Alçakça insanlık dışı davranışlara TBMM’de ortak cevap verilmesi gurur verici tavırdır.. Yargı tarafından sonuna kadar götürülmelidir. Susarsak insanlığımız yara alır diye düşünüyorum” dedi.

TBB: “Takipçisiyiz”

Türkiye Barolar Birliği (TBB) yayınladığı yazılı açıklamayla yaşananlara tepki gösterdi, konunun takipçisi olacaklarını vurguladı:

“Henüz altı yaşında iken ailesi tarafından gelinlik giydirilip ‘evlilik’ adı altında ömür boyunca sürecek bir tecavüzün daimî mağduru yapılan çocuğun adli makamlara yansıyan şikayeti üzerine öğrendiklerimiz kamu vicdanını derinden sarsmıştır.

Maalesef ülkemizin yakın tarihi, sistematik olarak istismara uğrayan çocukların trajedilerine ve bu trajedileri meşrulaştıran beyanlara sahne olmuştur. Biliyoruz ki; çocuk istismarı önümüze çıktığında infial gösterip, ertesi gün unuttukça bu örgütlü kötülükle daha çok karşılaşacağız.

Laik cumhuriyetten uzaklaştıkça, çocukları cinsel bir obje olarak gören karanlık zihniyete karşı çıkmadıkça, çocukların sözde evliliklerin tarafı olabileceğine dair anlayışı bütün toplum olarak mahkûm etmedikçe daha çoklarıyla karşılaşacağız.

Çocuğun cinsel istismar ve sömürüsünün en ağır biçimine evlilik adını verdikçe daha çoklarıyla karşılayacağız.

Türkiye Barolar Birliği olarak çocuklara yönelik istismarın, cinsel sömürü ile şiddetin son bulması için; çocuk istismarında bireysel, ailesel, toplumsal ve kurumsal faktörler ortaya konularak istismarı önleme programlarının devlet politikasında yer almasının önemini bir kez daha belirtiyor ve altı yaşında bir çocuğu seneler süren sistematik bir istismarın mağduru yapanların hak ettikleri cezayı almaları için adli süreci sonuna kadar ve etkin şekilde takip edeceğimizi kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.”

Kılıçdaroğlu: “Hak ettiğinizi bulacaksınız”

Sosyal medya hesabından açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, olaya çok sert tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, “6 yaşındaki çocukla evlenilebilir’ diye fetva veren ve bu fetvayı verenleri destekleyen iktidara oy vermek, evlatlarımızı karanlık bir geleceğe mahkum etmek demektir. Çocuklarımız için, gelin Türkiye’yi birlikte aydınlığa çıkaralım!

6 yaşında çocuk! Bunu yapan, buna göz yuman, bunun sistemini kuran şerefsizdir ve haysiyetsizdir! Şerefsiz ve haysiyetsiz muamelesi de görecektir! Hak ettiğinizi bulacaksınız! ” diyerek tepkisini dile getirdi.

Akşener: “Bu alçaklığın örtbas edilmesine asla izin vermeyeceğiz”

İYİ Parti lideri Meral Akşener de sosyal medya üzerinden tepkisini dile getirdi. Akşener, “Dini bir cemaatin kisvesi altında, 6 yaşındaki küçücük bir çocuğumuza yaşatılanlar; Büyük bir sapkınlıktır, çürümüşlüktür ve düpedüz tecavüzdür! Bu alçaklığın örtbas edilmesine asla izin vermeyeceğiz! Evlatlarımızı tüm kirli ellerden her daim koruyacağız!” diye yazdı.

HDP’li Beştaş: “En ağır ceza ile cezalandırılması gerekiyor”

Meclis’te konuşan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı Kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızını imam nikahıyla evlendirmesi yayın organlarında tartışılıyor ama ilgili bakanlıklar çıt çıkarmadı. Bu çok ağır bir vakadır, en ağır ceza ile cezalandırılması gerekiyor” dedi.

Başaran: “İktidar tüm çocukları tehlikeye atıyor”

HDP Parlamento Kadın Grubu da çocuk istismarına ilişkin Meclis’te açıklama yaptı. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, İsmailağa cemaatinde yaşanan istismar olayının iktidarın cezasızlık politikalarının sonucu olduğunu belirterek, “İktidar desteklerken, yargı cezasızlık uygulayarak, bu ülkedeki bütün çocukları tehlikeye atılıyor” diye konuştu.

Demirtaş: “Bir baba olarak dehşet içindeyim, siyasetçi olarak derin bir utanç yaşıyorum”

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Demirtaş, “Bir baba olarak dehşet içindeyim, siyasetçi olarak derin bir utanç yaşıyorum. Öfkeden yerimde duramıyorum. Çocuklara tecavüzü normal gören zihniyetle de faillerle de en kararlı mücadeleyi hep beraber yürüteceğiz” diye yazdı.

TİP’ten istismarın yaşandığı vakıf önünde protesto

Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyeleri, Hiranur Vakfı’nın Sancaktepe’de bulunan binası önünde dün akşam (7 Aralık) eylem yaptı. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı eylemde, “Bu kapının arkasında çocuk istismarı var” yazılı pankart açılarak “Tarikata barikat, kahrolsun şeriat” ve “Şeriata, faşizme, karanlığa geçit yok” sloganları atıldı.  Ortak açıklamayı okuyan TİP Gençlik Sekreteri Arzum Yalçın, şunları söyledi:

“Öfkeliyiz. Bu korkunç olayın failleri hâlâ dışarıdalar. Çoktan kapısına kilit vurulması gereken bu cemaat, hâlâ faaliyette. Savcılar neden sus pus? Neden bu istismarı, tecavüzü örtbas ediyorlar? Memleketimizi tarikat cehennemine çevirenler, bu insanlık dışı olaya ortaktır. Tecavüzcüleri aklayanlar, ‘Bir kereden bir şey olmaz’ diyenler, tecavüzcü ile evlendirmeyi çözüm olarak sunanlar, ‘küçüğün rızası’ lafını kullanmaya cüret edenler, hepsi bu suçun ortağıdır. Ant olsun ki tarikatları, cemaatleri, bunların para kaynaklarını, devletteki dayanaklarını, siyasi destekçilerini söküp atacağız. Ant olsun ki din tüccarlarının elinde cehennemi yaşayan o çocukları kurtaracağız.

Bu suça ortak olanlara sesleniyoruz. Bundan sonra size korkusuz tek bir gece yok. Çünkü hepiniz teker teker yargılanana kadar bize de tek bir gece rahat uyku yok. Yere batsın istismarcı, tecavüzcü, çocuk ve kadın düşmanı düzeniniz. Sonsuza kadar süreceğini sandığınız bu düzeni başınıza yıkacağız. İşlediğiniz tüm suçların cezasını çekeceksiniz. Özgürce, eşitçe, laiklikten asla taviz vermeyen bir ülkeyi emekçi halkımızla birlikte kuracağız.”


Kadıgil’den altı bakanlığa soru önergesi

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, çocuk istismarını Meclis gündemine taşıdı.

Adalet, İçişleri, Aile, Milli Eğitim, Kültür ve Turizm, Çevre ve Şehircilik bakanlıklarına soru önergesi veren Kadıgil, “İstanbul Sözleşmesi aile yapısını ve toplum ahlakını bozacak diye korkan mollaların ve onların hamilerinin, kutsal aile dedikleri buysa, o kutsal aileniz yere batsın” dedi.

Babacan: “Adalet arayan H.K.G.’nin yanındayız”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise “6 yaşındaki çocuğu istismar etmek alçaklıktır, zulümdür. Bunun adı açıkça tecavüzdür. Biz var gücümüzle adalet arayan H.K.G.’nin yanındayız. #Çocukistismarı bu topraklardan silinene kadar da mücadelemizi sürdüreceğiz” mesajını paylaştı.

Davutoğlu: “İnsanlık suçu”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, yaşanaları insanlık suçu olarak nitelendirdi. Davutoğlu, “6 yaşında bir kız çocuğuna cinsel dürtüyle yaklaşmak ağır bir insanlık suçudur. Bu konu derhal aydınlatılmalı, akıllarını ve vicdanlarını yitirerek bu suça ortak olan sorumlular en ağır şekilde cezalandırılmalıdır” diye yazdı.

Uysal: “Nerede yeri var bu rezaletin?”

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal ise “Nerede yeri var bu rezaletin? Ne dinde ne de herhangi bir inançta…
Ne Türklükte ne insanlıkta…Tırnaklarım avuçlarımı yırtıyor, dudaklarıma kan oturdu, “öfke” sözcüğü yetmiyor hâlimi anlatmaya!”
diyerek tepki gösterdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.